Συνεχιζεται η κοντρα για την ανακυκλωση στο Δημο Κομοτηνης

Παρέμβαση των εργαζομένων της καθαριότητας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η πρακτική να πετιούνται στους κάδους ανακύκλωσης μη ανακυκλώσιμα υλικά, που δημιουργούν πρόβλημα στην αποκομιδή τους, έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται αποκομιδή των μπλε κάδων κατά περίπτωση μαζί με τα σύμμικτα, τόνισαν εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Κομοτηνής στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στο συμβούλιο της Τετάρτης 3 Μαΐου με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, στον ίδιο χώρο, μετά τις καταγγελίες του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Γραβάνη για το θέμα, και το φωτογραφικό υλικό που προσκόμισε.

Τότε οι αναφορές του είχαν προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις εντός του Συμβουλίου, που συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες δια δελτίων τύπου από την παράταξη και τη Δημοτική Αρχή.

Για αυτό και στο Δημοτικό Συμβούλιο προσήλθαν ο επιστάτης καθαριότητας και δύο εργαζόμενες, για να αναλύσουν τους λόγους για τους οποίους στις συγκεκριμένες φωτογραφίες έγινε αποκομιδή και των μπλε κάδων, αλλά και γιατί υποχρεώνονται και σε άλλες περιπτώσεις να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική.

Μόνιμο πρόβλημα τα σύμμεικτα στους κάδους ανακύκλωσης

Όπως τόνισε ο Επιστάτης Καθαριότητας κ. Σταμάτης Καλαθόπουλος, το συμβάν έλαβε χώρα τη Μεγάλη Εβδομάδα, που όταν βγήκε το όχημα για να μαζέψει τους κάδους της ανακύκλωσης, διαπίστωσαν πως δύο κάδοι ήταν γεμάτοι μη ανακυκλώσιμα υλικά, με φελιζόλ και μονωτικά υλικά στον ένα, και ξύλινα τελάρα στον άλλο.

Για αυτό και δόθηκε η εντολή στο απορριμματοφόρο για τα σύμμικτα, να σηκώσουν αυτούς τους κάδους. Το πρόβλημα, τόνισε, είναι γενικευμένο, γιατί δεν γίνεται σωστά η ανακύκλωση, από τα μικρά μέχρι τα πολύ μεγαλύτερα, φέρνοντας ως παράδειγμα ένα κάδο στον οποίο είχε τοποθετηθεί γλάστρα με μια ελιά, ή μια άλλη περίπτωση, όταν κάποιος έκοψε γρασίδι και γέμισε με αυτό τον κάδο ανακύκλωσης.

Μάλιστα αν τα ανακυκλώσιμα που μαζεύουν έχουν πολλά σύμμικτά, έχουν πρόβλημα και με την ΜΕΑ της ανακύκλωσης στην Αλεξανδρούπολη, από την οποία τους τονίστηκε πως αν στα ανακυκλώσιμα υπάρχουν πολλά σκουπίδια, να τα μαζεύουν με τα σύμμεικτα. Αυτό έγινε και τη Μεγάλη Παρασκευή, γιατί οι κάδοι ήταν γεμάτοι με μη ανακυκλώσιμα, και ενημερώθηκε το απογευματινό δρομολόγιο σκουπιδιών για να τους μαζέψει.

Από την πλευρά της η κ. Σόνια Γκόρου, υπάλληλος της καθαριότητας, τόνισε πως δεν γίνεται σωστά ανακύκλωση, και τα πήραν το απόγευμα, ενώ σημείωσε πως είχαν εξηγήσει στην συμπολίτη μας που έβγαλε τις φωτογραφίες, γιατί το απορριμματοφόρο μάζευε και πράσινους και μπλε κάδους στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σύγκρουση για τους λόγους αποκομιδής

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Γραβάνης, που θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ουδέποτε ανέφερε πως είναι θέμα των εργαζομένων, την μεγάλη προσπάθεια των οποίων αναγνωρίζουν, όπως θωρεί πως προσπάθησε τεχνηέντως να υπονοήσει η διοίκηση στη δική της απάντηση. Η κριτική της παράταξης, επεσήμανε ο κ. Γραβάνης απευθύνεται στην Αντιδημαρχία Καθαριότητας, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανάλογων περιπτώσεων αποκομιδής από μπλε κάδους. «Θεωρώ πως η Αντιδημαρχία Καθαριότητας ακολουθεί μια τακτική για να βολέψει την κατάσταση γιατί δεν μπορεί να καθαρίσει την πόλη, και δυστυχώς μαζεύονται οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης πηγαίνουν στα σκουπίδια» σημείωσε, τονίζοντας πως έχουν πολλές καταγγελίες και πολλά στοιχεία.

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, ο οποίος επισήμανε πως η υπηρεσία θα μπορεί να τους πει τι γίνεται, ενώ υπεραμύνθηκε των επιδόσεων του Δήμου Κομοτηνής στην αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.