Συνεντευξη τυπου Γιωργου Παυλιδη για τη χθεσινη συνεδριαση της ΕΝΠΕ

«Η αποτυχία να επιτευχθεί εξωτερικός δανεισμός δεν μπορεί να μετατρέπεται τόσο εύκολα σε εσωτερικό δανεισμό»

Σε συνέντευξη τύπου σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν κατά την προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ με αφορμή της απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, συγκάλεσε χθες το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ.Γιώργος Παυλίδης, κατά την οποία επανέλαβε το αίτημα των Περιφερειαρχών όλης της χώρας για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ γνωστοποίησε τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις που προέβαλαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης οι Περιφερειάρχες αλλά και τις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση δια των εκπροσώπων της.

Ο κ. Παυλίδης έκανε λόγο για σφοδρή σύγκρουση που έλαβε χώρα μεταξύ των Περιφερειαρχών και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα, που ήταν «παρών» στην συνεδρίαση, επικεντρώνοντας στο γεγονός της παντελούς έλλειψης ενημέρωσης των φορέων της αυτοδιοίκησης γύρω από το θέμα αυτό πριν την αιφνίδια γνωστοποίησή του από πλευράς της κυβέρνησης με την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Βρεθήκαμε αίφνης μπροστά στο γεγονός να μας ξύνουν κυριολεκτικά τους πάτους των ταμείων μας»

Μάλιστα όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά πρόκειται για μία απόφαση που έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Ενώ περιμέναμε οικονομικές ενισχύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, βρεθήκαμε αίφνης μπροστά στο γεγονός να μας ξύνουν κυριολεκτικά τους πάτους των ταμείων μας» υπογράμμισε και συνέχισε «δεν μιλούν στην πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για απόληψη από τα ταμεία μας των χρημάτων που είναι αποθεματικά, μιλάνε για απόληψη του συνόλου των διαθεσίμων του θεσμού της Περιφέρειας και των φορέων που ανήκουν στο Δημόσιο τομέα».

Μία απόφαση που όπως τόνισε ο ίδιος λήφθηκε «κατά παρέκκλιση οιωνδήποτε αποφάσεων θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης και άλλες δομές της κάθε περιφέρειας και κάθε δήμου» υποκαθιστώντας τους, όπως επεσήμανε, σε στοιχειώδη δικαιώματα.

«Είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε στην εθνική προσπάθεια αφού πρώτα ακουστούμε και αφού προηγουμένως οριοθετήσουμε ποια θα είναι η δική μας συμβολή»

«Ο θεσμός της αυτοδιοίκησης είναι μία πολύχρονη κατάκτηση, με αγώνες μέσα και έξω από την Ελλάδα» συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «αν μας είχε ζητηθεί να συνδράμουμε από τα διαθέσιμά μας στην κατεύθυνση της διάσωσης της Ελληνικής οικονομίας, εμείς πρώτοι θα το κάναμε, λαμβάνοντας υπόψη τις ανελαστικές μας ανάγκες και της επιβίωσης της κοινωνίας, μιας κοινωνίας η οποία προέρχεται από σφοδρές φυσικές καταστροφές και ανάγκη να στηριχθεί η ίδια στα πόδια της. «Και σήμερα ακόμα εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε στην εθνική προσπάθεια αφού πρώτα ακουστούμε και αφού προηγουμένως οριοθετήσουμε ποια θα είναι η δική μας συμβολή, ποια θα είναι η συμβολή φορέων της αυτοδιοίκησης και ποιες θα είναι οι ανάγκες» συνέχισε «έτσι ώστε η ζωή όλων μας να συνεχιστεί ομαλά και από την άλλη πλευρά, να ικανοποιηθούν και οι ανάγκες».

Επικεντρώνοντας στις αντιρρήσεις τις οποίες εξέφρασε το σύνολο των Περιφερειαρχών κατά την προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ έκανε λόγο για συνταγματική εκτροπή, εξηγώντας πως με την απόφαση αυτή της κυβέρνησης αλλά και τον τρόπο υλοποίησής της «βάλλεται για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό εν τω συνόλω ο θεσμός της αυτοδιοίκησης με τρόπο αντισυνταγματικό», τονίζοντας και πάλι το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος. «Την ώρα που προσβάλλονται κατά το Σύνταγμά μας και τα στοιχειώδη δικαιώματα κάθε πολίτη αλλά και οι δυνατότητες να επιβιώσει η Περιφέρεια, η κοινωνία μας, κλείνοντας ανοιχτές πληγές, πέρα της διαθεσμικής ανάγκης για συνεργασία και διαβούλευση – γιατί εκεί πατάν οι δημοκρατίες- υπάρχει από το σύνταγμα και η λεγόμενη ακρόαση».

