Τα προταγματα πολιτισμου και ελευθεριας ανεδειξε ως ιστορικη παρακαταθηκη των Ελευθεριων ο Γιαννης Πανουσης

Σε αντιπαράθεση με τα σύγχρονα μαθήματα ανελευθερίας του παγκόσμιου και του ευρωπαϊκού τοπίου

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης, ο οποίος και ήταν ο ομιλητής της κεντρικής ομιλίας των φετινών Ελευθερίων της πόλης.

Συναντήσεις και επαφές

Ο κ. Πανούσης ξεκίνησε την επίσκεψή του από το Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής όπου τον υποδέχθηκαν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Μακεδονίας και Θράκης, Ταξίαρχος Νικόλαος Μενεξίδης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης κ.Γεώργιος Γκράνας, συναντήθηκε επίσης και με αστυνομικό προσωπικό όλων των βαθμίδων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης και συζήτησε ζητήματα αστυνόμευσης και ασφάλειας στην περιοχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Τάσος Μαυρόπουλος.

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αρχιπύραρχος Σωτήριος Τερζούδης και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Παπάζογλου. Επίσης, συναντήθηκε με προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος όλων των βαθμίδων και συζήτησε θέματα λειτουργικότητας και ετοιμότητας των Υπηρεσιών, στο πλαίσιο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου.

Ακολούθως ο κ. Πανούσης επισκέφθηκε το Δημαρχείο Κομοτηνής και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γεώργιο Πετρίδη, παρουσία επίσης του  Υφυπουργού Επικρατείας, κ. Τέρενς Κουίκ και στη συνέχεια έλαβε μέρος στην υποδοχή και περιφορά της Iεράς Εικόνας της Θεομήτορος της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ελευθερίων».

Ακρόαση γονιών μετατεθέντων αστυνομικών

Λίγο μετά τις εννέα το βράδυ ο Αναπληρωτής Υπουργός βρέθηκε στο Ίδρυμα Παπανικολάου, καθώς υπήρξε κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής με θέμα «Ελευθερίες – Ασφάλεια – Δικαιοσύνη: Το τρίπτυχο της Δημοκρατίας».

Έξω από το Ίδρυμα Παπανικολάου, τον κ. Πανούση περίμεναν συγκεντρωμένοι συγγενείς Ροδοπαίων Αστυνομικών που μέχρι πρότινος υπηρετούσαν στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Κομοτηνής και οι οποίοι με το κλείσιμο του Κέντρου οδηγήθηκαν στις αντίστοιχες δομές σε  Έβρο, Ξάνθη και Παρανέστι Δράμας. Οι συγγενείς των αστυνομικών ζήτησαν την παρέμβαση του κ.Πανούση σε ό,τι αφορά τις μεταθέσεις των Ροδοπαίων αστυνομικών, παραθέτοντας τα επιχειρήματά τους τα οποία και έγιναν αποδεκτά από τον ίδιο δίχως ωστόσο να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο.

«Ειδήσεις» και στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της ελληνικής αστυνομίας για την Κινητή Αστυνομική Μονάδα, τον Αστυνομικό της Γειτονιάς και τη θέσπιση ανοιχτής επικοινωνίας με τους πολίτες

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν πριν την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε στην Κινητή Αστυνομική Μονάδα και τα οχήματα ειδικού τύπου, που διατέθηκαν στην Ξάνθη και αναμένεται να έχουν θετικά αποτελέσματα, όσον αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή, όπως αντίστοιχα και στη δράση του Αστυνομικού της Γειτονιάς και στους θεσμούς ανοιχτής επικοινωνίας με τους πολίτες, τόσο των Διοικητών των Αστυνομικών Υπηρεσιών, όσο και της ίδιας της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου. «Επιδιώκουμε τη συμφιλίωση της Αστυνομίας με την κοινωνία, μέσα στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας, με σεβασμό στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την επαναλειτουργία των αστυνομικών σχολών στη Θράκη, επιβεβαίωσε ότι θα επαναλειτουργήσουν αυτές της Κομοτηνής και του Διδυμοτείχου, υπογραμμίζοντας ότι «γίνεται προσπάθεια να φοιτήσει και η δεύτερη φουρνιά των επιτυχόντων, γιατί δύο χρόνια η Σχολή δεν είχε επιτυχόντες».

Όπως έκανε γνωστό αναφορικά με την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών της αστυνομίας «αποδεσμεύσαμε 1.000 άτομα από τους VIP», μία κίνηση που έγινε στα πλαίσια της γενικότερης αναδιοργάνωσης που όπως ανέφερε θέλει να υλοποιήσει «γιατί σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα ο αστυνόμος φυλάει την ταμπέλα και τίποτε άλλο».

«Ελευθερίες – Ασφάλεια – Δικαιοσύνη: Το τρίπτυχο της Δημοκρατίας» η κεντρική ομιλία των Ελευθερίων

Στη σκηνή της αίθουσας εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παπανικολάου ανέβηκε πρώτη η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου η οποία κατά τον χαιρετισμό της ανέφερε ότι «95 χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Θράκης μας στον ελληνικό εθνικό κορμό, η Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής τιμά τους ανθρώπους που διασφάλισαν την ανεξαρτησία μας μ’ ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Ο χορός, η θεατρική δημιουργία, τα εκθεσιακά αφιερώματα, ο λόγος, η μουσική, τα εικαστικά, η επιστήμη, ο αθλητισμός, ο εθελοντισμός, μετουσιώνονται σε πράξεις απόδοσης τιμής στους μακρινούς μας προγόνους. Σε όλους εκείνους, που πάλεψαν στεριώνοντας γερά την Ελευθερία μας και διασφαλίζοντας στις νεότερες γενιές την ακηδεμόνευτη Εθνική πορεία. Πλαισιώνοντας, λοιπόν, τον κύκλο εκδηλώσεων των “Ελευθερίων 2015”, αποδίδουμε και φέτος την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη στους ήρωες της Ανεξαρτησίας μας».

