Θα λαβουν πραγματι οι 911 π. εργαζομενοι σε ΕΝΚΛΩ και Σελμαν το εφαπαξ βοηθημα;

Ερώτηση Ιλχάν Αχμέτ προς την υπ. Εργασίας

Ερώτηση για το έκτακτο βοήθημα των 1.000 ευρώ σε εργαζομένους της ΕΝΚΛΩ και της ΣΕΛΜΑΝ κατέθεσε προς την υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ.  Σκοπός της ερώτησης είναι να διακριβωθεί η εγκυρότητα ή μη πληροφοριών που θέλουν την απόφαση της υπουργού να ορίζει ως δικαιούχους του εφάπαξ βοηθήματος μόνο όσους  είναι άνεργοι κατά την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης, πράγμα που σημαίνει ότι «ακόμα και μια παροδική απασχόληση για έναν εργαζόμενο την προηγούμενη δημοσίευσης του ΦΕΚ, μετά από τέσσερα ή πέντε χρόνια ανεργίας και  ενώ παραμένει εργασιακά ενεργός, τον αποκλείει αυτομάτως του εφάπαξ βοηθήματος των 1.000 ευρώ», όπως επισημαίνει ο βουλευτής Ροδόπης στην ερώτησή του.
 
Αιτιολογώντας την κατάθεση της εν λόγω ερώτησης μάλιστα, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ σε σχετική γραπτή δήλωσή του επεσήμανε ότι «επειδή δεν έχουμε ως στόχο να κεφαλαιοποιήσουμε πολιτικά εκ των υστέρων την οργή των εργαζομένων από μία πιθανή αρνητική εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο, σπεύδουμε σήμερα και πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης από την κ. υπουργό, να ζητήσουμε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σχετικά με την κρίσιμη αυτή λεπτομέρεια». 

Αναλυτικά η ερώτηση: 

«Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο σας στις 8 Μαρτίου 2018, «H Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε 12 νέες αποφάσεις για τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους χιλίων ευρώ σε 1.592 ανέργους πρώην εργαζόμενους και εργαζόμενους σε επίσχεση, των επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων οι εδρεύουσες και στο νομό Ροδόπης «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Ανώνυμη Εταιρεία» σε 520 άτομα και «SHELMAN (ΣΕΛΜΑΝ) Α.Ε.» σε 391 άτομα».
 
Παρόλα αυτά και εν αναμονή της έκδοσης της υπουργικής απόφασης, πρόσφατα οι εργαζόμενοι είχαν ενημερωθεί με έγγραφο του Υπουργείου σας ότι το έκτακτο αυτό βοήθημα των 1.000 ευρώ θα αφορά μόνο όσους εκ των πρώην εργαζομένων αυτών των εταιριών θα ήταν εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ την ημέρα δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ.
 
Εάν αυτή η πληροφορία ευσταθεί, θα σημάνει ότι ακόμα και μια παροδική απασχόληση για έναν εργαζόμενο την προηγούμενη δημοσίευσης του ΦΕΚ, μετά από τέσσερα ή πέντε χρόνια ανεργίας και  ενώ παραμένει εργασιακά ενεργός, τον αποκλείει αυτομάτως του εφάπαξ βοηθήματος των 1.000 ευρώ.
 
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
Α) Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή σας ότι θα λάβουν το έκτακτο οικονομικό βοήθημα των 1.000 ευρώ και οι 520 πρώην εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ καθώς και οι 391 συνάδελφοί τους της SHELMAN (ΣΕΛΜΑΝ);
Β) Υφίσταται πράγματι όρος της μη απόδοσης του εφάπαξ βοηθήματος στους συγκεκριμένους πρώην εργαζομένους, σε περίπτωση που την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ δεν θα είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και ότι η απογραφή των δικαιούχων θα γίνει εντέλει από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ οι οποίες και θα αποφασίσουν βάσει υπουργικής απόφασης ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι να λάβουν το επίδομα;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.