Συναντηση Μητσοτακη-Ερντογαν στις 14 Ιουνιου

Ανακοίνωσαν Δένδιας και Τσαβούσογλου μετά τις συναντήσεις στην Αθήνα

Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου θα έχει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων ο Υπουργός εσωτερικών κ. Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, κατά τις οποίες έλειψαν τα «πυροτεχνήματα» της προηγούμενης συνάντησης των δύο ανδρών πριν από περίπου ένα μήνα, ο κ. Δένδιας τόνισε πως προσπάθεια των δύο πλευρών είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία σταθερής ομαλοποίησης, παρόλο που οι απόψεις σε πολλά θέματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, με κάποιες αρχικές συμφωνίες οικονομικής φύσεως αλλά και αναγνώριση πιστοποιητικών Covid.

Από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε πως υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους

Ν. Δένδιας: Πλήρη επίγνωση διαφορετικών ή και διαμετρικά αντίθετων θέσεων

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και, σε αρκετά ιδιαίτερα σοβαρά θέματα, των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε» ανέφερε, προσθέτοντας πως «σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και, αν αυτό καταστεί δυνατόν, σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου».

Έτσι συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, αλλά και η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid.

Ο κ. Δένδιας κλείνοντας συνεχάρη τον κ. Τσαβούσογλου για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ από την Αναντολού Εφές.

Μ. Τσαβούσογλου: Θα συνεχιστεί αυτή η πολύ θετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών

Ικανοποίηση για το ταξίδι που πραγματοποίησε στην Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ευχαριστώντας τον Έλληνα ομόλογό του για τη θερμή υποδοχή.

«Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή μας θέματα και στο πλαίσιο αυτό επιταχύνουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα». Παράλληλα, επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση των ΥΦΥΠΕΞ των δύο χωρών στην Καβάλα υπήρξε συμφωνία σε 25 θέματα και αποφασίστηκε να προχωρήσει αυτή η συνεργασία.

«Θέλω να πω ότι υπάρχει πολιτική βούληση από πλευράς της Τουρκίας και χαιρόμαστε ότι υπάρχει η ίδια βούληση και από την Ελλάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ως προς την πολιτική και τη στρατιωτική συνεργασία, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως είχε γίνει ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών στην Αθήνα και σημείωσε πως έγιναν συζητήσεις για να βρεθεί ημερομηνία για τη συνέχισή τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι θα γίνει συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο ίδιος ανέφερε πως θα συνεχιστεί αυτή η πολύ θετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.