Θ. Τζαβαρας: «Πρεπει να αλλαξουμε πρωτα τους Ελληνες και μετα να αλλαξουμε την Ελλαδα»

«Η αλλαγή είναι πολύ ωραία, όχι σαν σλόγκαν, αλλά σαν πραγματικότητα»

Οδεύοντας σταδιακά στον τερματισμό, καθώς απέχουμε μόνο λίγα βήματα από την κάλπη της Κυριακής 21 Μαΐου, η ένταση του πολιτικού σκηνικού είναι εμφανής. Οι υποψήφιοι, τόσο σε πανελλαδικό, όσο όμως και σε τοπικό επίπεδο, δίνουν τη δική τους μάχη για την κατάκτηση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων.

Ενόψει της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, ο κ. Θεόδωρος Τζαβάρας, υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με την Ελληνική Λύση, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ραδιόφωνο του Παρατηρητή, αναφέρθηκε στο πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος και στα όσα αυτό προβλέπει σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.  Επιπλέον, με αφορμή την περσινή πυρκαγιά του Παπίκιου Όρους, η οποία κατέκαψε μεγάλο κομμάτι γης στην περιοχή, ο κ. Τζαβάρας σχολίασε το ζήτημα της υποστελέχωσης των πυροσβεστικών δομών, την ανάγκη ανάληψης της ατομικής ευθύνης και πρόληψης, καθώς επίσης και την τουριστική επιχειρηματικότητα, η οποία παρότι είναι ζωτικής σημασίας για το νομό, παραμένει ανύπαρκτη. Τέλος, τόνισε την ανάγκη αλλαγής του πολιτικού τοπίου της χώρας, παροτρύνοντας τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την Ελληνική Λύση και να εμπιστευτούν τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Θεόδωρος Τζαβάρας όμως αναλυτικά…

«Ο άνθρωπος από τη φύση του επιθυμεί μεγάλες ομάδες»

ΠτΘ: Στην κόψη του νήματος, σε ό,τι αφορά την προεκλογική περίοδο, και βεβαίως τις εκλογές της 21ης του Μάη. Τι μεσολάβησε κ. Τζαβάρα σε όλο αυτό το διάστημα τι σας κατέθεσαν οι συμπολίτες μας, τι είδατε και ποιοι κατά τη δική σας άποψη, με βάση όλα αυτά που ακούσατε και είδατε, είναι τελικά το πρόκριμα των εκλογών που έχουμε μπροστά μας;

Θ.Τ.:  Από τον χρόνο που είχα να γυρίσω όλα τα χωριά του νομού, διαπίστωσα  την πικρία του κόσμου, γιατί τα κόμματα  της εξουσίας, δυστυχώς τους γελάσανε. Η ακρίβεια έχει χτυπήσει όλα τα νοικοκυριά, η ανεργία επίσης, το άδειασμα των χωριών επίσης είναι διαπιστωμένο. Χρειάζεται αλλαγή. Δυστυχώς όμως υπάρχει ένα κακό προηγούμενο, ο άνθρωπος από τη φύση του επιθυμεί μεγάλες ομάδες, πιστεύοντας ότι θα του εξασφαλίσουν κάτι που αυτός δεν έχει. Όταν ρωτάω «ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ», δεν μπορούν να μου εξηγήσουν.

ΠτΘ: Άρα μας λέτε τα πολιτικά κριτήρια των ελλήνων πολιτών δεν έχουν αλλάξει και βασίζονται σε κριτήρια τα οποία κάθε άλλο παρά πολιτικά είναι.

Θ.Τ.: Συζήτησα με πολλούς μετά το debate. Το γεγονός είναι ότι δεν τους άρεσε ο Μητσοτάκης. Ακόμα και σε φανατικούς νεοδημοκράτες που μίλησα. Πολλοί είπαν «ωραίος ο Βελόπουλος, αλλά είναι μικρός, θα τα κάνει;» Ο Τσίπρας πριν λίγα χρόνια ήταν 4% και σε εφτά χρόνια έγινε πρωθυπουργός. Τώρα αν τα έκανε ή όχι, θα το κρίνει ο κόσμος. Πώς όμως κρίνει τον Βελόπουλο πριν τον κάνει πρωθυπουργό; Εγώ δεν χαρακτήρισα τον εαυτό μου ποτέ δεξιό, δεν μου αρέσουν τα δεξιά και τα αριστερά. Είμαι κεντρώος. Έχω μάθει να ακούω και με τα δυο αυτιά μου και με το δεξί και με το αριστερό. Για παράδειγμα τη Λεπέν που την είχαν χαρακτηρίσει ακροδεξιά, τώρα τη λένε πατριώτισσα. Η Μελώνι στην Ιταλία, συγκέντρωνε 4% πριν λίγα χρόνια και τώρα είναι πρωθυπουργός. Έτσι, μερικά κράτη αρχίζουν να φεύγουν από αυτό το ψευδεπίγραφο σοσιαλιστικό που μόνο  σοσιαλιστικό δεν ήταν. Τον Βελόπουλο τον κρίνουμε για όσα λέει. Αργότερα θα τον κρίνουμε για όσα θα κάνει. Μια ευκαιρία όμως τη δικαιούται.  Στο κάτω κάτω ας κρίνουμε κάποιον που ξεκίνησε από τα χαμηλά και έφτασε εκεί που είναι με την αξία του και όχι διότι είναι από μεγάλο τζάκι. Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ανίκανος. Αφού είναι ικανός για τον εαυτό του δεν  θα είναι ικανός και για την Ελλάδα; Ενώ από την άλλη μεριά οι πρόεδροι των κομμάτων, εκτός από ένα κομματικό σωλήνα απ’ όπου προέρχονται, δεν έχουν να παρουσιάσουν κάτι στην προσωπική τους καριέρα.

