Τα τεσσερα προταγματα για την Ευρωπη και η αναπτυξη στη Θρακη

Θεοφάνης Κωφίδης, πολιτευτής ΝΔ: «Η Ευρώπη κινδυνεύει στην κοινωνική της συνοχή, με ακροδεξιοποίηση»

«Μας ενδιαφέρει η συνολική ανάπτυξη στη Θράκη»

Καλεσμένος στη συχνότητα του Ράδιο Παρατηρητής βρέθηκε ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Θεοφάνης Κωφίδης. Τη συζήτηση απασχόλησε η επικείμενη μάχη των ευρωεκλογών. Υπό την ιδιότητά του ως αναλυτή ο κ. Κωφίδης ανέλυσε τους τέσσερις άξονες που σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να επικεντρωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στις προκλήσεις του μέλλοντος και να ενδυναμώσει το πνεύμα αλληλεγγύης των λαών της, που σήμερα τίθεται εν αμφιβόλω με την διαφαινόμενη άνοδο των ακροδεξιών τάσεων σχεδόν σε όλες τις χώρες. Βεβαίως από τη συζήτηση, δεν έλειψαν και οι  αναφορές στον τόπο μας με τον κ. Κωφίδη να θέτει στον δημόσιο λόγο τις προτάσεις του για την ανάταξη του τουρισμού και την ανάπτυξη στη Θράκη.

Ο λόγος στον ίδιο όμως…

ΠτΘ: κ. Κωφίδη θέλω να ξεκινήσουμε από τις 28 πρώτες υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές που ανακοίνωσε η ΝΔ, επειδή είστε ένας άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει πάρα πολύ καλά και παρακολουθεί τα της Ευρώπης και γνωρίζετε τα βασικά ζητούμενα ενδεχομένως των προσώπων που θα μας εκπροσωπήσουν από τους 28 που ανακοινώθηκαν. Ποιά είναι η στόχευσή τους όπως την κατανοείτε εσείς από πλευράς του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας;

Θ.Κ.: Η κυριότερη ιδιότητα είναι του αναλυτή. Τέσσερα είναι τα προτάγματα για την Ευρώπη που καλείται κάθε υποψήφιος Ευρωβουλευτής να υπηρετήσει.Η προοπτική είναι η υποστήριξη των ελληνικών υποθέσεων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ευρώπη δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα μετά τη συνθήκη του Maastricht και τη δημιουργία ενός πυλώνα δίπλα στο ΝΑΤΟ, για την άμυνα και την εξυπηρέτηση των υποθέσεων της ασφάλειάς. Το πρώτο, είναι να αντιμετωπίσουμε από κοινού την τεράστια πρόκληση που λέγεται «ανεξαρτησία». Δηλαδή, την αυτόνομη πορεία στα θέματα ασφάλειας, άμυνας και άσκησης εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης, ως οικογένειας και όχι ως χώρες μέλη απέναντι στην αναζωπυρωμένη αίσθηση ότι δίπλα μας, όχι μόνο γίνεται πόλεμος αλλά υπάρχει και απειλή για εμάς. Αξιωματούχοι στην Ευρώπη, όπως ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτσ και άλλοι μίλησαν για αυτή την πιθανότητα. Το δεύτερο είναι, η κλιματική αλλαγή και κρίση που δεν μπορεί μια χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει. Χρειάζονται κοινές, συμπαγείς πολιτικές από την Ευρώπη. Το τρίτο είναι, θέματα της πρωτογενούς παραγωγής και της αγροτιάς, στα οποία η Ευρώπη απέτυχε, δεν μπόρεσε να κατανοήσει ότι τα πόδια της είναι η γη και η θάλασσα. Η κοινή αγροτική πολιτική, δεν είναι αποσπασματική, είναι η αρχή της τροφικής αλυσίδας και όλου το πλέγματος της ανάπτυξης. Το τέταρτο είναι η μετανάστευση. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, των εντάσεων και των ανισοτήτων σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα τα οποία εντείνονται όσο η δημογραφία είναι εις βάρος της Ευρώπης. Πρέπει, να θεσπιστεί εισδοχή με μέτρο των μεταναστευτικών ροών και αντιμετώπιση με λογική και σύνεση της παράτυπης μετανάστευσης. Γιατί διαφορετικά, αν προστεθούν και οι τρεις προηγούμενοι παράγοντες, η Ευρώπη κινδυνεύει στην κοινωνική της συνοχή, με ακροδεξιοποίηση.

