Συναντηση Α. Λιαπη με τον Δημαρχο Κομοτηνης για τα αδεσποτα του σκουπιδοτοπου

Βρέθηκε κοινός τόπος διαχείρισης του προβλήματος

Με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, συναντήθηκε την Τετάρτη ο φιλόζωος κ. Αντώνης Λιάπης με κύριο αντικείμενο της συζήτησης το θέμα των αδεσπότων του ΧΥΤΑ Κομοτηνής.

Όπως μετέφερε ο κ. Λιάπης για τα όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, «ο Δήμαρχος, προς τιμήν του, μετά την κινητοποίησή μας, της 26ης Ιουνίου 2022, επέδειξε γρήγορα ανακλαστικά και έδωσε εντολή στο συνεργείο περισυλλογής του κυνοκομείου, να επισκέπτεται μέρα παρά μέρα τον σκουπιδότοπο για να ταΐζουν τα αδέσποτα (και να αφήνουν νερό)».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «διαφορετικές απόψεις εκφράσαμε για τον πραγματικό αριθμό των αδεσπότων, καθώς ο χώρος είναι τεράστιος με ποικιλία γεωμορφολογικών σχηματισμών, ώστε είναι αδύνατον κάποιος να έχει μια συνολική εικόνα και να προχωρήσει σε αντικειμενική καταμέτρηση. Πάντως, οι δικοί μας ισχυρισμοί στηρίχθηκαν σε πηγές από εργαζομένους του σκουπιδότοπου. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και ένα σκυλί να υπήρχε, έγινε μια καλή αρχή καθώς και ηθικά και νομικά είμαστε υποχρεωμένοι να νοιαστούμε για την τύχη τους».

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο κ. Λιάπης «ζήτησα από το δήμαρχο και δέχθηκε χωρίς αντίρρηση:

  • Μία φορά την εβδομάδα, μαζί με το συνεργείο σίτισης, να πηγαίνει και ένας εκπρόσωπος του φιλοζωϊκού μας σωματείου, ώστε να έχουμε και εμείς μια πραγματική εικόνα της κατάστασης.
  • Να επισκέπτεται δύο φορές το μήνα ο δημοτικός κτηνίατρος τον σκουπιδότοπο και να ελέγχει για τυχόν άρρωστα σκυλιά, να προβαίνει σε εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις κ.ά.

Επεσήμανα στο Δήμαρχο ότι συνεχίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο να μην γίνονται έλεγχοι για ηλεκτρονικές σημάνσεις (τσιπάκια) και ότι κάθε χρόνο θα αναγκαστεί να δίνει όλο και περισσότερο χρήματα για τα αδέσποτα».

«Η επίκληση των 300.000 ευρώ που δαπανώνται ετησίως για τα αδέσποτα επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες» συμπλήρωσε ο κ. Λιάπης και συνέχισε «από μόνα τους ούτε αυτά είναι αρκετά, αλλά και όσο δεν τιθασεύεται το φαινόμενο των εγκαταλείψεων και των μη καθολικών στειρώσεων, το πρόβλημα θα υπάρχει και κάθε θα χρόνο θα απαιτούνται όλο και περισσότερα χρήματα. Οι μόνοι που δεν φταίνε για το πρόβλημα είναι τα ίδια τα σκυλιά. Υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι οι πολίτες και συγκεκριμένα η μερίδα εκείνη, η οποία τα εγκαταλείπει, δεν τα στειρώνει, τα κακοποιεί, και διακινεί ανερυθρίαστα πρωτόγονα κηρύγματα μίσους κατά των ζώων, ακόμα και μέσα από τις στήλες τοπικών εφημερίδων με την «δαγκωματολογία» κλπ κλπ. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται σύγχυση στην τοπική κοινωνία και να μην μπορεί ο μέσος πολίτης να αντιληφθεί ποιος πραγματικά φταίει. Οι μόνοι βέβαια που δεν μπορούν να μιλήσουν είναι τα ίδια τα σκυλιά. Είναι ο σάκος του μποξ για όλους».

Κλείνοντας ο κ. Λιάπης επεσήμανε πως «είναι θλιβερό ότι εκτός από το Δήμο Κομοτηνής, κανείς άλλος δήμος στο νομό Ροδόπης δεν έχει κυνοκομείο/καταφύγιο, ενώ υπάρχουν δήμοι χωρίς πρόγραμμα στειρώσεων και χωρίς Πενταμελή Επιτροπή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.