Συναντηση Μητσοτακη – Ερντογαν: Η επομενη μερα

Πελώνη: Μητσοτάκης - Ερντογάν συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί

Κλίμα αποκλιμάκωσης εκπέμπεται όμως και από την Αθήνα, στον απόηχο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, έκανε λόγο για καλό κλίμα στο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ενώ σημείωσε ότι οι δυο τους συμφώνησαν να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας της Τουρκίας με την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί κάποιος ειδικός μηχανισμός.

«Η απευθείας επαφή μεταξύ δύο ηγετών θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και  όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές ο πρωθυπουργός δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση μια επαφή του με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν δέχθηκε ο πρωθυπουργός πρόσκληση για επίσκεψη στην Τουρκία, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν υπάρχει κάτι ειδικό προς το παρόν. «Έχουν ενεργοποιηθεί, και με αυτή τη συνάντηση που έγινε χθες (σ.σ. τη Δευτέρα) στο ανώτατο επίπεδο, όλοι οι διμερείς δίαυλοι επικοινωνίας και αναμένουμε να αποδειχθεί και στην πράξη ότι αυτό θα σημάνει μια σταδιακή βελτίωση των διμερών σχέσεων», είπε.

Όπως είπε η κ. Πελώνη «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης με βάση την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Υπό αυτό το πρίσμα επεσήμανε ότι η επιστροφή στην Τουρκία 1.450 ατόμων των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ΕΕ».

Αναφορικά με το Κυπριακό, συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος «ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι επί της αρχής απορριπτέα ενώ αντιβαίνει τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και στο κοινοτικό κεκτημένο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου, ώστε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης που θα αποβούν προς όφελος των δύο χωρών. Οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν, παρά τη θετική διάθεση που διαπιστώθηκε. Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη.

Μητσοτάκης: Προς όφελος όλων η συνεργασία

Σημειώνεται πως μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός, σε μήνυμά του στο twitter ανέφερε: «Αν και οι διαφορές παραμένουν, η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός».

Ερντογάν: Πρότεινα ιδιωτική γραμμή συνομιλίας

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Τουρκίας, έκανε λόγο για συμφωνία αναθέρμανσης του διαλόγου και σύστασης απευθείας επικοινωνίας μεταξύ τους για την επίλυση των ζητημάτων.

«Στη συνάντησή μας με τον έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη αποφασίσαμε να συνεχίσουμε το μηχανισμό διαλόγου, τον οποίο αναθερμάναμε. Διαπιστώσαμε με τον κ. πρωθυπουργό σύγκλιση απόψεων προκειμένου να υπάρξουν αμοιβαία βήματα για την υποστήριξη της θετικής ατζέντας. Ας συνομιλούμε εμείς οι δύο. Επιπλέον, αποφασίσαμε – όταν χρειάζεται – να συνομιλούμε μεταξύ μας μέσω μίας ιδιωτικής γραμμής κι επίσης ότι δεν έχει νόημα να βάζουμε κανέναν ανάμεσά μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.