«Αν θέλουμε να αποφύγουμε την ακροδεξιοποίηση της Ευρώπης θα πρέπει να δημιουργήσουμε βεβαιότητες»

ΠτΘ: Υπάρχει μια τεράστια άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων σε συγκεκριμένες χώρες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται. Το 18% του Chega στην Πορτογαλία είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα.Τι έχετε να πείτε;

Θ.Κ.: Στο Ευρωκοινοβούλιο μπορούμε να έχουμε πάνω από 25% ακροδεξιά. Κάποιοι λένε φασιστική ακροδεξιά. Όσο υπάρχει η αντίληψη της ακροδεξιάς, όπως και ο υπερλαϊκισμός της αριστεράς δεν θα έχουμε υγιή πολιτικά στοιχεία. Νομίζουμε ότι είναι μια πολιτική επιλογή και προσανατολισμός, αλλά αντίθετα είναι φοβικά αντανακλαστικά στη βάση της άγνοιας και μιας επιρροής συντηρητικού περιβάλλοντος. Αν δεν υπάρχει άγνοια, δεν γίνεται ο άνθρωπος ακροδεξιός. Είναι βαριά ψυχοπαθολογικό στοιχείο όπως και ο άκρατος λαϊκισμός αλλά και ο μπαχαλακισμός. Αν θέλουμε να αποφύγουμε την ακροδεξιοποίηση της Ευρώπης θα πρέπει να δημιουργήσουμε βεβαιότητες που θα αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα και τον φόβο.

«Δύο μείζονα ζητήματα για την Ελλάδα στην Ευρώπη»

ΠτΘ: Αυτό είναι και το διακύβευμα των Ευρωεκλογών σε εθνικό επίπεδο κατά την άποψή σας;

Θ.Κ.:Κλιματική αλλαγή, θέματα εξωτερικής ασφάλειας και άμυνας, μετανάστευση και κοινή αγροτική πολιτική. Σε σχέση βέβαια με την Ελλάδα, μετά από την δεκαετή ταλαιπωρία με τα μνημόνια, δύο είναι τα μείζονα ζητήματα. Η εμπέδωση ότι η Ευρώπη και η Δύση είναι η οικογένειά μας, που ετίθετο μέχρι πρόσφατα εν αμφιβόλω από κάποιους ακροδεξιούς και λαϊκιστές αριστερούς. Οι επιλογές μας να έχουν να κάνουν με το μέτρο, με την κριτική ικανότητα να καταλαβαίνουμε τι είναι καλύτερο για εμάς.

Δεν είναι όλα τέλεια στην Ευρώπη. Το όνειρο ήταν να είμαστε σε μια Ευρωπαϊκή οικογένεια που θα διαφυλάττει την ανεξαρτησία μας, η οποία περνάει πρώτα από τον εαυτό μας. Οικογένεια είναι η Ευρώπη και θα πρέπει να υπάρχει ένα θετικό ισοζύγιο, να επιταχυνθεί η αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας σαν εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, από το Αιγαίο προς τη βαλτική θάλασσα. Το ισοζύγιο είναι θετικότερο πέρα από τα λάθη που γίνονται. Ευτυχώς που είναι ο Κυριάκος  Μητσοτάκης στο τιμόνι της χώρας με την επάρκεια, την εμπειρία, την αποφασιστικότητα, τις επαφές που έχει στο εξωτερικό και με την γλωσσομάθειά του μπορεί και καθοδηγεί την χώρα.

