Θα προλαβει να επισκευαστει φετος ο ταμιευτηρας του Κομψατου;

Έργο ύψους 120 χιλιάδων ευρώ για να επισκευαστούν οι δύο τσιμεντένιοι αναβαθμοί πάνω από την παλιά γέφυρα

Στον αέρα βρίσκεται επιτέλους το έργο για την αποκατάσταση των δύο τσιμεντένιων αναβαθμών στον Κομψάτο, που βρίσκονται βόρεια της παλιάς γέφυρας, και προστατεύουν την κοίτη του ποταμού από πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και τροφοδοτούν με νερό τον τσιμεντένιο αύλακα που βρίσκεται στην δυτική όχθη του ποταμού και σε συνέχεια του Ταμιευτήρα που διοχετεύει νερό άρδευσης από τον ποταμό στην περιοχή ευθύνης και διαχείρισης του ΤΟΕΒ Ιάσμου.

Ο βορειότερος τοίχος του ταμιευτήρα που έχει το διττό ρόλο του τοίχου συγκράτησης υδάτων ταμιευτήρα αλλά και τσιμενταύλακα, καταστράφηκε εν μέρει από έντονα φαινόμενα το χειμώνα του 2021 ενώ ο νοτιότερος αναβαθμός συγκράτησης φερτών καταστράφηκε ολοκληρωτικά σχεδόν το 2018.

Μάλιστα η Περιφέρεια είχε προχωρήσει σε προσωρινή φράξη των κενών με τη χρήση κροκάλων το 2022, μια λύση εξαιρετικά προσωρινή μιας και με την πρώτη μεγάλη βροχόπτωση τα φράγματα αυτά εξαφανίστηκαν, με τον ταμιευτήρα να επανέρχεται στην πρότερή του κατάσταση.

Ήδη από τις αρχές του 2022 είχε προαναγγελθεί το έργο της αποκατάστασης του ταμιευτήρα, και τελικά αυτές τις ημέρες η Περιφέρεια προχώρησε στην προκήρυξη του έργου, το οποίο θα κοστίσει 120.000 ευρώ.

Στόχος είναι, τουλάχιστον σύμφωνα με την διακήρυξη, το έργο να κατασκευασθεί σε προθεσμία τεσσάρων μηνών και την ξερή περίοδο, το διάστημα δηλαδή από Ιούλιο έως Οκτώβριο που έπεται της υπογραφής της σύμβασης. Με δεδομένο ότι οι προσφορές θα ανοιχτούν στις αρχές Απριλίου, και θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες επικύρωσης του έργου, οι προθεσμίες είναι πολύ σφιχτές για να υλοποιηθεί το έργο τη φετινή χρονιά, ενώ δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν για φέτος οι αγρότες της περιοχής.

Ποιες εργασίες θα πραγματοποιηθούν

Προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι βλάβες θα πρέπει να καθαιρεθούν τα κατεστραμμένα τμήματα, να πραγματοποιηθούν εκσκαφές διαμόρφωσης κοίτης έως 30 μέτρα βόρεια και νότια του ταμιευτήρα, καθώς επίσης και εκσκαφές έως τη στρώση έδρασης των νέων αναβαθμών. Τα χονδρόκοκκα υλικά των εκσκαφών (κροκάλες – μικροί βράχοι) θα χρησιμοποιηθούν στο έργο ως λιθορριπές προστασίας των αναβαθμών ενώ οι χαλαρές αποθέσεις θα εναποτεθούν στη λεκάνη μεταξύ των δύο αναβαθμών για τη σταθεροποίηση του υποβάθρου του βόρειο τοίχου συγκράτησης.

Οι εργασίες, όπως αναφέρθηκε, πρόκειται να γίνουν την ξηρά θερινή περίοδο με χρήση σκυροδέματος καθαριότητας και κατασκευή αναβαθμών/τοίχων με σκυροδέματος ελαφρά οπλισμένων με δομικό πλέγμα στις διαστάσεις των υπαρχόντων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.