Τα Αρριανα εδωσαν πρωτια στο Ποταμι του Ιλχαν Αχμετ

Πώς ψήφισαν ανά δήμο οι ψηφοφόροι της Ροδόπης

Περίπου η μισή από την εκλογική δύναμη του Ποταμιού στη Ροδόπη οφείλεται στην πρωτιά και το εντυπωσιακό ποσοστό, που πέτυχε το κόμμα με υποψήφιο βουλευτή τον κ. Ιλχάν Αχμέτ, στον δήμο Αρριανών. Στις προηγούμενες εκλογές, που το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είχε «φλερτάρει» με το 50% στο σύνολο του νομού, δεν υπήρχε περιθώριο αμφισβήτησης της κυριαρχίας του σε κάποιον από τους 4 δήμους. Στον δήμο Αρριανών μάλιστα είχε συγκεντρώσει 7.921 ψήφους και το εντυπωσιακό ποσοστό του 65,13%. Αυτή τη φορά τα δεδομένα άλλαξαν, με τους ψηφοφόρους του ορεινού όγκου να μετατοπίζονται προς το μέρος του κ. Ιλχάν Αχμέτ και να ενισχύουν σημαντικά την προσπάθειά του να μπει στην βουλή. Πιο συγκεκριμένα, το Ποτάμι συγκέντρωσε 4.878 ψήφους, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 44,20%, και άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, που η επίδοσή του συνοψίζεται στις 4.427 ψήφους και στο ποσοστό 40,12%. Τρίτη στον δήμο Αρριανών κατετάγη η Νέα Δημοκρατία, που διπλασίασε σχεδόν την εκλογική της δύναμη, αφού από 5% τον περασμένο Ιανουάριο απέσπασε ποσοστό 9,83% στις προχθεσινές εκλογές.
 
Στον αντίποδα, την πρωτιά και μάλιστα με ιδιαίτερη άνεση διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Ιάσμου. Μπορεί το ποσοστό του να έπεσε στο 47,46% από το 61,07% που ήταν τον Ιανουάριο, αλλά ο δεύτερος και τρίτος, Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι, περιορίστηκαν σε ποσοστά της τάξεως του 20,44% και 15,89% αντίστοιχα.
 
Στον μητροπολιτικό δήμο της Ροδόπης, στον δήμο Κομοτηνής, εμφανίζεται η μικρότερη εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο νομού, όπως και τον Ιανουάριο. Για την ακρίβεια, συγκεντρώνει ποσοστό 36,52%, 3 μονάδες μικρότερο από εκείνο του Ιανουαρίου, αλλά διατηρείται στην πρώτη θέση, με διαφορά 6 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 26,31%, όσο περίπου και στις προηγούμενες εκλογές (26,06%), ενώ το Ποτάμι διατήρησε σε μεγάλο βαθμό την εκλογική δύναμή του, αφού από το 10,92% του Ιανουαρίου περιορίστηκε στο 9,96% την περασμένη Κυριακή.
 
Τέλος, στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι πλασαρίστηκαν με την ίδια σειρά στην πρώτη τριάδα, πλην όμως ο πρώτος κατέγραψε απώλειες σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ τα άλλα δύο κόμματα είδαν μικρή αύξηση στα ποσοστά τους. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ από το 46% του περασμένου Ιανουαρίου έπεσε στο 39,94%, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε άνοδο της τάξεως των δύο ποσοστιαίων μονάδων (από το 25,25% στο 27,24%), ενώ το Ποτάμι ενισχύθηκε κατά 1,12%(9,68% από 8,56%), αποσπώντας ταυτόχρονα και αυξημένο αριθμό ψήφων(1.054 από 1.015 τον Ιανουάριο).  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.