Στις Ευρωεκλογές δεν θα είναι κατά την εκτίμησή μου δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θα είναι το ΣΥΡΙΖΑ, στην τρίτη θέση ίσως έχουμε μια αρνητική έκπληξη ανάμεσα στο κόμμα του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Βελόπουλου. Μιλάμε για ακροδεξιοποίηση, για την εκμετάλλευση της υπόθεσης των Τεμπών. Η ουσία είναι η ευημερία μας, η κοινωνική συνοχή στη βάση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Πρέπει να κάνουμε τον πολίτη συνεργό στην ανάπτυξη»

ΠτΘ: Μιλήσατε όμως για τα σύνορα, θέλω να σας πάω στα δικά μας σύνορα. Ένα από τα πρώτα θέματα στον τοπικό τύπο έχει να κάνει με τον μεθοριακό της Νυμφαίας, παγιώνεται και καθιερώνεται ολοένα και μειούμενη διέλευση οχημάτων. Είναι όνειρο θερινής νυκτός όπως φαίνεται εδώ και χρόνια η διέλευση. Μια τοποθέτηση;

Θ.Κ.: Στον πυλώνα των προτάσεων του στρατηγικού σχεδιασμού που έστειλα στην Κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη, είχα μέσα και το κομμάτι του τουρισμού. Πέντε προτάσεις περί κλασικού, καινοτόμου και πέντε περί εναλλακτικού τουρισμού. Γιατί βαίνει μειούμενη η διέλευση οχημάτων παρόλο που ο γιαλός στο νομό Ροδόπης είναι 47χλμ, συνολικά 108χλμ οι παραλίες της Θράκης και μαζί με τον ορεινό όγκο συνιστούν ένα «πακέτο» που όμως μένει αναξιοποίητο; Δύσκολα, βλέπουμε μια δέσμη συνδεδεμένων προτάσεων που να είναι προτεραιότητες. Θα σας πω τρεις. Ενοποίηση παράκτιου μετώπου δεν μπορούμε να έχουμε λόγω «Natura» και «Ramsar». Έχουμε 3.600 εξοχικές κατοικίες στο παράκτιο μέτωπο της Ροδόπης, από τις οποίες οι 1.800 βρίσκονται στον δήμο Κομοτηνής, είναι 35 ετών και νεότερες. Δημιουργούνται 4.500 κλίνες, και το 20% δίνεται πιλοτικά με την υποστήριξη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ως Airbnb και όχι ως golden visa. Αυτό το φαινόμενο, θα συμπαρασύρει και άλλες μορφές τουριστικών υπηρεσιών, όπως τη μεταφορά, την εστίαση, και τη διασκέδαση. Θα υπάρξει μια κουλτούρα από τους ίδιους τους πολίτες και κατόχους για να γίνουν ακόμα και καλύτεροι οι δρόμοι. Πρέπεινα κάνουμε τον πολίτη συνεργό στην ανάπτυξη.

Ένας δεύτερος είναι η δημιουργία ορεινού μετώπου με πρόσβαση από νότο και βορρά με ξενώνες ανά 15χλμ, δεν θα είναι μόνο περιπατητικός και φυσιολατρικός τουρισμός αλλά θα είναι και προώθηση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ξενώνες και τα χωριά με τα προϊόντα τους.

Ένα τρίτο αφορά όλη την Θράκη, είναι η θέσπιση δυο φεστιβάλ βαλκανικής γαστρονομίας. Τριήμερα φεστιβάλ, ένα τον Δεκέμβρη πριν τα Χριστούγεννα στην Κομοτηνή, υπαίθριου αλλά και στεγασμένου γαστρονομικού τουρισμού, με διαγωνισμούς και τον κόσμο να έρχεται από όλα τα Βαλκάνια. Και άλλο ένα τον Μάιο στην Ορεστιάδα, διότι είναι πολύ κοντά στη Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία. Μας ενδιαφέρει η συνολική ανάπτυξη στην Θράκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.