Θεοφανης Κωφιδης: «Απευθυνομαι σε ολους»

Ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με τη ΝΔ για την συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, τους στόχους και τις επιδιώξεις του για την Ροδόπη

Ένα από τα νέα πρόσωπα που έχουμε μέχρι στιγμής δει στα ψηφοδέλτια των κομμάτων για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου είναι και αυτό του επικοινωνιολόγου κ.Θεοφάνη Κωφίδη.

Το όνομα του κ.Κωφίδη εμπεριέχονταν στην σχετική φημολογία περί των υποψηφιοτήτων του κυβερνώντος κόμματος των τελευταίων μηνών, με τον ίδιο επίσης να μη κρύβει την πρόθεσή του να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον στίβο των εθνικών εκλογών.

Οι ανακοινώσεις της κυβερνώσας παράταξης πριν από διάστημα δύο εβδομάδων επιβεβαίωσαν την σχετική φημολογία και την υποψηφιότητα του κ.Κωφίδη, ο οποίος κατέρχεται για πρώτη φορά στην «μάχη» των εκλογών, δηλώνοντας έτοιμος και σε επίπεδο στόχευσης όσο και σχεδίου για την διεκδίκηση της εκλογής του.

Ο ίδιος με την αφορμή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητά του μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και μοιράστηκε με τους ακροατές τις πρώτες του σκέψεις.

Θεοφάνης Κωφίδης όμως…

ΠτΘ: κ. Κωφίδη πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε και επισήμως το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Ροδόπη. Πώς μεταφράζετε την επιλογή του πρωθυπουργού στο πρόσωπό σας μιας και αποτελείται νέο πρόσωπο; 

Θ.Κ.: Οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ και ευγνωμοσύνη στον πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, που με την ευθυκρισία και την ευκρίνειά του, αποφάσισε να είμαι στο ψηφοδέλτιο. Μάλλον θα  έκρινε ο ίδιος ότι  χρειάζονται ορισμένα στοιχεία που ίσως τα κομίζω εγώ στον πολιτικό στίβο. Για την επιλογή αυτή δε θα χρησιμοποιούσα σε καμία περίπτωση τη λέξη νίκη, αλλά τη λέξη δικαίωση. Πραγματικά η δικαίωση είναι αυτό που νοιώθω, για έναν αγώνα που έχει τρία ξεκάθαρα στοιχεία. Το πρώτο είναι οι προτάσεις, το πολιτικό περιεχόμενο. Λέω πάντα ότι πέρα και πάνω από την κριτική, υπάρχουν οι προτάσεις, και μάλιστα πέρα από την καθημερινότητα. Προτάσεις που θα μπορούσα να κάνουν ίσως κάτι περισσότερο από αυτό που ξέραμε μέχρι τώρα για την ανάπτυξη, τα θεσμικά, τα κοινωνικά και τα συλλογικά «στοιχήματα» στη Ροδόπη, στη Θράκη μας. Οι προτάσεις ίσως είναι ένας τομέας στον οποίο έδωσε βαρύτητα ο πρωθυπουργός και επέλεξε το πρόσωπό μου. Ένα δεύτερο είναι ότι θεωρώ πως έχω κάνει έργο και στο κοινωνικό, αλλά και σε πιο προσωπικό επίπεδο. Οι δράσεις του Σωματείου ΕΑΝΟΣ είναι ενδεικτικές. Αφορούν πάντα θέματα και προτάσεις υπέρ της προόδου στη χώρα και την περιοχή μας. Στη συνέχεια της προεκλογικής εκστρατείας μου θα αναφερθούν πολλά, μαζί και με ό,τι έχει να κάνει για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στην περιοχή μας.

