Θεσμικη και πολιτικη αντιπαραθεση απο την γνωμοδοτηση Ντογιακου για τις παρακολουθησεις

Πυρά από κόμματα της αντιπολίτευσης – Τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Παρέμβαση του προέδρου της ΑΔΑΕ

Θεσμική και πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η γνωμοδότηση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, περί της νομιμότητας  διερεύνησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Η γνωμοδότηση του επικεφαλής της Εισαγγελικής Αρχής ήρθε σε συνέχεια αιτήματος τηλεφωνικού παρόχου, μετά την επίσκεψη κλιμάκιου της ΑΔΑΕ για να διαπιστωθεί η παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου.

Στην πολυσέλιδη γνωμοδότησή του ο κ. Ντογιάκος, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται γι’ αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει πλέον σε Τριμελές Όργανο, που συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ενώ περιγράφει λεπτομερώς τι ορίζει ο πρόσφατος νόμος (5002 του 2022). Μάλιστα προειδοποίησε την Αρχή με ποινικές κυρώσεις, αν ερευνηθούν οι υποκλοπές μέσω παρόχων τηλεφωνίας.

Χρ. Ράμμος: «Η γνωμοδότηση παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ»

Η εν λόγω γνωμοδότηση προκάλεσε αντιδράσεις στον νομικό κόσμο της χώρας, ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Χρήστος Ράμμος σε δήλωσή του επεσήμανε πως «ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου δεν δύναται, επικαλούμενος τη γενική αρμοδιότητά του να γνωμοδοτεί επί “νομικών ζητημάτων γενικού ενδιαφέροντος”, να διατυπώνει γνώμη επί της ερμηνείας και εφαρμογής διατάξεων που αφορούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, πολύ δε περισσότερο να απευθύνει στην Αρχή “κατευθυντήριες οδηγίες και απειλώντας μάλιστα με πρωτοφανή τρόπο τα μέλη της με βαρύτατες ποινικές κυρώσεις, αν ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους με τρόπο διαφορετικό από τον από αυτόν υιοθετούμενο”».

«Ο θεσμός των ανεξαρτήτων αρχών προϋποθέτει την πραγματική και όχι απλώς στα χαρτιά ανεξαρτησία της λειτουργίας τους και δεν είναι συμβατός με την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών υπό κηδεμόνευση ή καθ’ υπαγόρευση», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής κατέληξε ότι «η επίμαχη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση (ως γνωστόν δέσμευση στην ελληνική έννομη τάξη παράγουν μόνο οι δικαιοδοτικές αποφάσεις των δικαστηρίων), παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή».

Α. Τσίπρας: «Παραιτούμαι της ασυλίας μου, σας περιμένω να με συλλάβετε»

Κριτική στη γνωμοδότηση άσκησαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας σε δήλωσή του ανέφερε πως ένα μήνα μετά την επίσκεψή του στον Ισίδωρο Ντογιάκο όπου εξέθεσε τους προβληματισμούς του για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και μελών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο ανώτατος εισαγγελέας όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε αλλά «σήμερα επιχειρεί με τρόπο πρωτόγνωρο να εμποδίσει την κατά το Σύνταγμα αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή να ασκήσει τα καθήκοντά της και να αναζητήσει την αλήθεια».

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος» και προσθέτει ότι «κανένας νόμος και καμία γνωμοδότηση δε μπορεί να ακυρώσει το Σύνταγμα και την εκεί οριζόμενη αποστολή της ΑΔΑΕ να ελέγχει και να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι ο εισαγγελέας «δε στέκεται μόνο στη γνωμοδότηση, αλλά επιχειρεί και να εκφοβίσει τους λειτουργούς της Ανεξάρτητης Αρχής, διατυπώνοντας απειλές περί κάθειρξης όσων τολμήσουν να πράξουν το καθήκον τους και αντισταθούν στην εκτροπή αναζητώντας την αλήθεια».

«Οι απειλές αυτές είναι γνωστές και διατυπωμένες από τους ενόχους και όσους τρέμουν την αποκάλυψη των παρανομιών που διέπραξαν, εδώ και μήνες», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνεχίζει:

«Ωστόσο μιας και τις επαναλαμβάνει ο κ. Εισαγγελέας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ουδείς άλλος πέραν του θιγόμενου έχει δικαίωμα να αναζητήσει στοιχεία, είναι προφανές ότι οι απειλές αυτές δεν αφορούν μόνο τα στελέχη της ΑΔΑΕ αλλά και εμένα προσωπικά. Αφού ως γνωστόν, έχω καταθέσει από τις 7 Δεκεμβρίου 2022, αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο βίο».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας καλεί τον κ. Ντογιάκο να τον συλλάβει: «Αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου».

Επιπλέον αναφέρει: «Κύριε Εισαγγελέα, Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε. Ας γνωρίζετε, όμως, τόσο εσείς όσο και όσοι απεργάζονται αυτές τις πρωτοφανείς και κατάφωρα αντισυνταγματικές ενέργειες πως ό,τι και να κάνετε, δεν θα εμποδίσετε την αλήθεια να λάμψει, ούτε θα καταφέρετε να φιμώσετε τη δημοκρατία. Έχει βαθιές ρίζες σε αυτόν το τόπο».

