Συνεδριο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Αντιστροφη μετρηση για την προοδευτικη αλλαγη που εχει αναγκη ο τοπος

5+1 δεσμεύσεις για τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης

Δημήτρης Χαρίτου, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

«Από τα σημαντικότερα μηνύματα είναι η αλλαγή του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ώστε να μπορέσει να πείσει την κοινωνία ότι μπορεί να αλλάξει τη χώρα ολόκληρη»

Με μηνύματα σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις στο πλαίσιο της «έναρξης της αντίστροφης μέτρησης για την προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος» απέστειλε από το βήμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που ξεκίνησε τις εργασίες του το απόγευμα της Πέμπτης, 15 Απριλίου ο Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του κόμματός του, παρουσία 5.700 συνέδρων από όλη τη χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τους 5+1 άξονες προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για τις 100 πρώτες ημέρες μίας προοδευτικής διακυβέρνησης, βασισμένες όπως περιέγραψε στον «ρεαλιστικό ρεαλισμό» εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε παράλληλα το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής χαρακτηρίζοντας το συνέδριο ως την «έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος» και κάλεσε τους συνέδρους να απλώσουν «το κόμμα παντού όπου αναπνέει η αντίσταση στις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές».

«Να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα»

«Να δώσουμε το μήνυμα της νίκης. Να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα αλλαγής. Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε ελπίδα. Και μαζί να δώσουμε τη μάχη να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή είναι η μεγάλη ιστορική ευθύνη, που όλους εμάς εδώ σε αυτό το στάδιο μας βαραίνει».

Περιγράφοντας τον βασικό στόχο με σύνθημα το «Νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές» ο ίδιος απηύθυνε προσκλητήριο συνεργασίας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας τονίζοντας πως «μαζί, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, μπορούμε από τη πρώτη κάλπη να φέρουμε τη Πολιτική αλλαγή και μια Νέα Αρχή για τον τόπο».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αποτίμηση της διεθνούς συγκυρίας και της κατάστασης που βιώνει η ελληνική κοινωνία, ενώ απευθυνόμενος στα μέλη του κόμματος τους ζήτησε «να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να αλλάξουμε την χώρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ προς την κυβέρνηση υπογραμμίζοντας πως «ιδιοκτήτες της χώρας είναι οι πολίτες της και όχι οι ολιγάρχες της και οι πολιτικοί τους εκφραστές, οι πορφυρογέννητοι της εξουσίας. Αυτή είναι η βεβαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενός κόμματος όχι συζύγων της εξουσίας, αλλά εραστών της δικαιοσύνης», ενώ αναφέρθηκε προσωπικά και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο «που ασπάζεται ατυχείς πολιτικές». «Είναι ο πρωθυπουργός – εργολάβος που από την πρώτη στιγμή γνώριζε απολύτως ποια δουλειά έπρεπε να κάνει. Ποιοι τον ανέδειξαν και τον στήριξαν, για ποιους ήρθε να κυβερνήσει», ανέφερε.

«Έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Όταν αναλάβαμε, πορευτήκαμε με τη δύναμη της πίστης στο δίκιο. Ο Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ των δανειστών και τη διαφθορά εντός της χώρας. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ποιες είναι οι μάχες που μπορούμε να κερδίσουμε και πώς θα τις κερδίσουμε», ανέφερε δεσμευόμενος πως το πρώτο μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι η κατάργηση των νόμων «της εκμετάλλευσης των πολλών από ελάχιστους. Της διανομής των ιματίων του κράτους. Του ρουσφετιού, των golden boys, των χορηγών και χορηγούμενων, των ευεργετούμενων με χρήματα του ελληνικού λαού».

5+1 δεσμεύσεις

Στην συνέχεια παρουσίασε τους 5+1 άξονες – δεσμεύσεις του κόμματος για τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που έχουν ως εξής:

1. Ακρίβεια: Παρεμβάσεις για Άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.
2. Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων
3. Μικρομεσαίοι – Αγρότες: Διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις
4. Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης Σύνταξης
5. Νέα γενιά: Οικονομικά προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους
6. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.