Το τρίτο είναι υποθέτω η επικοινωνία, η οποία τονίζω πως πρέπει να είναι στην υπηρεσία της πραγματικότητας και της αλήθειας. Όταν η αλήθεια γίνεται πλαστελίνη, γίνεται λάστιχο στη υπηρεσία μόνο της πειθούς, καλύτερα να είμαστε μουγκοί. Είναι δίκοπο μαχαίρι η επικοινωνία. Εδώ και χρόνια δίνω το στίγμα μου για μια συνθετική, σε βάθος και σε εύρος, ανάλυση, τόσο για τα καθημερινά όσο και για κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Υποθέτω ότι και αυτό αποτέλεσε παράγοντα για την υποψηφιότητά μου. Αυτή η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και η βαθιά ανταπόκριση του κόσμου-όπως τουλάχιστον αυτή αποτυπώνεται τις πρώτες ημέρες-είναι κάτι που με διεγείρει ακόμα περισσότερο και μου δίνει ακόμα μεγαλύτερη πεποίθηση, ειλικρινά και πέρα από τα στερεότυπα που λέγονται, να αγωνιστώ και να είμαι στην υπηρεσία του κόσμου. Στη Ροδόπη, στη Θράκη, στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, δεν είναι μόνο η ανάπτυξη και ο βιοπορισμός, οι συνθήκες ζωής. Είναι και η εμπιστοσύνη που οφείλει να έχει ο πολίτης στην πολιτική και αυτό σημαίνει ειλικρινή πραγματικά μηνύματα, ειλικρινή επικοινωνία που να εξυπηρετεί κατ’ ευθείαν τις βαθιές ανάγκες και τις ανησυχίες του κόσμου. Αυτό περνά και μέσα από τη βελτίωση του διοικητικού συστήματος, που σημαίνει κατάλληλες προτάσεις, όπως ακριβώς αυτές που καταθέτει ο Πρωθυπουργός, με την προσθήκη αν θέλετε-τώρα που έχουμε εκλογές- και αναφορά ίσως και κάποιων δικών μου σκέψεων και προβληματισμών, που θα αναπτυχθούν στην προεκλογική μου πορεία και αφορούν ακριβώς την εξομάλυνση της διοίκησης και εξυπηρέτηση του πολίτη, με όρους ταχύτητας και αμεσότητας, μακριά από τον Αθηνοκεντρισμό και τη γραφειοκρατία.

«Το κέντρο είναι ο βασικός πυρήνας και αφετηρία, ως πυξίδα ζωής»

ΠτΘ: Πολλές από τις ιδέες που έχετε καταθέσει και στο παρελθόν δεν ανήκουν παραδοσιακά στον χώρο της δεξιάς και της Νέας Δημοκρατίας. Αποδέχεστε τον όρο του κομματικού υποψηφίου;

Θ.Κ.: Δεν θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μόνο δεξιά. Είναι κεντροδεξιά. Εμπεριέχει το δεξιό, εμπεριέχει και το κεντρώο. Πώς θα χαρακτηρίζατε εσείς σήμερα τον πρωθυπουργό; Γιατί σήμερα ισχυρά στελέχη που προέρχονται από τον κεντρώο χώρο βρίσκονται και στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στην κυβέρνηση, σε υπουργεία και καίριες θέσεις. Η τεχνογνωσία και η φιλοσοφία του κέντρου βοηθά πολύ και παράγει πραγματικά μηνύματα-ερεθίσματα, που μετά έρχονται, συνδυάζονται και προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της υγιούς πολιτικής όπως αυτή μπορεί να υπάρχει στην κεντροδεξιά ή και την κεντροαριστερά. Θεωρώ λοιπόν ότι το κέντρο είναι ο βασικός πυρήνας και αφετηρία, ως πυξίδα ζωής. Δεν είναι μόνο πολιτικό. Εγώ θα έλεγα λοιπόν ότι ανήκω στην έννοια του κέντρου, το οποίο κατανοεί όλα τα ζητήματα, οικονομικά, κοινωνικά, θεσμικά και οπωσδήποτε πατριωτικά. Μην ξεχνάτε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο εθνάρχης, ήταν αυτός που έκανε πολύ μεγάλες αλλαγές. Βεβαίως και το ΠΑΣΟΚ  προχώρησε από κει και πέρα και τη δεκαετία του ’80 και ΄90 σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές. Πολλοί έκαναν λάθη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι το κεντρώο στοιχείο, με τη φιλελεύθερη οικονομία και την κοινωνική ευαισθησία, παρήγαγαν πραγματική πρόοδο και μπορούν να προσθέσουν κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που μέχρι τώρα η κομματική πυξίδα έδινε. Εγώ ανήκω στην μεγάλη παράταξη της ΝΔ και ασπάζομαι τις αρχές του υγιούς Πατριωτισμού, της Οικονομίας με χαμηλούς φόρους και της Κοινωνίας με Συνοχή και φροντίδα στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Ενστερνίζομαι και αγωνίζομαι για τη συνολική και πραγματική Πρόοδο, που συμπεριλαμβάνει τους πάντες χωρίς εξαιρέσεις. Αλλά επιτρέπει στην Αξίες και την Ικανότητα του καθενός να παράξει ατομική και συλλογική πρόοδο. Είμαι μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς να μετακινηθώ ουσιαστικά από τις αρχές μου, καθώς ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  κατέκτησε υγιώς το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου.