Τον λόγο πήρε ακολούθως ο δήμαρχος Κομοτηνής κ.Γιώργος Πετρίδης ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε  στα 95 χρόνια από την ενσωμάτωση της περιοχής μας στον εθνικό κορμό επιχειρώντας όπως είπε «για άλλη μια φορά ν’ ανασυνθέσουμε την ιστορική μνήμη και ν’ αποτίσουμε φόρο τιμής και σεβασμού στους προγόνους μας. Σ’ όλους εκείνους, που «έκαναν τρόπο ζωής τον αγώνα» για να μπορούμε εμείς οι επίγονοι να είμαστε Ελεύθεροι. Μέσα από τη γοητεία και τη δημιουργική πολυμορφία του πολιτισμού θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο, όπου η χαρά, η αδερφοσύνη και η ιστορική μνήμη συμβαδίζουν αρμονικά και γόνιμα. Ακριβώς, επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελεύθερη και Ανεξάρτητη πορεία ενός τόπου είναι πάντα απόρροια της αυτογνωσίας και της πνευματικής του ανέλιξης».

Γιάννης Πανούσης

«Πρέπει να εργαστούμε και να διδάξουμε τους κανόνες της συνύπαρξης σε πείσμα των βάρβαρων προκλήσεων και των ανιστόρητων επιδιώξεων»

Ο δήμαρχος Κομοτηνής ήταν αυτός που κάλεσε στο βήμα  τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, του οποίου η ομιλία επικεντρώθηκε στο ζήτημα «Ελευθερίες – Ασφάλεια – Δικαιοσύνη: Το τρίπτυχο της Δημοκρατίας», ένα τρίπτυχο που όπως είπε «πρέπει να βρούμε τον τρόπο να ισορροπήσουμε. Ασφάλεια χωρίς ελεύθερους ανθρώπους δεν υπάρχει, ελευθερίες χωρίς ασφάλεια είναι κενό κέλυφος, άρα πρέπει να δούμε πώς αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο διαμορφώνονται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο εφαρμόζονται και ποια θα μπορούσε να είναι η ελληνική συνταγή σε αυτά τα θέματα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε όμως και στην Θράκη, όπου όπως είπε ο ίδιος θα έπρεπε να την δούμε «ως μάθημα Ελευθερίας, γιατί αυτή η γωνιά της Ελλάδας, χρόνια, αιώνες τώρα διδάσκει τον ελληνισμό».  Ο κ. Πανούσης έκανε λόγο για «ένα σταυροδρόμι λαών, θρησκειών και πολιτισμών που παίζει σημαντικό ρόλο γιατί παραμένει ένα στοίχημα με την ιστορία αλλά και ένα στοίχημα με το μέλλον. «Πρέπει να γίνουμε πολύ ισχυροί ως έλληνες και ως Θρακιώτες. Πρέπει να νοιώθουμε ασφαλείς και ικανοί. Πρέπει να εργαστούμε και να διδάξουμε τους κανόνες της συνύπαρξης σε πείσμα των βάρβαρων προκλήσεων και των ανιστόρητων επιδιώξεων» επεσήμανε και συνέχισε «γιατί υπάρχει το ρητό που λέει ότι θα πορευτούμε στο μέλλον αλλά θα πορευτούμε με την ταυτότητα του Έλληνα. Αυτά που σας είπα είναι μαθήματα ελευθερίας που δίνει η Θράκη και αν το ψάξετε θα μπορούσατε να δείτε σε τι αντιστοιχεί, στα μαθήματα ανελευθερίας που μας δίνει το νέο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό τοπίο. Ελεύθερη, δημοκρατική, φιλική, ανοιχτή, πολυπολιτισμική, αλλά με μνήμες Ελλάδας, που σημαίνει με παιδεία, ιστορία και πολιτισμό που δεν αποδέχονται να αλλοιωθούν από τον χρόνο, δεν δέχονται χρονομέτρες, δεν δέχονται χρονοδιακόπτες και δεν δέχονται να κατασκευαστούν νέες σύγχρονες αλήθειες που θα ξεπερνάνε τη μνήμη και την τιμή για το παρελθόν και τους αγώνες» κατέληξε.

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τα χέρια του δημάρχου Κομοτηνής, καταχειροκροτούμενος από φίλους και πολίτες που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση.

Και στην Ξάνθη

Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Πανούσης επισκέφθηκε την Ξάνθη, όπου τον υποδέχθηκε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, Αστυνομικός Διευθυντής κ.Γεώργιος Καλαϊτζής. Εκεί, είχε συνάντηση με Αξιωματικούς και λοιπό προσωπικό, ενώ ολοκλήρωσε το πρόγραμμα επισκέψεων στην  Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αρχιπύραρχος Σωτήριος Τερζούδης και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, Πύραρχος Αντώνιος Σπανός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.