Θ.Πλευρης: «Το ελληνικο δημοσιο ετοιμο να καλυψει το οποιο χρηματοδοτικο κενο υπαρξει για την κατασκευη του νεου νοσοκομειου Κομοτηνης ΙΣΝ»

Μέσα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης - Συζητήθηκαν οι επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών της Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ

Την δέσμευση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη πως το ελληνικό δημόσιο είναι έτοιμο να καλύψει το όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρξει σε ό,τι αφορά την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ μέσα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, απέσπασαν νωρίτερα σήμερα το πρωί οι βουλευτές Ροδόπης κ.κ.Ιλχάν Αχμέτ και Δημήτρης Χαρίτου, κατά την συζήτηση των σχετικών επίκαιρων ερωτήσεων που κατέθεσαν  εκ νέου, μετά και την αναβληθείσα συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη.

Απαντώντας στις τοποθετήσεις των δύο βουλευτών ο κ.Πλεύρης δήλωσε πως ο διαγωνισμός για την κατασκευή των νέων νοσοκομείων ΙΣΝ είναι αποκλειστική ευθύνη του ιδρύματος, διερωτώμενος για το πως μπορεί η πολιτεία να παρέμβει, τονίζοντας ωστόσο πως η διαδικασία θα συνεχιστεί και σε περίπτωση που υπάρξει χρηματοδοτικό κενό, το κράτος είναι έτοιμο να καλύψει τους πόρους, και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί, καθώς στην συνέχεια της διαγωνιστικής διαδικασίας οι προσφορές που θα κατατεθούν θα είναι σε «λελογισμένα επίπεδα», για να επαναλάβει πως σε κάθε περίπτωση «ως δημόσιο έχουμε εκφράσει την βούληση ότι σε οποιοδήποτε επίπεδο χρειαστεί σε συνεννόηση με το ΙΣΝ είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε το κενό».

Ο υπουργός υγείας ανέφερε πως το σύνολο των δωρεών του ΙΣΝ και για τα τρία νοσοκομεία θα υλοποιηθούν,  χαρακτηρίζοντας ως συνήθη διαδικασία το άγονο του πρώτο διαγωνισμού, για να τονίσει επίσης πως «η όποια καθυστέρηση δεν θα αλλάξει τους συνολικούς στόχους των χρονοδιαγραμμάτων των έργων, σε συνεννόηση με το ίδρυμα».

«Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες που έχει η τοπική κοινωνία και την τρομακτική αναγκαιότητα της κατασκευής τους» ανέφερε επιβεβαιώνοντας επίσης πως δεν θα υπάρχουν εκπτώσεις και στην ποιότητα της κατασκευής. «Το ελληνικό δημόσιο είναι σε πλήρη συνεργασία με το ΙΣΝ και θα τελειώσει ομαλά η διαγωνιστική διαδικασία» κατέληξε.

Την ικανοποίησή του για την αποδοχή της πρότασης του για την χρηματοδότηση του όποιου κενού στον προϋπολογισμό της κατασκευής του νέου νοσοκομείου εξέφρασε ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ, κάνοντας αναφορά και στις έως τώρα κινήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για την υποστήριξη του έργου.

Σε υψηλότερους τόνους η δευτερολογία του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου ο οποίος ζήτησε από τον κ.Πλεύρη «να μην αποστασιοποιείστε από το ναυάγιο του διαγωνισμού»

«Το ελληνικό δημόσιο είναι συμβαλλόμενο μέρος στην σύμβαση και άρα είναι δική σας πολιτική ευθύνη η υλοποίηση της και η άρση των όποιων αδιεξόδων» ανέφερε χαρακτηριστικά καλώντας τον Υπουργό «να δείτε το θέμα με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη».  Ο ίδιος υπενθύμισε πως η επιλογή της πόλης για την υλοποίηση της δωρεάς έγινε από την τότε πολιτική ηγεσία και όχι από το ΙΣΝ, τονίζοντας πως «εσάς βαραίνει η ευθύνη για την υλοποίηση».

«Μας ενδιαφέρει πρωτίστως να κατασκευαστεί το νοσοκομείο» ανέφερε χαρακτηρίζοντας το υφιστάμενο νοσοκομείο της Κομοτηνής ως «την πιο μαύρη τρύπα του Δημόσιου συστήματος υγείας». «Το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής θα αποτελέσει τον μαγνήτη για να έρθουν νέοι επιστήμονες που σήμερα μας γυρίζουν την πλάτη και φεύγουν από την περιοχή και την χώρα» ανέφερε για να τονίσει πως «οι καθησυχαστικές δηλώσεις δεν μας πείθουν». «Αντιθέτως γενούν μεγαλύτερη ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες απ’ όσες νομίζετε» συμπλήρωσε επιμένοντας πως το υπουργείο  οφείλει να απαντήσει αν έχει ήδη συμφωνήσει στην λύση της χρηματοδότησης με το ΙΣΝ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.