Ν. Ανδρουλάκης: «Κακοποιούν βάναυσα τους θεσμούς στον βωμό της συγκάλυψης»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως «κακοποιούν βάναυσα τους θεσμούς στον βωμό της συγκάλυψης», όπως αναφέρει συγκεκριμένα. «Δεν επιτρέπουν σε έναν έντιμο δικαστή, τον κ. Ράμμο, που ηγείται μιας ανεξάρτητης Αρχής, που δημιουργήθηκε για να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα στη Δημοκρατία μας, να κάνει τη δουλειά του και να συνεχίσει την έρευνα» προσέθεσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ακόμα πως «αυτό συμβαίνει γιατί ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στις επερχόμενες εκλογές, έχοντας τον ελληνικό λαό σε απόλυτο σκοτάδι όσον αφορά τα πραγματικά ευρήματα αυτής της νοσηρής υπόθεσης».

«Δεν θα επιτρέψουμε ως Δημοκρατική Παράταξη να συνεχιστεί αυτή η διολίσθηση, που επιβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χώρα, εκθέτοντας την διεθνώς», κατέληξε στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

KKE: «Η γνωμοδότηση Ντογιάκου, ενισχύει περαιτέρω το «σκοτεινό» θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων»

«Η γνωμοδότηση Ντογιάκου, όχι μόνο υλοποιεί, αλλά και ενισχύει περαιτέρω τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο της ΝΔ και συνολικά το «σκοτεινό» θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων, κομμάτι του οποίου είναι βέβαια και η ΑΔΑΕ. Άλλωστε το ΚΚΕ έχει πολύ πικρή πείρα για τον ρόλο της στη συγκάλυψη των υποθέσεων υποκλοπών σε βάρος του» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και τονίζει καταλήγοντας:

«Αποκαλύπτεται πανηγυρικά τόσο ο ρόλος της δήθεν “ανεξάρτητης” δικαιοσύνης, της οποίας η ηγεσία ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, όσο και των δήθεν “ανεξάρτητων” αρχών, που αποτελούν μέρος του προβλήματος, ως το “φύλλο συκής” του θεσμικού βούρκου που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις.

Γιάννης Οικονόμου: «Κάποιοι αναζητούν ταυτότητα μέσα από την τοξικότητα»

Τέλος για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως το Σύνταγμα ορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες και τον προσανατολισμό όλων των θεσμών της Πολιτείας και παραπέμπει στους νόμους, για την εφαρμογή αυτών των ενεργειών.

«Η Δημοκρατία έχει κανόνες και οι κανόνες της είναι οι νόμοι. Σε μία Δημοκρατία δεν έχει νόημα μόνο τι θέλει κανείς, τι επιδιώκει ή ποιο κίνητρο έχει, αλλά και ο τρόπος. Και ο τρόπος καθορίζεται από τους νόμους. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και δεν τοποθετείται στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και τόνισε ότι «την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν την υποστηρίζουμε αλά καρτ» και σημείωσε: «Είμαστε με τη Δικαιοσύνη και με τους θεσμούς. Κάποιοι άλλοι αναζητούν ταυτότητα μέσα από την τοξικότητα. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που υιοθετούμε διαδόσεις, ατεκμηρίωτες καταγγελίες, συκοφαντίες ρυπαρών δικτύων. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που αμφισβητούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ή το ρόλο της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Δεν είμαστε αυτοί εμείς που τη Δικαιοσύνη την υποστηρίζουν όταν οι αποφάσεις συμφέρουν μια επιδίωξη και όταν είναι αντίθετη προς την επιδίωξη βγαίνουν να την καταγγέλλουν. Ρυπαρά δίκτυα είναι αυτά που αντί οι πληροφορίες, οι ενδείξεις, τα στοιχεία να βρίσκονται στη Δικαιοσύνη, τα διακινούν -άγνωστο από πού τα παίρνουν, άγνωστο με ποιες συνεννοήσεις, άγνωστο ποια είναι η πραγματική τους διάσταση, ποια η φανταστική- και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, εκθέτοντας πρόσωπα, διαδικασίες, απευθύνοντας κατηγορίες».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι η πρώτη που δεν θέλει καμία σκιά. «Η προστασία και η ανεξαρτησία των Αρχών είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα. Κανείς δεν αμφισβητεί στην Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τη δουλειά της», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Η παρότρυνση σε ανυπακοή στους νόμους, οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και σε φορείς της Δικαιοσύνης, οι θεατρινισμοί και οι μεγαλοστομίες, στην ουσία αμφισβητούν τον ίδιο τον πυρήνα της φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Στρώνουν το χαλί σε ακραίες τάσεις, για να δουν και να εκδηλώσουν συμπεριφορές σαν και αυτές που όλοι μας καταδικάζουμε όταν τις βλέπουμε σε άλλες χώρες του κόσμου. Είναι αυτός ο “τραμπισμός αλά γκρέκα” που πολλές φορές προσδιορίζουμε και που είμαι βέβαιος ότι δεν θέλουμε να δούμε και στη  χώρα μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.