Τα προβληματα υποδομων και εμψυχου δυναμικου που αντιμετωπιζει ο Δημος Αρριανων

Στη βουλή με ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Τα προβλήματα σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό που αντιμετωπίζει ο δήμος Αρριανών θίγονται σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.
 
Περιγράφοντας προβλήματα στο οδικό δίκτυο, τα ανύπαρκτα δίκτυα αποχέτευσης την έλλειψη νερού που παρατηρείται σε οικισμούς του Δήμου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό που παρουσιάζει ο Δήμος και δεν του επιτρέπουν να επανδρώσει επαρκώς τις υπηρεσίες του, οι δύο βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν άμεσα μέτρα πως αντιμετώπιση των προβλημάτων. 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Ο Δήμος Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης αποτελείται από 54 οικισμούς, καλύπτοντας μια έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχει πληθυσμό 15.000 κατοίκους, από αυτούς το 50% κατοικούν στον ορεινό όγκο του Δήμου, με κύρια πηγή εσόδων τους την γεωργία. Πρόκειται δηλαδή για ένα Δήμο στον οποίο κατοικούν κατά κύριο λόγο φτωχοί αγρότες, ενώ το ποσοστό της ανεργίας στην περιοχή είναι μεγάλο.
 
Οι κάτοικοι του Δήμου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα τους, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης τους ολοένα και δυσκολεύουν.
 
Συγκεκριμένα, σε δέκα οικισμούς του Δήμου, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καλοκαιριού, υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης. Μάλιστα σε δύο οικισμούς, η υδροδότηση γίνεται με υδροφόρες, ενώ τα αντλιοστάσια νερού, χρονολογούνται από το 1950. Επιπλέον δεν υπάρχουν δίκτυα αποχέτευσης.
 
Η οδική σύνδεση μεταξύ των ορεινών οικισμών είναι, το λιγότερο προβληματική, αν όχι επικίνδυνη, εξαιτίας της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου καθώς πρόκειται ουσιαστικά για χωματόδρομους. Το οδικό δίκτυο διασχίζεται από πολλά μικρά ποτάμια στην έκτασή του, με ιρλανδικές διαβάσεις, οι οποίες είναι επικίνδυνες.
 
Οι υποδομές Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι ανεπαρκείς.
 
Χαρακτηριστικό στοιχείο υποβάθμισης του Δήμου είναι το γεγονός ότι στην περιοχή του δεν υπάρχει Γυμνάσιο για να φοιτούν τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Δηλαδή δεν υπάρχει μέριμνα ούτε καν για την 10χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Φυσικό αποτέλεσμα είναι η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων να μην γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα.
 
Επιπλέον προβλήματα υπάρχουν με τα οικονομικά του Δήμου, ο οποίος, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας, με το πρόσχημα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, έχει οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις, οι οποίες έχουν μεταφερθεί από το κράτος στην τοπική διοίκηση.
 
Για παράδειγμα ο Δήμος Αρριανών αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ανακαίνισης των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος (ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο).
 
Το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει ο Δήμος, περίπου 44 εργαζόμενους, μαζί με 4 στα ΚΕΠ και 1 μηχανικό, προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων. Το αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης προσωπικού είναι ο Δήμος να μη διαθέτει τεχνική υπηρεσία και να εξυπηρετείται στον τομέα αυτό, μέσω διαδημοτικής συνεργασίας με δύο άλλους δήμους της Π.Ε. Ροδόπης, να μην έχει χειριστές για τα μηχανήματα που διαθέτει, τα οποία είναι λίγα σε σχέση με το μέγεθος και την ιδιαιτερότητα του Δήμου (πρόκειται κατά 50% για ορεινό όγκο), ενώ η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου είναι υποτυπώδης.
 
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για την επίλυση όλων των παραπάνω προβλημάτων των κατοίκων του Δήμου Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.