Τεθωρακισμενα στην Ουκρανια στελνει η Ελλαδα

Θα τα αντικαταστήσει με νεότερα από τη Γερμανία

Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για έλλειψη ενημέρωσης και εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο

Τεθωρακισμένα οχήματα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία. Τα οχήματα αυτά θα αντικατασταθούν με αντίστοιχα γερμανικά οχήματα.

Τα νέα ήρθαν από τις Βρυξέλλες από τον καγκελάριο της Γερμανίας και όχι από τον Έλληνα πρωθυπουργό το βράδυ της Τρίτης. 

Ο Όλαφ Σόλτς, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να εφοδιάσει τη χώρα μας με νέου τύπου στρατιωτικά οχήματα, αφού προηγουμένως η Ελλάδα αποστείλει τεθωρακισμένα οχήματα σοβιετικού τύπου στην Ουκρανία.

Πρόκειται για ανάλογη συμφωνία με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.

«Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προσέθεσε ότι οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν από τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών. Αντίστοιχες συμφωνίες συνεργασίας θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες, σημείωσε.

Γ. Οικονόμου: «Υπήρξε απόφαση του ΚΥΣΕΑ∙ ό,τι έχουμε στείλει στην Ουκρανία μέχρι τώρα, εντάσσεται σε αυτή την απόφαση»

Τοποθετούμενος το πρωί της Τετάρτης αναφορικά με τη βοήθεια στην Ουκρανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι «είναι μια απόφαση που εντάσσεται στην βασική επιλογή της χώρας να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας» και επισήμανε πως «υπήρξε απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αποστολή εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια και εξοπλιστικού αμυντικού υλικού. Ό,τι έχουμε στείλει στην Ουκρανία μέχρι τώρα, εντάσσεται σε αυτή την απόφαση. Πρώτα από όλα, είναι ευθυγραμμισμένη με τις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής και αυτό με το οποίο κάνουν όλοι στην Ευρώπη. Και δεύτερον, στέλνουμε στην Ουκρανία οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οτιδήποτε στέλνουμε, που θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί, αλλά είναι πεπαλαιωμένο, αντικαθίσταται με πιο σύγχρονα όπλα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, η χώρα τα έχει παραλάβει το 1992. Είναι παραγωγής, δηλαδή, 40-50 χρόνων. Επί της ουσίας είναι αδρανοποιημένα. Ταιριάζουν στις ανάγκες της Ουκρανίας, γιατί έχουν τέτοια ανταλλακτικά και μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Και θα μας τα αντικαταστήσουν οι Γερμανοί με νέα σύγχρονα, τρεις-τέσσερις γενιές μπροστά. Άρα, έχουμε μια επωφελή για τη χώρα εξέλιξη».

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε επίσης πως «πρώτα θα έρθουν τα σύγχρονα και μετά θα φύγουν αυτά» και τόνισε: «Άρα, έχουμε μια δυνατότητα εκσυγχρονισμού ενός υλικού, το οποίο είναι αναγκαίο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά που δίνουμε δεν απομειώνουν σε τίποτα τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, ίσα-ίσα τις αναβαθμίζουν. Η χώρα είναι συνεπής στην απόφαση που έχει πάρει μαζί με όλους τους εταίρους και τους συμμάχους της, εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, εκτός από τα λόγια, να ενισχύει ουσιαστικά την προσπάθεια της Ουκρανίας να αντισταθεί στη βίαιη εισβολή της Ρωσίας. Η διαδικασία που γίνεται τώρα προκύπτει μετά από μια συνεννόηση των δύο Επιτελείων, δηλαδή του ελληνικού Επιτελείου της Εθνικής Άμυνας και του αντίστοιχου γερμανικού. Απασχόλησε λίγο τη συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών, του πρωθυπουργού και του καγκελάριου της Γερμανίας».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα εμπλοκή»

Άμεση ήταν η αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά «άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία η χώρα μας, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σεβόμενες τους πολίτες τους».

Παράλληλα τονίζει πως «η επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα, άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αυξάνεται κάθε εβδομάδα που περνά, την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα. Πόσο δε μάλλον, που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά»

Άμεση ενημέρωση ζητά και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζοντας ότι «όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς».

ΚΚΕ: «Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που σχετίζεται άμεσα και με την ίδια την άμυνα της χώρας»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη κι “απογειώνει” την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά μέσω της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων», τονίζει τέλος σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. 

«Μάλιστα, το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό από τον Γερμανό Καγκελάριο Σόλτς, ανακοινώνοντας και ελληνογερμανική συμφωνία αντικατάστασής τους, ενώ αντίθετα το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη τύπου», συμπληρώνει.  

Όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ, «πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που – πέραν της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών – σχετίζεται άμεσα και με την ίδια την άμυνα της χώρας». 

«Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις, τόσο για το περιεχόμενο αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα για το ποιες ελληνικές μονάδες αφορά η αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όσο και για τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.