«Θα καταρρευσουν οι αγορες σε περιπτωση ενεργειακου μπλοκου» προειδοποιει η Μοσχα

Ο Σολτς απέρριψε το εμπάργκο

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς για ακόμα μία φορά υπογράμμισε σήμερα, Τετάρτη ότι δεν θα υπάρξει ενεργειακό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, ως κύρωση για την εισβολή στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο υπογραμμίζει ότι αν οι δυτικοί αποφασίσουν εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες οι αγορές θα καταρρεύσουν και οι τιμές θα οδηγηθούν σε απρόβλεπτα επίπεδα.

Σολτς: Δεν είναι εφικτή από τη μία μέρα έως την άλλη η διακοπή της ρωσικής ενέργειας

«Μια διακοπή της εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία δεν είναι εφικτή από τη μία μέρα έως την άλλη», επανέλαβε από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, υποσχόμενος ότι η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια «θα τερματιστεί το συντομότερο δυνατό».

«Με βεβιασμένες κινήσεις ωστόσο η Γερμανία θα κινδύνευε με σοβαρή ύφεση και θα απειλούνταν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», προειδοποίησε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας «δεν πρέπει να πλήξουν την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο από ό,τι τη Ρωσία». Διαβεβαίωσε πάντως ότι τα πρώτα αποτελέσματα των μέτρων είναι ήδη ορατά και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων τηλεφωνικών συνομιλιών του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν του εξήγησε αναλυτικά ότι με τον πόλεμο καταστρέφεται μεν η Ουκρανία, αλλά και το μέλλον της χώρας του.

Κρεμλίνο: Οι αγορές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα καταρρεύσουν σε περίπτωση εμπάργκο

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι χωρίς τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, αν επιβληθούν κυρώσεις, οι αγορές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα καταρρεύσουν. Η άνοδος των τιμών των ενεργειακών πόρων ενδέχεται να είναι απρόβλεπτη», δήλωσε εκ μέρους της ρωσική πελυράς ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδιος για την Ενέργεια Αλεξάντερ Νόβακ ενώπιον της Δούμας.

«Στην ΕΕ, όπου υπάρχει (…) άνοδος τιμών και έλλειψη ενεργειακών πόρων, υπό την πίεση των ΗΠΑ αρνήθηκαν να θέσουν σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream 2 που έχει ήδη κατασκευαστεί, βλάπτοντας τους Ευρωπαίους καταναλωτές», συνέχισε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι η αναστολή της αδειοδότησης του αγωγού αυτού ήταν «παράλογη». «Οι τιμές των πετρελαϊκών προϊόντων, για παράδειγμα στη Γερμανία, αυξήθηκαν κατά έως 40%. Η τιμή του φυσικού αερίου κάποιες φορές έφτασε έως τα 4.000 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα. Και δεν έχει τελειώσει», προειδοποίησε ο Νόβακ.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι ο όγκος του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ευρώπης ανέρχεται στο 26% των δυνατοτήτων τους έναντι περισσότερο από 30% την ίδια εποχή πέρυσι.

Ο Σολτς απέκλεισε απευθείας ανάμιξη του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία

Αναφερόμενος στον πόλεμο, ο κ. Σολτς υποσχέθηκε και πάλι ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, «μπορεί να βασίζεται στη βοήθειά μας – και για τη φιλοξενία των προσφύγων». Από την αρχή του πολέμου, η Γερμανία έχει συνεισφέρει, με στρατιωτική βοήθεια και από κοινού με τους εταίρους κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Τα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα. Θα κλονίσουν τη ρωσική οικονομία. Και θα τα αυστηροποιούμε συνεχώς», πρόσθεσε, ενώ απέρριψε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. «Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, η Γερμανία δεν θα υποχωρήσει», υπογράμμισε. «Τα τελευταία 80 χρόνια καταφέραμε να αποφύγουμε μία απευθείας αντιπαράθεση της δυτικής Συμμαχίας με τη Ρωσία και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε», εξήγησε ο καγκελάριος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει εμπόλεμη πλευρά. Σε αυτό συμφωνούμε τόσο με τους Ευρωπαίους εταίρους μας όσο και με τις ΗΠΑ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.