«Βλέπω ήδη στον κόσμο μια άνοδο, σε σχέση με παλιότερα»

ΠτΘ:  Μας είπατε ότι ζητάτε μια ευκαιρία στην Ελληνική Λύση και στον Κυριάκο Βελόπουλο, να μας εκπροσωπήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Σε επίπεδο ποσοστών και δυναμικής, πώς μεταφράζεται αυτό;  Η Ελληνική Λύση ήταν στο υφιστάμενο κοινοβούλιο. Οι δημοσκοπήσεις την θέλουν εκ νέου μέσα, ωστόσο ο στόχος είναι τα ανεβασμένα ποσοστά; Κι αν θα μπορούσαμε αριθμητικά αυτό να το εξειδικεύσουμε περισσότερο, κατά την άποψή σας ποιό θα έπρεπε να είναι το στοίχημα.

Θ.Τ.: Η Ελληνική Λύση πριν 4 χρόνια είχε πάρει γύρω στα 3,5%, περίπου 1700 σταυρούς στη Ροδόπη. Τότε το ψηφοδέλτιο δεν ήταν ολοκληρωμένο και δεν υπήρχε σωστή οργάνωση. Φέτος, τουλάχιστον με τα τρία άτομα που συνεργάζομαι και είναι υποψήφιοι, κάνουμε ένα καλό αγώνα, παρουσιάζουμε τις θέσεις μας επίσημα πλέον. Βλέπω ήδη στον κόσμο μια άνοδο, σε σχέση με παλιότερα. Αρχίζει να το σκέφτεται και πιστεύω θα περάσουμε τους 5.000 σταυρούς.

ΠτΘ: Άρα μιλάτε για τριπλασιασμό τουλάχιστον του ποσοστού της Ελληνικής Λύσης.

Θ.Τ.:  Το πιστεύω απόλυτα. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να βγάλουμε βουλευτή εδώ, παρά μόνο με κάποια συγκυρία τώρα με την απλή αναλογική. Εμάς δυστυχώς μας ψηφίζουν μόνο χριστιανοί, δεν έχουμε εκπρόσωπο από το μουσουλμανικό στοιχείο και δεν ευθυνόμαστε εμείς. Δεν μπορούμε να τους πιέσουμε.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα πρώτα καταστρεφόμαστε και μετά προσλαμβάνουμε»

ΠτΘ: κ. Τζαβάρα, είστε απόστρατος του  Πυροσβεστικού Σώματος και ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων. Το προηγούμενο καλοκαίρι η περιοχή μας, θρήνησε, με την  πυρκαγιά στο Παπίκιο, και την ίδια ώρα, βρισκόμαστε  με υποστελεχωμένες πυροσβεστικές υπηρεσίες και μηδέν προσλήψεις, σε ότι αφορά τους εποχικούς πυροσβέστες. Είναι ένας τομέας που τον γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Τι λέει η Ελληνική Λύση για αυτό το κομμάτι της ασφάλειας, είτε αυτό συνεπάγεται με το κομμάτι των αστυνομικών, των στρατιωτικών, πολύ δε περισσότερο όμως, με την ασφάλεια όλων ημών των πολιτών, όπως αυτή αφορά και το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος.

