Συσκεψη στην Περιφερεια για το θεμα του αρδευτικου του Νεστου

Θα λάβει χώρα το απόγευμα της Παρασκευής, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτση

Αντιπαράθεση μεταξύ Καβάλας και Ξάνθης φαίνεται να προκαλεί η ανακίνηση, από πλευράς αγροτών αλλά και πολιτικών της πρώτης, του θέματος της επάρκειας νερού για την άρδευση των χωραφιών τους, μετά την κατασκευή του νέου έργου αρδευτικού δικτύου στην ανατολική πλευρά του ποταμού Νέστου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο, η υλοποίηση του οποίου καθυστέρησε για δεκαετίες, έχει ήδη δημοπρατηθεί, και αφορά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εκτεταμένου αρδευτικού δικτύου στην νότια πεδιάδα της Ξάνθης με κατασκευή και λειτουργία του κυρίου αρδευτικού δικτύου προσαγωγής νερού και μεταφοράς από το φράγμα Τοξοτών έως την Νότια πεδιάδα της Ξάνθης και την κατασκευή και λειτουργία υπόγειου δικτύου για την άρδευση καθαρής γεωργικής έκτασης 56.000 στρεμμάτων με άνω των 5.000 ωφελούμενων αγροτών στις περιοχές Μυρωδάτου, Αβδήρων, Βελόνης, Μάνδρας και Πεζούλας (με δυνατότητα επέκτασης στη συνέχεια).

Όμως από την πλευρά της Καβάλας, όπου ήδη από το 1960 αρδεύονται με  οργανωμένο αρδευτικό δίκτυο ανοικτών αγωγών περί τα 200.000 στρέμματα, ξεκίνησαν, αρκετά αργά στη διαδικασία είναι η αλήθεια, να εκφράζονται επιφυλάξεις για την επάρκεια των υδάτων μετά την ολοκλήρωση του έργου, παρά τις διαβεβαιώσεις που τους δόθηκαν παλιότερα, με το θέμα να φτάνει και στη Βουλή μέσω των κυβερνητικών βουλευτών τους.

Το θέμα έφτασε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ξάνθης της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης κ. Κώστα Κουρτίδη να ζητά να συζητηθεί, μιας και επηρεάζει άμεσα την Περιφέρεια, και έχει δημιουργήσει σημαντικές αντιδράσεις στην Ξάνθη.

Τελικά όμως αυτό παραπέμφθηκε στην επόμενη συνεδρίαση, με τον Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλο Τοψίδη να σημειώνει πως αυτή την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή μεταξύ των εμπλεκομένων, παρουσία και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτση και του Γ. Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η απάντηση δεν ικανοποίησε τον κ. Κουρτίδη, που θεωρεί πως ανακινείται ένα θέμα, αφού έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες, παρόλο που πιστεύει πως δεν γίνεται να σταματήσει το συγκεκριμένο έργο, το οποίο ήδη έχει προωθηθεί και σε κεντρικό επίπεδο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.