Τα προβληματα της αυτοδιοικησης στην ΑΜΘ ακουσε ο Στ. Πετσας

Προανήγγειλε νέες στοχευμένες χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε δήμους και ΔΕΥΑ

Θέματα της αυτοδιοίκησης απασχόλησαν τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα με δημάρχους της περιοχής μας.

Ο κ. Πέτσας ξεκίνησε τις επαφές του στην πόλη μας από το Δημαρχείο Κομοτηνής, όπου τον υποδέχθηκε στο γραφείο του ο δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης.

Αμέσως μετά ακολούθησε σύσκεψη με τους Δημάρχους όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών στο πέρας της οποίας ο Δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γκαράνης δήλωσε:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά μας που έχουμε στην Κομοτηνή τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πέτσα, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα των δήμων. Τα τελευταία δύο χρόνια κατέβαλε προσπάθειες απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και το προηγούμενο διάστημα της υγειονομικής. Εκτιμούμε ότι είναι σύμμαχος των δήμων και είναι σημαντικό το γεγονός ότι η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή».

Βασίλης Μαυρίδης: «Ικανοποιημένοι οι δήμαρχοι της περιοχής από το επίπεδο συνεργασίας»

Ισχυρό σύμμαχο των δημάρχων απέναντι στα κρίσιμα προβλήματα χαρακτήρισε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών ο Πρόεδρος της ΠΕΔ- ΑΜ-Θ- Δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης.

Ο κ. Μαυρίδης μετέφερε στον υπουργό την ικανοποίηση των δημάρχων της περιοχής για το επίπεδο συνεργασίας επισημαίνοντας πως πολύ βασικό για την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών είναι να υπάρχει πάντα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης η ειλικρίνεια, η διάθεση για διάλογο και η διάθεση επίλυσης των προβλημάτων.

«Αυτό το τελευταίο πιστεύω πως το έχουμε πετύχει και γι’ αυτό και οι 22 δήμοι της ΑΜΘ έχουμε εξασφαλίσει μια σειρά χρηματοδοτήσεων πολύ σημαντικών, πρωτόγνωρων για τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης, αλλά το κυριότερο έχουμε λύσει και πολλά θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα τόσο των υπηρεσιών μας όσο και των δημοτών» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως
παρόλο που έχουμε ακόμα δρόμο για να λειτουργήσουμε τέλεια -αυτή πάντα είναι η στόχευσή μας- ότι έχουμε εκείνα τα εχέγγυα και εκείνους τους ανθρώπους ώστε να δώσουμε λύσεις και σε εκείνα τα προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί ακόμα ή προκύπτουν σε καθημερινή βάση».

«Να γνωρίζεται κύριε υπουργέ ότι θα συνεχίσουμε και οι 22 δήμαρχοι της ΑΜΘ να υπηρετούμε τους δημότες μας και τις τοπικές μας κοινωνίες με τη διάθεση να έχουμε αυτή την καλή συνεργασία» τόνισε, κλείνοντας ο κ. Μαυρίδης.

Στ. Πέτσας: «Θ’ ακολουθήσουν άμεσα δυο νέες χρηματοδοτήσεις»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δήλωσε: «Έχουμε άριστη συνεργασία με τους δημάρχους της περιοχής. Συζητήσαμε για ζητήματα στήριξης των δήμων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Πέρα από τα 307 εκ. ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης που είχαμε δώσει μέχρι το τέλος του 2022 δεσμεύτηκα ότι θ’ ακολουθήσουν άμεσα δυο νέες χρηματοδοτήσεις. Η μία είναι ύψους 25 εκ. ευρώ για όλους τους δήμους της χώρας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και η άλλη μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ύψους επιπλέον 14 εκ. ευρώ για τις σχολικές επιτροπές ώστε να εξασφαλιστεί η θέρμανση των παιδιών απρόσκοπτα. Με αυτό τον έμπρακτο τρόπο δείχνουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε για όσο χρειαστεί τους δήμους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση το δεύτερο επίπεδο αφορά στη χρηματοδότηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Είμαστε στην τελική φάση κατάθεσης τροπολογίας η οποία θα ψηφιστεί στο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να δίνουμε δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης των ΔΕΥΑ. Σε πρώτη φάση θα δώσουμε 20 εκ. ευρώ για να απορροφήσουν τους υφιστάμενους κραδασμούς, ως ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Το άλλο σκέλος αφορά στα ζητήματα ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα: αδέσποτα ζώα, ναυαγοσωστική κάλυψη, έργα υποδομής, λειτουργία και παρεχόμενες υπηρεσίες των δήμων που σχετίζονται με το προσωπικό. Δέσμευσή μας είναι να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία το επόμενο χρονικό διάστημα με τα διάφορα προγράμματα όπως η τηλεργασία, το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών, συμβασιούχων. Το 2023 θα είναι μια χρονιά δέσμευσης ν’ αναστρέψουμε την πορεία συρρίκνωσης της στελέχωσης  των δήμων, όπως κάναμε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο».

Καταλήγοντας ο υπουργός επεσήμανε πως «συνολικά αξιοποιούνται πόροι 230 ευρώ από τους δήμους της περιοχής μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείο εσωτερικών. Πολλά από αυτά έχουν δημοπρατηθεί άλλα έχουν συμβασιοποιηθεί ή εκτελούνται ήδη. Ευελπιστούμε ότι αυτό το υψηλό επίπεδο απορρόφησης θα το χρησιμοποιήσουμε ως εφαλτήριο για να σχεδιάσουμε και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα στο μέλλον για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.