Τα μετρα για τους ανεμβολιαστους που ανακοινωσε ο Β.Κικιλιας

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν για τους ανεμβολίαστους πολίτες από τις 13 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Μαρτίου του 2022 ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει μια κοινωνικά δίκαιη επιστροφή στην κανονικότητα» σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας πως τα μέτρα που ανακοίνωσε αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες για δύο λόγους, «για να σταματήσουμε τη διασπορά και  των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και για την θωράκιση του συστήματος υγείας».

 «Εφόσον υπάρχει επιλογή δεν μπορεί να αναστέλλεται η κοινωνική και οικονομική μας ζωή» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρξει καμία παράταση στην εφαρμογή της αναστολής εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου για τους υγειονομικους που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, με τον ίδιο να επισημαίνει πως η πολιτεία θα θεσμοθετήσει πρόστιμα και κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τον Μάρτιο του 2022:

  • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα σε ιδιωτικά εργαστήρια με χρέωση 10 ευρώ.
  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, τηλεοπτικές, θεατρικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test  αντιγόνου, σε ιδιωτικά εργαστήρια με χρέωση 10 ευρώ.
  • Οι ανεμβολίαστοι μαθητές υποχρεούνται σε δύο self test την εβδομάδα που θα παρέχονται δωρεάν από το κράτος
  • Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές υποχρεούνται σε δύο rapid test με αντίτιμο 10 ευρώ, τα οποία θα τα κάνουν σε ιδιωτικα έργαστήρια.
  • Οι ταξιδιώτες  υποχρεούνται σε  rapid test  έως 48 ώρες πριν το ταξίδι τους επίσης με δική τους δαπάνη, ενώ οι ανήλικοι ταξιδιώτες μέχρι 12 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει self test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι
  • Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν συμπτώματα.

Τι θα ισχύσει για τους κλειστούς χώρους

Οι κλειστοί χώροι διασκέδασης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Οι κλειστοί χώροι που θα λειτουργούν αμιγώς για εμβολιασμένους θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι άθλησης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο του αθλητικού χώρου με την εφαρμογή covid free app.

Οι κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων είναι ανοιχτοί για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστουςς που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνουν έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.

Τα κλειστά γυμναστήρια θα λειτουργούν για  εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση καθώς και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.

Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης δικαιούται να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοί του είναι εμβολιασμένοι, ενώ όπως εξήγησε σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς χώρους υψηλής συνάθροισης θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για χρήση μάσκας.

«Τα μέτρα που ανακοινώνουμε δεν έχουν ούτε πατερναλιστικό ούτε τιμωρητικό χαρακτήρα» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας ωστόσο πως «είναι υποχρέωσή μας για όσους  έχασαν την μάχη πριν προλάβουν το εμβόλιο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.