Συναντηση Πουτιν-Μπαιντεν 16 Ιουνιου στη Γενευη

Η πρώτη τους δια ζώσης συνάντηση

Την πρώτη τους διά ζώσης συνάντηση θα έχουν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο που η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών είναι αυξημένη.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον Λευκό Οίκο, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη από την έναρξη της θητείας του, με αφορμή τη σύνοδο του G7 στη Βρετανία, αλλά και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. 

Η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανού προέδρου, ανέφερε ότι «οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μια ευρεία γκάμα από σημαντικά ζητήματα, με βασικό στόχο την αποκατάσταση της προβλεψιμότητας και της σταθερότητας στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας».

Την πρόταση για συνάντηση των δύο ηγετών είχε κάνει ο Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες τον Απρίλιο εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων των δύο πλευρών μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον σε Ρώσους αξιωματούχους, για δεύτερη φορά μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της θητείας Μπάιντεν. 

Οι δύο πλευρές αναζητούσαν ένα «ουδέτερο» έδαφος για την πρώτη συνάντησή τους και ο Λευκός Οίκος είχε ήδη ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι συζητιούνται οι λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της Ρωσίας, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Πούτιν και Μπάιντεν θα συζητήσουν «την παρούσα κατάσταση και τις προοπτικές των σχέσεων Ρωσίας-ΗΠΑ, θέματα στρατηγικής σταθερότητας και όλα τα σοβαρά θέματα της διεθνούς ατζέντας, μεταξύ των οποίων η αντιμετώπιση της πανδημίας και η επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων».

Οι ΗΠΑ επανειλημμένα μιλούν για «σταθερή και προβλέψιμη» σχέση με τη Ρωσία, ενώ καταγγέλλουν συχνά τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως υπεύθυνο για την παρεμβολή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αλλά και για κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικές δημόσιες υπηρεσίες.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει απορρίψει όλες αυτές τις κατηγορίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.