Θ.Τ.: Η Ελληνική Λύση στον τομέα που λέγεται πυρασφάλεια και πυροσβεστική υπηρεσία, γιατί έχει πρόγραμμα για όλες τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά της αυτά που εμείς, οι συνδικαλιστές, αναφέρουμε στα υπουργεία. Η φωτιά είναι υπόθεση όχι της πυροσβεστικής μόνο, όλου του λαού. Φωτιά σημαίνει ένας πόλεμος που πρέπει και εμείς οι πολίτες από τη δική μας τη μεριά να συνδράμουμε. Η πρόληψη είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει. Παρατηρώ ότι η Ροδόπη έχει πολύ  πράσινο, το οποίο όταν αρχίσει να ξεραίνεται θα είναι εστία πυρκαγιάς. Ο δρόμος της φωτιάς είναι τα χόρτα. Αν κόψουμε εμείς το δρόμο, δεν θα προχωρήσει η φωτιά. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να φυλάξουμε τα δάση μας και τον τόπο. Μην  περιμένουμε από την πυροσβεστική υπηρεσία. Είναι σαν να γίνεται ένας πόλεμος και να λέμε εμείς δεν πολεμάμε, θα έρθει ο στρατός. Στο πόλεμο είναι όλοι στρατιώτες.

ΠτΘ: Είναι  όμως ευθύνη της πολιτείας να επανδρώσει τις υπηρεσίες αυτές, που πραγματικά φροντίζουν για την ασφάλειά μας.

Θ.Τ.:  Ακριβώς. Αν γίνει σωστή χωροταξική παρουσίαση των ανθρώπων που είναι στην πυροσβεστική υπηρεσία, και τονιστεί  ότι αυτός ο νομός έχει επικινδυνότητα λόγω της ξηρασίας, εκεί από πλευράς υπηρεσίας μπορεί να συνδράμει, προσλαμβάνοντας εποχιακούς πυροσβέστες. Πρέπει να πάρουμε πρώτα φωτιά, να καεί ο τόπος και μετά να προσλάβουν. Δυστυχώς στην Ελλάδα πρώτα καταστρεφόμαστε και μετά προσλαμβάνουμε.

«Ο τουρισμός έχει γλυκά χρήματα»

ΠτΘ: Η Ροδόπη είναι ένας τόπος που επιζητά τον τουρισμό και την τουριστική ανάπτυξη. Δεν τη βλέπουμε ποτέ και δεν την έχουμε δει διαχρονικά.  Τι θα λέγατε βλέποντας αυτόν τον τόπο στον οποίο έχετε γεννηθεί, τον έχετε υπηρετήσει. Είναι ο τουρισμός μια από τις προτεραιότητές σας και τι θα έπρεπε κατά την άποψή σας να γίνει;

Θ.Τ.:  Ενώ έχουμε πάρα πολύ ωραία  παραλία,  ισάξια με την Χαλκιδική, πολύ πράσινο και πεύκο, δεν έχουμε τουριστική ανάπτυξη στον νομό Ροδόπης. Ξεκίνησα από τη Μαρώνεια και έφτασα σχεδόν μέχρι το Πόρτο Λάγος. Εκτός από το Φανάρι που είδα μια δραστηριότητα, όλο το άλλο μέρος μου θύμισε ξερονήσι. Τίποτα. Δεν τους ενδιαφέρει στον νομό Ροδόπης να κάνουν έστω μια μικρή μονάδα για τον τουρισμό; Ο τουρισμός έχει γλυκά χρήματα. Όταν υπάρχει ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο που είναι κατάλληλο για τουριστική μονάδα, γιατί να μην το αξιοποιήσει κανείς; Έχουμε το προνόμιο να έχουμε την αγροτιά, την κτηνοτροφία, άρα γιατί όχι και τον τουρισμό; Τι μας εμποδίζει;

«Τους πολιτικούς εμείς τους εκλέγουμε και εμείς τους κριτικάρουμε»

ΠτΘ: Κατέρχεστε στο πλευρό του Κυριάκου Βελόπουλου και της Ελληνικής Λύσης. Απευθυνόμενος προς όσους και όσες μας ακούνε, τι θα λέγατε εσείς για τις προσεχείς εκλογές; Ποιο είναι το μήνυμά σας για όσους κατέβουν στις κάλπες στις 21 Μαΐου;

Θ.Τ.:  Μια ευκαιρία στον Κυριάκο Βελόπουλο, και σε μας. Πρέπει να αλλάξουμε πρώτα τους έλληνες και μετά να αλλάξουμε την Ελλάδα. Τους πολιτικούς εμείς τους εκλέγουμε και εμείς τους κριτικάρουμε. Να αλλάξουμε λοιπόν τους πολιτικούς αυτούς που για πολλά χρόνια μας κοροϊδεύουν ή είναι ανίκανοι και να δώσουμε ευκαιρία σε άλλα καινούργια πρόσωπα. Κι αν τα καινούργια πρόσωπα δεν μπορέσουν να κάνουν τίποτα, να τους αλλάξουμε και τους καινούργιους. Η αλλαγή είναι πολύ ωραία, όχι σαν σλόγκαν, αλλά σαν  πραγματικότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.