Τα συμπερασματα της επισκεψης Τσαβουσογλου στη Ροδοπη

Ο δημοσιογράφος Δάμων Δαμιανός σχολιάζει την επόμενη ημέρα της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην περιοχή μας

«Μια επίσκεψη λιγότερο “έντονη” και  με “μια συμβολική επίσκεψη στο Τζελάλ Μπαγιάρ”», ορόσημο φιλίας των δύο κρατών, Ελλάδας και Τουρκίας, το 1952

Τον απολογισμό της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ.Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκαναν το πρωί της Δευτέρας, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο δημοσιογράφος Δάμωνας Δαμιανός και η Νατάσσα Βαφειάδου. Επιδιώκοντας να συγκεντρώσουν τα συμπεράσματα της «ιδιωτικής» όπως χαρακτηρίστηκε επίσκεψης του κ. Τσαβούσογλου και εν αναμονή των όσων διαμείβονταν την ώρα της συζήτησης στην Αθήνα κατά την επίσημη συνάντησή του τόσο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό όσο και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια.

Ο κ. Δαμιανός χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στη Ροδόπη «λιγότερο έντονη» σε σχέση με το ιστορικό προηγούμενο αντίστοιχων επισκέψεων, τόσο από την άποψη της προετοιμασίας συγκεντρώσεων όσο και από πλευράς προκλητικών κινήσεων αλλά και δηλώσεων. Όπως εξήγησε ο ίδιος επρόκειτο για μία επίσκεψη που «συνηθίζεται από την τουρκική εθιμοτυπία στο πλαίσιο της δικής τους λογικής και αντιλήψεων σε ό,τι αφορά την μειονότητα της Θράκης και το πώς αυτή επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» από την οποία όπως επεσήμανε ο κ. Τσαβούσογλου δεν ξέφυγε από την πάγια τακτική της Άγκυρας με αναφορές περί «Τουρκικής μειονότητας». 

Η επίσκεψη στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ ήταν μια συμβολική επίσκεψη, εξήγησε ο ίδιος υπογραμμίζοντας την ιστορική συμβολική του. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι χτίστηκε το  1952 στο πλαίσιο μιας ελληνοτουρκικής συμφωνίας μεταξύ των  δύο κρατών και συμβολίζει την ελληνοτουρκική προσέγγιση και φιλία, καθώς βεβαίως τότε ήταν άλλες οι εποχές. Και σήμερα ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί ένα συμβολικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για τη μειονότητα, από το οποίο αποφοίτησαν ολόκληρες γενιές πολιτών της μειονότητας, οι οποίοι μετέπειτα αποτέλεσαν ουσιαστικά και την ηγεσία την κοινωνική και την πολιτική της μειονότητας σε ολόκληρη τη Θράκη» εξήγησε αναφερόμενος και στα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του, θέματα στα οποία αναφέρθηκε και ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στον χώρο.

Οι αναφορές του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, δεν είναι τυχαίες, δεδομένων των πολλών εκπαιδευτικών θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά και αφορούν στη μειονότητα. Ο κ. Δαμιανός μάλιστα έκανε λόγο για το μεγαλύτερο, μαζί με το οικονομικό ζήτημα, πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής, με την εξίσωση της μειονοτικής εκπαίδευσης με τη δημόσια και τις ίσες ευκαιρίες για όσα παιδιά επιλέγουν τη μειονοτική εκπαίδευση να υπολείπεται ακόμα αρκετών βημάτων.

«Η λειτουργία του Τζελάλ Μπαγιάρ  εξαίρεση στον κανόνα των εκπαιδευτικών συμφωνιών μεταξύ των δύο κρατών», το οποίο  ως ιστορικής σημασίας εκπαιδευτήριο οφείλει όμως να προσεχθεί ιδιαίτερα

«Υπάρχουν μορφωτικά πρωτόκολλα που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και αφορούν τα εκπαιδευτικά ζητήματα της Θράκης και βεβαίως αυτά τα μορφωτικά πρωτόκολλα κυρίως αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα δημοτικά σχολεία, τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων» ανέφερε ο ίδιος εξηγώντας πως η λειτουργία του Τζελάλ Μπαγιάρ αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα των συμφωνιών μεταξύ των δύο κρατών, αναφερόμενος και στην πρόσφατη αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας του. Ο ίδιος ωστόσο θέλησε να υπογραμμίσει πως «το Τζελάλ Μπαγιάρ είναι μια μεγάλη υπόθεση για τον πολιτισμό, την ιστορία της ίδιας της Κομοτηνής και της ίδιας της μειονότητα και νομίζω ότι θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα» για να τονίσει πως η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών έγκειται στο πλαίσιο της συμβολικής «καλής γειτονίας» που χαρακτηρίζει το σχολείο.

«Η δημοσιότητα δεν βλάπτει ποτέ»

«Μελανό» σημείο της επίσκεψης του κ. Τσαβούσογλου σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί η απαγόρευση της εισόδου των Ελλήνων δημοσιογράφων στους σταθμούς της επίσκεψης του κ. Τσαβούσογλου για να εξηγήσει πως «ενδεχομένως η έννοια της ιδιωτικής επίσκεψης να απέτρεψε την παρουσία δημοσιογράφων που σε κάθε περίπτωση κατά την άποψή μου δεν ήταν σωστή. Η δημοσιότητα δεν βλάπτει ποτέ και δεν πρέπει να την αποφεύγει καμία πολιτική εξουσία οποιασδήποτε απόχρωσης ή προέλευσης».