«Απευθύνομαι σε όλους»

ΠτΘ: Άρα να θεωρήσουμε ότι ως υποψήφιος απευθύνεστε και σε ένα ευρύτερο κοινό, από όσους παραδοσιακά ενδεχομένως ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία;

Θ.Κ.: Βεβαίως. Απευθύνομαι σε όλους. Ο πατριωτισμός δεν έχει χρώματα. Αν είσαι υγιής πατριώτης αγωνίζεσαι για το δίκαιο και την πρόοδο της Πατρίδας σου. Πατριώτης δεν είναι αυτός που μισεί τις πατρίδες των άλλων. Πατριώτης είναι αυτός που εργάζεται για τα δίκαια της πατρίδας του και επιθυμεί αξιοπρεπή συνεννόηση και με τις πατρίδες των άλλων. Αλλά έχει και μια αυτοπεποίθηση, μια αποφασιστικότητα και όχι αφελή παραχωρητισμό μπροστά σε προκλήσεις και κινδύνους. Είμαι πατριώτης, απευθύνομαι σε όλο το πατριωτικό το υγιές κοινό, είμαι φιλελεύθερος στην οικονομία, έχω κοινωνικές ευαισθησίες, και όλο αυτό παράγει πραγματική πρόοδο.

ΠτΘ: κ. Κωφίδη, να επιστρέψουμε λίγο στην προηγούμενη αναφορά σας για «αμεσότερη και ταχύτερη διοίκηση», στην ουσία για αλλαγή Έχει ένας βουλευτής της ελληνικής περιφέρειας να φέρει ακόμα και την αλλαγή ενός μοντέλου διοίκησης, όπως μας περιγράψατε;

Θ.Κ.: Προφανώς όχι. Αλλά μην ξεχνάτε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλάει για μια βελτίωση του διοικητικού μοντέλου με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μακριά από τον αθηνοκεντρισμό, και μακριά από τη γραφειοκρατία και τη χαρτούρα. Αυτό πέρα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, συνεπάγεται και την πραγματική αποκέντρωση, για την οποία εγώ προσωπικά θα αγωνιστώ. Με μεταφορά συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια και στους δήμους, όπως φορολογία, εκπαιδευτικά θέματα, θέματα υγείας, τουρισμού, και τοπικής υποστήριξης των έργων υποδομής, ούτως ώστε στους πέντε από τους βασικούς αυτούς άξονες, να υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια αποφάσεων σε περιφερειακό επίπεδο, με παράλληλη οικονομική θωράκιση και υποστήριξη.

