Τα μετρα της κυβερνησης για την οπαδικη βια και οι αλλαγες στον Ποινικο Κωδικα

Προσωρινή αναστολή όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων έως 31 Ιουλίου 2022

To πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό παρουσίασε η κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις να πραγματοποιούνται από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Θεοδωρικάκος:  Ήρθε η ώρα να σκοτώσουμε τη Λερναία Ύδρα της βίας και του χουλιγκανισμού

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, συνεχίζονται οι έλεγχοι σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται. Η ΕΛΑΣ θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των νομοθετικών παρεμβάσεων που θα ανακοινώσουν οι δύο συνάδελφοί μου.

Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι υλοποιούμε πρόγραμμα εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Έχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο.

Στο ίδιο πλαίσιο, προχωράμε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας, προανήγγειλε.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της.

Επίσης, ο κ. Θεοδωρικάκος αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών για τους δολοφόνους του Άλκη Καμπανού πολλοί αστυνομικοί μας δεν έφευγαν από τη βάρδια τους πολύ δεν κοιμήθηκαν για πολλές νύχτες και παρέμειναν στο καθήκον έως ότου συλληφθούν όλοι και οι 12 που βρίσκονται σήμερα στη φυλακή με απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.

Μάλιστα, σημείωσε ότι  μέχρι χθες η αστυνομία πραγματοποίησε 575 ελέγχους και έκλεισε 67 συνδέσμους χούλιγκανς σε ολόκληρη τη χώρα. Μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες έγιναν 17 συλλήψεις.

«Σημειώνω ότι οι σύνδεσμοι αυτοί ανήκουν σε όλες τις ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα», τόνισε.

Νωρίτερα ο ίδιος ανέφερε ότι θα ευχόταν να μην έδινε ποτέ αυτή τη συνέντευξη και να ζούσε ο Άλκης. «Θέλουμε να μην υπάρξει άλλος Άλκης άλλο ελληνόπουλο άλλος πολίτης θύμα αυτού του παραλογισμού στεκόμαστε εδώ σήμερα γιατί είμαστε απέναντι στη βία ως πολιτεία ως πολίτες οφείλουμε να είμαστε απέναντι σε κάθε είδους βία.

Θα πρέπει να τονίσω ότι ο χουλιγκανισμός είναι μία παγκόσμια μάστιγα δεν αποτελεί χαρακτηριστικό των ελληνικών γηπέδων. Αυτή η παγκόσμια μάστιγα αυτή η θλιβερή η πανδημία είναι η αιτία θανάτου δεκάδων ανθρώπων συνήθως νέων εδώ και πολλά χρόνια. Ήρθε η ώρα αντί να σκοτώνονται τα παιδιά μας άδικα, να σκοτώσουμε ως πολιτεία αλλά και ως πολίτες ξεχωριστά ο καθένας αυτή τη Λερναία Ύδρα της βίας και του χουλιγκανισμού. Και κανείς δε δικαιούται να λείπει από το προσκλητήριο ενάντια στη βία», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αυστηροποίηση στον Ποινικό Κώδικα ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για την μείωση της αθλητικής βίας παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Συγκεκριμένα, πλέον αυστηροποιείται το πλαίσιο και αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το πλαίσιο ποινής για τα εγκλήματα οπαδικής βίας.

Αυστηροποιούνται οι ποινές του άρθρου 41ΣΤ του αθλητικού νόμου. Αυτό αφορά την κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδηλώσεις, ρατσιστικές εκδηλώσεις, δημόσια υποκίνηση σε αδικήματα αθλητικής βίας. Πιο αναλυτικά όπου μέχρι σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη με τις προ πένες με τις προτεινόμενες διατάξεις θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από έξι μήνες μέχρι και πέντε έτη, κ.ο.κ.

Την ίδια ώρα, καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση και καταγραφή του από τις συσκευές καταγραφής εικόνας. Επίσης απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα ώπα δικής βίας ενώ οι υποθέσεις οπαδική βίας στα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και καθιερώνεται σε περίπτωση αναβολή εκδίκασης η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων.

