Τα μηνυματα των πολιτικων αρχηγων για την σημερινη Ημερα Μνημης της Γενοκτονιας των Ποντιων

Αμφότεροι υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα της διεθνούς αναγνώρισής της

Τα δικά τους μηνύματα με αφορμή τη συμπλήρωση 102 ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων, στέλνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, υπογραμμίζοντας στο σύνολό τους την ανάγκη ενδυνάμωσης του αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της.

«102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε. Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν ξεχνά, προχωρά» αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η λύρα τους θα θρηνεί τον ξεριζωμό και το δοξάρι τους θα τραγουδά την ελπίδα. Και η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας θα μένει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης» αναφέρει.

Αλέξης Τσιπράς: «Αγώνας η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας»

«Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές του εστίες ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Τιμούμε τη συμβολή των Ποντίων στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας» αναφέρει σε μήνυμά του στο social media o Αλέξης Τσίπρας.

«Η ανάδειξη, η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον. Γιατί οι γενιές που έρχονται θα είναι ασφαλείς όταν πάψουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου που οδηγούν σε γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις και νέους ξεριζωμούς» συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να καταλήξει σημειώνοντας πως «Οφείλουμε, ενωμένοι, να εντείνουμε τον αγώνα μας για την ιστορική αλήθεια και το διάλογο σε διπλωματικό και επιστημονικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους τόσο για τον ελληνικό λαό, όσο και για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας».

Φώφη Γεννηματά: «Διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας»

Το δικό της μήνυμα για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης, τιμής και σεβασμού στους Έλληνες του Πόντου «που δολοφονήθηκαν ή ξεριζώθηκαν με τον πιο βίαιο τρόπο από τις Πατρίδες τους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ανήρτησε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

«Το ΠΑΣΟΚ, το 1994, εισηγήθηκε και πέτυχε από τη Βουλή των Ελλήνων την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αναγορεύοντας την 19η Μαΐου “Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο”» σημεώνει η κυρία Γεννηματά και προσθέτει:

«Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο και διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η διεθνοποίηση του ζητήματος καθίσταται σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρη μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Δεν σταματάμε μέχρι να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και η Τουρκία να παραδεχθεί τα εγκλήματά της και να ζητήσει συγνώμη στους λαούς που υπέφεραν».

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Στηρίζουμε το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων»

«Τιμάμε την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, στηρίζοντας τη δίκαιη διεκδίκηση των ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Στηρίζουμε τον αγώνα για την ανάδειξη και τη στήριξη από το ελληνικό κράτος της πολιτιστικής και πνευματικής δραστηριότητας των Ποντίων όλων των γενεών, μακριά από τις διάφορες αντιδραστικές εθνικιστικές ρητορικές μίσους. Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και συνεχίζουν μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης» τονίζει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στον χαιρετισμό του στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού στις 13 Μαΐου, για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

«Είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και τις ΗΠΑ, που το τελευταίο διάστημα έχουν επικεντρώσει στα μεγάλα ιστορικά θέματα, της σφαγής των Αρμενίων. Πολύ φοβόμαστε πως μόλις λύσουν τις προσωρινές διαφορές τους με την Τουρκία, θα ξεχάσουν τη σφαγή, όπως έχουν κάνει και με άλλα μεγάλα εγκλήματα κατά των λαών. Γι’ αυτό νιώθουμε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε ορισμένα ιστορικά δεδομένα που παραμένουν επίκαιρα» επισημαίνει ο κ. Κουτσούμπας και σημειώνει «Ο ποντιακός Ελληνισμός γνώρισε τις συνέπειες της διαμόρφωσης των εθνικών αστικών κρατών, των νότιων Σλάβων, των Αρμενίων, των Αράβων, των Τούρκων, σε συνθήκες ιστορικής αποσύνθεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που γινόταν κάτω από την άμεση παρέμβαση των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης. Οι συνέπειες δεν ήταν για όλους ίδιες. Τα πλήγματα, τους διωγμούς, τους σήκωσαν οι άνθρωποι του λαού. Οι ξεριζωμένοι Πόντιοι δεν είχαν απέναντί τους μόνο την τουρκική αστική τάξη. Απέναντί τους είχαν και την ελληνική αστική τάξη, που χρησιμοποίησε τους πληθυσμούς του Πόντου ως χαρτί πίεσης για να βγει κερδισμένη στην αντιπαράθεσή της με την αστική τάξη της Τουρκίας. Αλλά και κατά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν ως φτηνή εργατική δύναμη και ζήσανε σε συνθήκες που δεν διαφέρουν από αυτές που ζουν σήμερα οι πρόσφυγες και ξεριζωμένοι».

«Σήμερα, 102 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη τιμή για τη Μνήμη, την Ιστορία του ποντιακού λαού είναι ο αγώνας για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός όσα έζησε ο ίδιος. Γι’ αυτό απαιτείται να δυναμώσει η πάλη για να απεμπλακεί η χώρα μας από τους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, για να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις που καθιστούν τη χώρα μας μαγνήτη επιθέσεων. Να μπει στο στόχαστρο του λαού μας το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς», καταλήγει στον χαιρετισμό του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.