Δημήτρης Χαρίτου: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία για να απαλλαγεί η χώρα από τα αδιέξοδα της σημερινής κυβέρνησης»

Κάνοντας τον απολογισμό της εναρκτήριας ημέρας του Συνεδρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου μετέφερε τον πανηγυρικό χαρακτήρα του συνεδρίου. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στις παρουσίες ξένων προσκεκλημένων μέσω τεχνολογίας, όπως του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Κόστα, της αντιπροέδρου της Ισπανικής κυβέρνησης και υπουργού Εργασίας αλλά και τη ζωντανή παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, μεταξύ άλλων που όπως εξήγησε μίλησαν ή χαιρέτησαν με τον τρόπο τους το συνέδριο.

Τον τόνο σύμφωνα με τον κ.Χαρίτου έδωσε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα που όπως τόνισε «κατέθεσε μπροστά στους συνέδρους, ενώπιον της κοινωνίας, μια δέσμη πέντε συν μιας προτάσεων με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος, να απαλλαγεί η χώρα από την σημερινή κυβέρνηση, η συνέχιση της πολιτικής της οποίας γεννά τα σημερινά βασανιστικά αδιέξοδα».

Η πρόταση αυτή συνοδεύτηκε και από ένα συνολικό κάλεσμα προς την ελληνική κοινωνία, αλλά και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις της χώρας για συμπόρευση, εξήγησε ο κ.Χαρίτου, επισημαίνοντας πως «εμείς ανοίξαμε τα χαρτιά μας, απλώνουμε το χέρι και περιμένουμε και οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις, αναφερόμενος κυρίως στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να ανοίξουν κι αυτοί από την πλευρά τους τα χαρτιά τους».

«Ανοίξαμε τα χαρτιά μας, περιμένουμε και από τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις να κάνουν το ίδιο»

«Εμείς περιμένουμε η πρόταση μας αυτή να αξιολογηθεί όπως περιμένουμε συνολική απάντηση από τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις» πρόσθεσε ο κ.Χαρίτου τονίζοντας πως «αν πράγματι ειλικρινά ενδιαφέρονται να υπάρξει μια νέα πορεία στη χώρα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει το αίτημα να φύγει η σημερινή κυβέρνηση που διαρκώς συσσωρεύει αδιέξοδα και πόνο στην κοινωνία. Άρα εφόσον ζητούμε και εφόσον είναι ανάγκη να υπάρξει αυτή η πολιτική αλλαγή, νομίζω πρέπει να υπάρξουν και σαφείς δεσμεύσεις και από τις άλλες πλευρές».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι. Καταθέσαμε μια συγκεκριμένη πρόταση, θέλουμε να υπάρξει και προγραμματική συμφωνία και βεβαίως πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ  ΣΥΜΜΑΧΙΑ ως η πιο ισχυρή δύναμη – χωρίς αίσθημα αλαζονείας – στον χώρο της προοδευτικής παράταξης, θα είναι η πρώτη δύναμη που αυτό σημαίνει ότι μπορεί από την πρώτη κάλπη, από τις εκλογές με Απλή Αναλογική, να διαμορφωθεί, να σχηματιστεί μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα μπορέσει να βγάλει την κοινωνία και τον τόπο από τα σημερινά αδιέξοδα. Και αυτή είναι η πρόταση που κατατέθηκε και ως προς το περιεχόμενό της και ως προς το με ποιους μπορούμε πράγματι να την κάνουμε σήμερα πραγματικότητα» ανέφερε.

Ο κ.Χαρίτου επεσήμανε τέλος την σημαντική του 3ου Συνεδρίου, υπογραμμίζοντας πως το σημαντικότερο όλων «όπως τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του κόμματος είναι να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πριν απ’  όλα τον εαυτό του». «Να αλλάξει ο ίδιος για να μπορέσει να πείσει την κοινωνία ότι μπορεί να αλλάξει και την κοινωνία και τη χώρα ολόκληρη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.