Συναντηση του Αντιπεριφερειαρχη Ν.Τσαλικιδη με τον ΓΓ ΥΠΕΝ Ε.Σταθοπουλο

Στο επίκεντρο η διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής και η αξιοποίηση των Δασικών Συνεταιρισμών

Η διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής κι η αξιοποίηση των υλοτόμων των  Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας (ΔΑ.Σ.Ε) στη Ροδόπη στην πρόληψη κι αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών λόγω της κλιματικής αλλαγής, απασχόλησαν συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη με τον Γενικό Γραμματέα Δασών του ΥΠΕΝ Ευστάθιο Σταθόπουλο, στην Αθήνα. Τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τσαλικίδη, συνόδευε εκπρόσωπος των έξι, συνολικά, Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας, Κερασιάς Β’, Καρδάμου, Χαράδρας, Κάμπου, Κέχρου και Καρδάμου Β’, που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

Οι ΔΑ.Σ.Ε δραστηριοποιούνται στις δασικές εργασίες. Μέσω τη δράση τους,  συνεισφέρουν σημαντικά στη διαχείριση των δασικών πόρων, στην διαφύλαξη και προστασία τους ενώ ταυτόχρονα στηρίζουν την οικονομία του ορεινού πληθυσμού.

Η συμβολή των τοπικών Δασικών Συνεταιρισμών, με υλοτομικές εργασίες για τη δημιουργία ζωνών ανάσχεσης, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έπληξαν την Ροδόπη, τον περασμένο Αύγουστο.

«Με τον Γενικό Γραμματέα Δασών και τη συμμετοχή εκπροσώπου των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας της Ροδόπης, είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων στην περιοχή μας. Πρόσθετα από την οριοθέτηση, αναδάσωση, τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, θέσαμε το ζήτημα της αξιοποίησης των ΔΑΣΕ και την βελτίωση των δασών μας.

Ενόψει της πρότασης εφαρμογής νέου μοντέλου ολοκληρωμένης διαχείρισης δασών που προωθεί το ΥΠΕΝ με αξιοποίηση των συνεταιρισμών, αναδείξαμε τον σημαντικό ρόλο τους, στην δασοπροστασία και τη διαχείριση του δασικού μας πλούτου. Επιπλέον, εστιάσαμε σε θέματα που απασχολούν τον κλάδο της υλοτομίας και αλλαγές που θα επιτρέψουν στους ΔΑ.Σ.Ε να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους», επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Τσαλικίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.