Ακόμα καταργείται η δυνατότητα της κατεξαίρεσή αναστολή της ποινής η οποία θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα και τέλος επεκτείνεται η ρύθμιση της απόλυτης απαγόρεψαν Αποστόλης και η άμεση εκτέλεση της σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Τι αλλάζει στον Ποινικό Κώδικα

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης προχώρησε σε ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς που διέπει κυρίως τις Λέσχες Φιλάθλων.

Ειδικότερα:

  • Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργόα όλων των Λεσχών Φιλάθλων (και φυσικά των παραρτημάτων τους ανά την Επικράτεια) έως την 31η Ιουλίου 2022.

Με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των Λεσχών, έως τις 31 Ιουλίου, εξασφαλίζεται ένα εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα, έως ότου επιτραπεί ξανά η αδειοδότηση των Λεσχών και των Παραρτημάτων τους, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, το οποίο θα κινηθεί στις εξής κατευθύνσεις:

Το ερασιτεχνικό σωματείο, η ΠΑΕ και η ΚΑΕ μπορούν να αναγνωρίσουν έως ΜΙΑ Λέσχη Φιλάθλων, εκάστη

ΕΔΡΑ της Λέσχης, θα είναι υποχρεωτικά πλέον η έδρα του ερασιτεχνικού σωματείου, της ΠΑΕ ή της ΚΑΕ, απ’ όπου βεβαιώνεται η Λέσχη.

Ετσι, ΠΑΕ, ΚΑΕ ή ερασιτεχνικό σωματείο θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και ελέγχου στο Μητρώο και στις δράσεις των μελών της Λέσχης. Παράλληλα, υπάρχει υποχρέωση της ΠΑΕ/ ΚΑΕ/ αθλητικού σωματείου να αναρτά στην ιστοσελίδα του τα στοιχεία της Λέσχης Φιλάθλων και των Παραρτημάτων της. Σε περίπτωση πλημμελούς εποπτείας, με την καταγραφή παράνομων περιστατικών, θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα και ποινές διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές. Για να λειτουργεί νόμιμα Παράρτημα Λέσχης Φιλάθλων οπουδήποτε, απαιτείται η εγγραφή στο Μητρώο Μελών της Λέσχης τουλάχιστον 50 ενηλίκων, μονίμων κατοίκων της περιοχής λειτουργίας του Παραρτήματος, με καθαρό ποινικό Μητρώο.Ανακαλείται η άδεια λειτουργίας Λέσχης ή Παραρτήματος, εφόσον ασκηθεί ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο άτομα – μέλη Λέσχης ή Παραρτήματος, για αδικήματα αθλητικής βίας, παράβαση περί ναρκωτικών ή περί όπλων και για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Παράλληλα, Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργεί ψηφιακή πλατφόρμα, με τίτλο «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων», που θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι, με ευθύνη των υπευθύνων των Λεσχών. Πιστοποιημένοι χρήστες του Μητρώου είναι:

  • οι νόμιμοι εκπρόσωποι των Λεσχών Φιλάθλων και οι υπεύθυνοι λειτουργίας των Παραρτημάτων τους και
  • οι νόμιμοι εκπρόσωποι των αθλητικών σωματείων, Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών ή Ανωνύμων Αθλητικών Εταιριών, που έχουν δώσει τη συναίνεσή τους για την αναγνώριση της Λέσχης.

Ακόμα, πλέον θα Απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των γηπέδων, όπου συγκεντρώνονται οι οργανωμένοι οπαδοί. Το μέτρο θα ισχύσει άμεσα, δηλαδή από την ψήφιση του νόμου και συμπεριλαμβάνει και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Οι ΠΑΕ, οι ΚΑΕ και τα ερασιτεχνικά σωματεία θα προβαίνουν αποκλειστικά σε διάθεση Εισιτηρίων Διαρκείας στις θύρες οργανωμένων οπαδών και μόνο στους νόμιμους κατόχους τους θα επιτρέπεται η είσοδος. Εφόσον, μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους, διαπιστωθεί παράνομη παρουσία φιλάθλου στις εξέδρες, τότε θα επιβάλλονται κλιμακωτές ποινές αναστολής λειτουργίας της θύρας, καθώς και διοικητικά πρόστιμα.

Δείτε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης: 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.