Ο κ. Δαμιανός μετέφερε τα στοιχεία του ρεπορτάζ από το γεύμα που δόθηκε προς τιμήν του κ. Τσαβούσογλου, στα Θάμνα και τις παρουσίες που σημειώθηκαν, για να εξηγήσει ότι το πνεύμα των επαφών αυτών ήταν περισσότερο σε «χαμηλή πολιτική, δηλαδή σε ζητήματα που δεν σήκωσαν τους τόνους και δεν δημιούργησαν ένταση».

«Όλοι κράτησαν τις ισορροπίες προκειμένου να μην δυσαρεστηθεί κανείς, και να γίνει αυτό που παραδοσιακά εμείς πιστεύουμε, οι προοδευτικοί πολίτες σε αυτόν τον τόπο το ότι η μειονότητα να είναι γέφυρα φιλίας και συνεργασίας και ανάπτυξης οικονομικών, πολιτιστικών, πολιτικών σχέσεων, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Το βασικό θέμα είναι “το πώς διαχειρίζεται η Ελλάδα τα θέματα της μειονότητας”»

Στο ερώτημα που τίθεται παραδοσιακά ως προς το ενδιαφέρον Τούρκων αξιωματούχων για την Θράκη ο ίδιος εκτίμησε πως το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι δεδομένο, καθώς εκτιμά και πιστεύει ότι η μειονότητα που υπάρχει εδώ έχει μια άμεση σχέση θεσμική, ιστορική, σε επίπεδο καταγωγής, με την Τουρκία, για να υπογραμμίσει ωστόσο πως το βασικό θέμα «είναι το πώς διαχειρίζεται η Ελλάδα τα θέματα της μειονότητας, και εκεί θα μπορούσαμε να βρούμε και επιτυχίες, και αποτυχίες και ελλείμματα που δεν αφορούν την Τουρκία, αλλά αφορούν την Ελλάδα».

Το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής που αναμένεται στα τέλη του προσεχή Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία  «να ενσκήψουμε πραγματικά στα προβλήματα, να φύγουμε από τις κραυγές και τους αλαλαγμούς και  να καθαρίσει το κεφάλι μας  από τις ρητορείες  της δεκαετίας του ’90».

«Η μειονότητα είναι αυτή που είναι. Και όποιος θα ήθελε πραγματικά και έχει τα κότσια να κάνει μια ανάλυση για το τι ακριβώς πρεσβεύει, τι θέλει, τι επιθυμεί, και πώς αυτοπροσδιορίζεται η μειονότητα στη Θράκη, τότε θα έβγαζε ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα, όχι μέσα από παραμορφωτικούς φακούς και από εθνικά γυαλιά που φοράμε πολλές φορές, αλλά στην πραγματικότητα» ανέφερε ο ίδιος για να συνεχίσει κάνοντας λόγο για μία «μειονότητα που αγαπάει την Ελλάδα, θέλει να ζήσει στη Θράκη, και να ζήσει ειρηνικά. Έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στην Τουρκία, άλλωστε η μητρική γλώσσα της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων είναι η Τουρκική, και έχουν και σχέσεις πολιτιστικές και σχέσεις οικονομικές με την Τουρκία. Αυτό είναι το βίωμά τους, αυτή είναι η κουλτούρα τους, αυτό είναι ο πολιτισμός τους. Σε όποιον αρέσει αυτό καλώς. Σε όποιον δεν αρέσει όμως, δεν μπορεί να μεταστρέψει την πραγματικότητα και να δημιουργήσει σκηνές αλλοφροσύνης στη Θράκη και φοβικότητας για το γεγονός ότι υπάρχει εδώ αυτού του είδους η μειονότητα» ανέφερε.

«Ο ορίζοντας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η δύναμη της κοινωνίας των πολιτών που πιέζει τις κυβερνήσεις προς την εξεύρεση λύσεων»

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς τις μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας πως «ο ορίζοντας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η δύναμη της λογικής, αυτή που πρεσβεύουν οι πολίτες, η δύναμη της κοινωνίας των πολιτών που πιέζει και τις κυβερνήσεις προς την εξεύρεση λύσεων, διότι μια ένταση με την Τουρκία θα ανατίναζε και το δικό μας καλοκαίρι, θα ανατίναζε τον τουρισμό, θα ανατίναζε και την ελληνική οικονομία, πέραν των υπολοίπων προβλημάτων που δημιουργούνται στο επίπεδο των συγκρούσεων ανάμεσα σε κράτη και των απειλών που ελλοχεύουν για την κυριαρχία των κρατών, αλλά και για τη διεθνή σταθερότητα».

«Η μειονότητα δεν είναι πρόβλημα για την περιοχή μας, αλλά έχει προβλήματα κι αυτά τα προβλήματα δεν μπορεί να μπαίνουν κάτω από το χαλί και να κρύβονται, είτε με την επίκληση της εθνικής της ταυτότητας, είτε με επίκληση των ελληνοτουρκικών διαφορών» ανέφερε μιλώντας για την καθημερινότητα, τη μετανάστευση και όλα όσα αποτελούν την καθημερινότητα των πολιτών της Θράκης, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση «να ξαναδεί το θέμα της μειονότητας πάρα πολύ στενά και στην προοπτική της επίλυσης των ζητημάτων και όχι στην προοπτική της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.