Θεματικη εβδομαδα αποκλειστικα για την ψυχικη υγεια ετοιμαζει η περιφερεια

Αριστείδης Μωυσιάδης Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής «Η ψυχική υγεία την περίοδο της πανδημίας είναι η πρώτη και αυτή που περισσότερο έχει επιδεινωθεί»

Μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στέλνει ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΠΑΜΘ κ. Αριστείδης Μωυσιάδης.

Ο κ. Μωυσιάδης αναφέρεται αρχικά στο μήνυμά του στην περίοδο της πανδημίας επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει πολυτιμότερο αγαθό από την υγεία. Η πανδημία των τελευταίων δύο ετών, έγινε η αιτία να αναθεωρήσουμε στόχους και προτεραιότητες ως κοινωνία. Η ζωή μας άλλαξε σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Πολλές και άδικες απώλειες άφησε και συνεχίζει να αφήνει η πανδημία, παρ’ όλες τις προσπάθειες διαχείρισής της, που καταβάλουν οι υγειονομικοί σε όλο τον πλανήτη. Ήρθε να μας υπενθυμίσει, πως τίποτε σημαντικότερο της υγείας, ψυχικής και σωματικής».

Ο ίδιος τονίζει πως «ως κοινωνία, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς, σε όλους τους υγειονομικούς κάθε βαθμίδας, σε όλους όσους αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται στην μάχη κατά της πανδημίας. Η δυσάρεστη εμπειρία της πανδημίας ας γίνει η απαρχή, για να θεμελιώσουμε μια καλύτερη κοινωνία, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

Τέλος διαβεβαιώνει πως «η Περιφέρειά μας χρησιμοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για την στήριξη και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας».

«Να δημιουργήσουμε πλέγμα συνεργασίας για να διασφαλίσουμε την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας»

Μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο ίδιος αποκάλυψε πως «ξεκινήσαμε μια σειρά επαφών με όλες τις μονάδες υγείας έτσι ώστε να έχουμε μια απόλυτη καταγραφή των αναγκών με σκοπό ως περιφέρεια να δούμε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες υποστήριξης των συγκεκριμένων δομών». «Από εκεί και πέρα» έσπευσε να συμπληρώσει «στο επίπεδο της συνεργασίας είναι απαραίτητο όλοι οι φορείς να ενσκήψουμε  με πραγματικό ενδιαφέρον και σοβαρότητα σε αυτό το κομμάτι που λέγεται δημόσια υγεία και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε αυτό το πλέγμα συνεργασίας για να διασφαλίσουμε την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας».

Πρώτη εβδομάδα υγείας αρχές Ιουνίου

Στο πλαίσιο άλλωστε της εμπέδωσης του πνεύματος συνεργασίας κινείται και η εβδομάδα δημόσιας υγείας, που είχε καθιερώσει η περιφέρεια άλλα παύθηκε ένεκα πανδημία τα δύο τελευταία χρόνια. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μωυσιάδης, πανδημίας επιτρέπουσας, η Εβδομάδα θα επιστρέψει φέτος και αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Στόχος και σκοπός της όπως πάντα, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και φυσικά η πρόληψη. Ήδη ο σχεδιασμός για την υλοποίησή της έχει προχωρήσει αρκετά με τον κ. Μωυσιάδη να εξηγεί πως η φετινή διοργάνωση θα δομείται σε πέντε βασικούς άξονες: την αιμοδοσία, τις επιπτώσεις που μας άφησε η πανδημία, την πρόληψη, τον εθελοντισμό και ζητήματα ΑμεΑ. «Οι άξονες είναι κοινοί για όλες τις περιφερειακές ενότητες, και κάθε μια ανάλογα με τις ανάγκες που έχει μπορεί να προσθέσει και άλλες ενότητες» έσπευσε να διευκρινίζει ο ίδιος.

Εβδομάδα υγείας αποκλειστικά για την ψυχική υγεία

Η εβδομάδα υγείας που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο θα είναι όμως η πρώτη από τις δύο, αφού όπως αποκάλυψε ο κ. Μωυσιάδης θα ακολουθήσει και δεύτερη που θα αφορά αποκλειστικά στην ψυχική υγεία. Επίσης στόχοι της είναι η ενημέρωση, η πρόληψη και η ευαισθητοποίηση, σε συνεργασία με φορείς που θα καλύπτουν όλο το φάσμα της θεματικής. Μιλώντας για την αναγκαιότητα μιας τέτοιες εβδομάδας ο Αντιπεριφεριάρχης εξήγησε πως «η ψυχική υγεία την περίοδο της πανδημίας είναι η πρώτη και αυτή που περισσότερο έχει επιδεινωθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό». Μάλιστα παρέθεσε μερικά μόνο από τα ζητήματα με τα οποία ερχόμαστε όλοι σχεδόν καθημερινά αντιμέτωποι όπως   «χρήση ψυχοφαρμάκων, κατάθλιψη, ενδοοικογενειακή βία, κοινωνική απομόνωση,  γυναικοκτονίες, αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των νέων» προκειμένου να τονίσει πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε την ψυχική υγεία χωρίς να ασχοληθούμε σοβαρά».

Η επίμαχη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου σε συνεργασία με πολλούς φορείς και ιδιώτες και δημόσιους ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες. Η εν λόγω εβδομάδα όμως σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη θα έχει και μια δεύτερη στόχευση, η οποία είναι «η εκπαίδευση των στελεχών και των επιστημόνων που ασχολούνται με την ψυχική υγεία σε όλες τις κοινωνικές δομές της περιφέρειας μας».

«Είναι η μέγιστη υποχρέωση μας απέναντι στον πολίτη είναι να παρέχουμε το μέγιστο αίσθημα ασφάλειας μέσα στην κοινωνία» τόνισε ο κ. Μωυσιάδης κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.