«Ταμειο» για τον ενα χρονο στο «τιμονι» της ΠΑΜ-Θ εκανε ο Γιωργος Παυλιδης

Αναπτύσσοντας παράλληλα τον σχεδιασμό για την ανάπτυξή της

Απολογισμό για τον ένα χρόνο παρουσίας στη διοίκηση της περιφέρειας έκανε χθες από την Ξάνθη ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ενώ στο πλευρό του βρέθηκαν όλοι οι χωρικοί και θεματικοί αντιπεριφερειάρχες καθώς και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών της περιφέρειας.
 
Σύμφωνα με όσα εξέθεσε ο περιφερειάρχης όραμα της περιφερειακής αρχής είναι να δομήσει μια διακριτή περιφερειακή ανάπτυξη η οποία δεν θα απομακρύνεται μεν από τον εθνικό σχεδιασμό θα είναι προσαρμοσμένη δε στα τοπικά χαρακτηριστικά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας. Προς επίτευξη αυτού του οράματος δίνεται βάση στην τουριστική ανάπτυξη της περιφέρειας η οποία θα τελεί σε άμεση σύνδεση με τον αγροδιατροφικό τομέα με τον περιφερειάρχη να εκφράζει την πεποίθηση πως στο μέλλον το μεγαλύτερο μέρος του κατά κεφαλήν εισοδήματος της περιοχής θα προέρχεται από τον τουρισμό.
 
Αναλύοντας περαιτέρω τη στόχευση αυτή της περιφέρειας ο κ. Παυλίδης έκανε λόγο για ανασυγκρότηση του παραγωγικού προτύπου της περιφέρειας στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού σε τουριστικό προορισμό αριστείας με επιπλέον άξονες ανάπτυξης τη διασύνδεση της παραγωγής και τη συνέργεια πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, τη λειτουργία της περιφέρειας ως διαμετακομιστικού κέντρου αλλά και ως ενεργειακού κόμβου, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για το σχεδιασμό της προηγούμενης περιφερειακής αρχής καθώς όπως επεσήμανε «ο πρωτογενής τομέας παρουσιάζεται αδόμητος χωρίς σύνδεση, ο τομέας της μεταποίησης αδρανής χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο ενώ ο τομέας των υπηρεσιών παρουσιάζει υστέρηση παρά τις τεράστιες δυνατότητες».
Περί τουρισμού
 
Ειδικότερα για τον τουρισμό επανέλαβε τα πάγια αιτήματα της ΑΜΘ για τη βίζα των 72 ωρών με την επισήμανση ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα να υπάρχει ένα άρτια εξοπλισμένο κέντρο στο συνοριακό σταθμό των Κήπων και να παράσχει βίζα διασφαλίζοντας όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές ασφάλειας της Ε.Ε. Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο κ. Παυλίδης ανάλογο αίτημα αναμένεται να καταθέσει και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη Ρόδο.
 
Επίσης ζήτησε την αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων με την καθυστέρηση έκδοσης βίζας στην Κωνσταντινούπολη, την άρση των απαγορεύσεων για την είσοδο λεωφορείων από τη Νυμφαία ενώ περιέγραψε τις ενέργειες που γίνονται για τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών στο Τελωνείο των Κήπων. 

Περί αναπτυξιακού νόμου και ενεργειακού κόμβου

Σε ό, τι αφορά στον αναπτυξιακό νόμο έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγών οριοθετώντας τις προτάσεις που υπάρχουν όπως η αποκατάσταση των διαπεριφερειακών ανισοτήτων σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες εντός και εκτός της χώρας, για αλλαγές στο καθεστώς των ΒΙΠΕ με άρση των παραλογισμών που υφίστανται και την προσπάθεια αναβίωσης για τα «κουφάρια» και τις εταιρίες που είναι σε φάση πτώχευσης κ.α.
 
Μιλώντας για το θέμα της ενέργειας και του φυσικού αερίου ανέφερε ότι η ΑΜΘ θέλει να καταστεί ενεργειακός κόμβος αλλά με ξεκάθαρη αξίωση για ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια μελετά την περίπτωση ο ΤΑΡ να έχει αποδώσει αντίστοιχα οφέλη στην Αλβανία προκειμένου να συζητήσει μια αντίστοιχη αντιμετώπιση. 

Περί μεταναστευτικού

Ο περιφερειάρχης τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεταναστευτικό τονίζοντας ότι η Περιφέρεια έχει ήδη αρκετά κέντρα υποδοχής ή φιλοξενίας μεταναστών και ανέφερε ότι όλες οι συνέπειες που υπόκειται η ΑΜΘ ως διασυνοριακή περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε λόγω μετανάστευσης, είτε λόγω πλημμυρών, είτε λόγω ζωονόσων είναι ζητήματα που η Περιφέρεια διεκδικεί να αναγνωρίζονται και να αποζημιώνονται άμεσα από την Ε.Ε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.