40 εκατ. ευρώ το ποσό που ζητάται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Σύμφωνα με τον ίδιο το σύνολο των διαθέσιμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως, όπως επεσήμανε, αντιστοιχούν όλα σε έργα που έχουν δρομολογηθεί αλλά και στην κάλυψη άμεσων αναγκών της Περιφέρειας.

«Με τον όρο διαθέσιμα δεν εννοούμε τα χρήματα που κατά καιρούς μας έδωσε το ελληνικό δημόσιο είτε μέσα από προγράμματα και άλλες κατευθύνσεις, αλλά και τους ανταποδοτικούς εκείνους πόρους, πόρους με όνομα, όπως είναι έργα για σχολεία, αντιπλημμυρικά, υποχρεώσεις σε νεφροπαθείς και προς κάθε κατεύθυνση, οι λακκούβες, η συντήρηση των δρόμων, οι διαγραμμίσεις, ο τουρισμός, η αναστήλωση των μνημείων μας, η ίδια μας η ζωή, είναι τα πάντα» επεσήμανε εκφράζοντας τη βαθύτατη ανησυχία του για ακόμα μία φορά σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των αναγκών αυτών.

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε εκτενώς και στις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσαν στελέχη του υπουργείου τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επικεντρώνοντας τόσο στις διαφορετικές απόψεις που έχουν εκφραστεί σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια της δέσμευσης των χρημάτων, αλλά και το συνολικό ποσό είσπραξης από πλευράς της κυβέρνησης.

«Καταγράψαμε και μια σειρά από αντιφάσεις σε ό,τι αφορά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε « υπήρξαν δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών για δεκαπέντε μέρες, στη συνέχεια για δύο μήνες, ενώ από την άλλη η ΤτΕ αναγράφει τρεις μήνες. Ρωτήσαμε λοιπόν τον κ. Μάρδα πότε θα απεμπλακούμε από αυτό που μας φέρνετε μπροστά μας και η απάντηση ήταν “μέχρι νεωτέρας”», ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης υπογράμμισε πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ούτε σε ό,τι αφορά τα προς είσπραξη ποσά.

 «Ως κοινωνία πηγαίνουμε σε ένα θολό τοπίο»

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι η δήλωση του κ. Ντάισεμπλουμ του Πρόεδρου του Eurogroup περί ικανοποιήσεώς του για την εν λόγω κίνηση, σχετίζεται με την ικανοποίηση των όρων που τίθενται για να επανέλθουμε στον δανεισμό. Εκείνο που μπορώ να καταγράψω με βεβαιότητα είναι ότι ως κοινωνία πηγαίνουμε σε ένα θολό τοπίο, σε μία πορεία αποδόμησης όλων των κατακτήσεων γύρω από την αυτοδιοίκηση, γύρω από το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών, να συναποφασίζουν, να αλληλοελέγχονται για το πού θα πάμε, για το τι θα κάνουμε, για το ποιες είναι οι προτεραιότητές μας και το πώς θα δρομολογήσουμε την ανάπτυξη» κατέληξε.

Πάγωμα όλων των διαδικασιών μέχρι την συνάντηση με τον πρωθυπουργό και προσφυγή στο ΣτΕ

Ο κ. Παυλίδης κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε διορθώσεις τονίζοντας πως σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ από πλευράς Περιφερειών παγώνουν όλες οι διαδικασίες, έως ότου υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθησή του για την αποφυγή νεώτερων, όπως τους χαρακτήρισε, «αιφνιδιασμών και εξελίξεων στο μεσοδιάστημα αυτό» και γνωστοποίησε επίσης πως ως Ένωση Περιφερειών θα καταφύγουν και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Εμείς λειτουργούμε σε ένα θεσμικό πλαίσιο, άλλοι το παραβίασαν, όπως παραβίασαν και το σύνταγμα» δήλωσε ο χαρακτηριστικά αφήνοντας σαφέστατες αιχμές και διερωτήθηκε «πώς μπορεί να στηθεί μια ασφαλής ανάπτυξη και οικονομία με τέτοιες κινήσεις πανικού;». «Εμείς θα συνεχίσουμε τη ζωή, θα παλέψουμε για το καλύτερο, οφείλουμε να παλέψουμε για την κοινωνία. Εμείς δεν ήρθαμε μόνοι μας και από το πουθενά για να υπηρετήσουμε αυτές τις κοινωνίες. Έχουμε λαϊκές εντολές, νωπές, ισχυρές τις οποίες κανείς δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει. Εντολές οι οποίες λειτουργούν μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και εμείς είμαστε εδώ γιατί πιστέψαμε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στην διακομματική υποστήριξη της αυτοδιοίκησης και όχι σε αυτού του είδους τις ενέργειες που μας πηγαίνουν πολλές δεκαετίες πίσω» τόνισε και ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του υπογραμμίζοντας πως «η αποτυχία να επιτευχθεί εξωτερικός δανεισμός δεν μπορεί να μετατρέπεται τόσο εύκολα σε εσωτερικό δανεισμό». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.