Το δεύτερο που θα μπορούσε να μπει σε συζήτηση, και το οποίο υπάρχει σαν μοντέλο και στο εξωτερικό,  είναι να δούμε αν και πώς μπορούν να συνεργάζονται καλύτερα η περιφέρεια μαζί με τους δήμους. Ίσως θα πρέπει να δούμε κάτι σαν αυτό που ονομάζω «περιφερειακά βουλευτήρια». Αυτό σημαίνει ότι ενώ αμφότεροι θα κρατούν την αυτονομία τους, θα μπορούσαν να συνέρχονται μια φορά το μήνα σε «θεματική ενότητα»  ο Περιφερειάρχης (και ο αντίστοιχος αντιπεριφερειάρχης της θεματικής ενότητας) μαζί με όλους τους δημάρχους σε μία τρόπον τινά «ολομέλεια» στην οποία ακόμη και οι βουλευτές της περιοχής θα μπορούν να έχουν παρουσία(με δικαίωμα λόγου, αλλά όχι ψήφου). Αυτό μπορεί να ονομάζεται «περιφερειακό βουλευτήριο» και θα δημιουργήσει πολύ γρηγορότερες συνθήκες αντιμετώπισης προβλημάτων και συντονισμού, μακριά από γραφειοκρατία και με περισσότερη διαφάνεια, γιατί θα έχει πρόσβαση κατευθείαν ο πολίτης. Καλύτερη δηλαδή ταχύτητα αποφάσεων, μεγαλύτερο συντονισμό, μεγαλύτερη διαφάνεια και εξυπηρέτηση του πολίτη. Έτσι βελτιώνεται ακόμη περισσότερο η διοίκηση που θα εμπιστεύεται ο πολίτης.

Πρόσκληση για διεξαγωγή Debate προς όλους τους υποψηφίους

ΠτΘ:  Πώς θα συνεχίσετε από δω και πέρα;  Τι θα δούμε στο πλαίσιο της δικής σας προεκλογικής εκστρατείας; 

Θ.Κ.: Θα κινηθώ σε έξι επίπεδα προτάσεων. Το ένα είναι τα θέματα της καθημερινότητας τα οποία εδώ πραγματικά χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, γιατί έχουν μείνει πάρα πολύ πίσω. Ο άλλος άξονα είναι τα οικονομικά-αναπτυξιακά, γιατί είμαστε τελευταίοι και ουραγοί σε όλη την Ελλάδα και από τους τελευταίους σε όλη την Ευρώπη. Το τρίτο είναι η Μειονότητα ώστε επιτέλους να έρθει ακριβώς σε εκείνο το σημείο που θα έπρεπε. Αυτό είναι απαραίτητο για τη συνολική ανάπτυξη στη Ροδόπη/Θράκη. Η Μειονότητα είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί μέσω αφενός της εκπαίδευσης, αλλά και ενός συστήματος γρήγορης κατάρτισης πχ με δημιουργία ειδικών τμημάτων περιφερειακής εξειδίκευσης, για να  μπορέσει να ενταχθεί με καλύτερους όρους μέσα στις υποθέσεις της ανάπτυξης που παράγει αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία σκέψης και συμπεριφοράς. Ο τέταρτος παράγοντας είναι ξεχωριστός από την ανάπτυξη γιατί είναι κάτι τεράστιο, είναι ο τουρισμός. Δεν μπορεί να έχουμε τέτοιο παραλιακό και ορεινό μέτωπο και να μην υπάρχει αξιοποίηση. Το άλλο είναι βεβαίως τα θεσμικά και το τελευταίο είναι τα κοινωνικά θέματα που συνδέονται με την υγεία, τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση και τη γνώση που παράγει πλούτο και καινοτομία. Επίσης εργάζομαι ήδη για κάτι σημαντικό, που μόλις έχουμε νέα, θα ανακοινωθεί και θα αφορά σε πολλές θέσεις εργασίας.

 Όσον αφορά τον εκλογικό αγώνα, θέλω να κάνω μια πρόσκληση σε  όλους τους υποψηφίους από τις άλλες παρατάξεις, για debate. Δύο-δύο, ένας εγώ και ένας άλλος οποιοσδήποτε, αλλά και ομαδικό, ανά κατηγορία και με όποια θεματολογία προτείνουν. Debate στις τηλεοράσεις, debate στα ραδιόφωνα, debate στα ξενοδοχεία, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε στον κόσμο αυτό που χρειάζεται. Περισσότερη κριτική ικανότητα για να υπάρχει περισσότερη πραγματικά διαφώτιση στο τι ψηφίζουν και πώς ψηφίζουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.