Συναντηση Δημητρη Χαριτου με το νεο προεδρο του αγροτικου συλλογου Δημου Κομοτηνης

Ανάγκη να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας με τη μείωση του κόστους παραγωγής, την υλοποίηση έργων υποδομής και την ένταξη νέων στον αγροτικό τομέα

O βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου συναντήθηκε με το νέο πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Δήμου Κομοτηνής Νίκο Μποτρότσο και συζήτησαν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα στη Ροδόπη. Ένας σημαντικός τομέας που δεν αξιοποιεί τα μεγάλα πλεονεκτήματα της περιοχής σε όφελος του αγροτικού κόσμου, που τον απασχολούν χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα και πλήττεται τελευταία από την δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής.

Ο βουλευτής στη συνάντηση επισήμανε την ανάγκη να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας, ώστε να γίνουν βιώσιμες οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με τη μείωση του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, ενέργεια, αγροτικά εφόδια) και την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στον αγροτικό τομέα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΠΑΑ. Σημείωσε ακόμη ότι κρίσιμος παράγοντας προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η υλοποίηση βασικών έργων υποδομής, όπως είναι τα φράγματα που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής. Ο βουλευτής ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έλαβε στη Βουλή το προηγούμενο διάστημα για την κατασκευή του φράγματος Κομψάτου στον Ίασμο, αλλά και την χρηματοδότηση της κατασκευής των δικτύων διανομής νερού στο φράγμα Ιασίου. 

Επιπλέον ο βουλευτής τόνισε με έμφαση τη σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει η ένταξη  των  νέων  αγροτών στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, γι’ αυτό και ενημέρωσε για την πρωτοβουλία να καταθέσει σήμερα ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από την κυβέρνηση την ένταξη και των επιλαχόντων δικαιούχων της ΑΜΘ στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Για την ένταξη των περίπου 200 επιλαχόντων δικαιούχων της ΑΜΘ απαιτούνται επιπλέον 7.200.000  ευρώ.

Στη συζήτηση έγινε αναφορά για τις σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ιδιαίτερα για το πρόγραμμα απονιτροποίησης, το οποίο πληρωνόταν τα προηγούμενα χρόνια μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Ενώ συνεχώς διαψεύδονται οι διαδοχικές δεσμεύσεις του ΥΠΑΑΤ για πληρωμές μέχρι τέλη Μαΐου, αφού μέχρι σήμερα ακόμη δε μπήκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς των αγροτών ανατρέποντας τους όποιους προγραμματισμούς τους.

Ο βουλευτής αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του αγροτικού για την επίσκεψη και του ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο του, άκουσε τα σημαντικά θέματα που τέθηκαν από την πλευρά του. Θέματα  όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, οι καθυστερήσεις  στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, η άδικη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών από τις περσινές πλημμύρες, ο αποκλεισμός ουσιαστικά των αγροτών από την εγκατάσταση αγροτικών φωτοβολταϊκών, η ανάγκη να προχωρήσουν οι αναδασμοί στη Ροδόπη, η υλοποίηση  έργων υποδομής για άρδευση καθώς και η αξιοποίηση με διαφάνεια της χειμάζουσας γης του δημοσίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.