Συμμετοχη στο μετοχικο κεφαλαιο των λιμενων Αλεξανδρουπολης και Καβαλας θελουν οι Βουλγαροι

Αναβιώνει και η προσπάθεια για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, που θα μεταφέρει πετρέλαιο προς τη Βουλγαρία

Την επιθυμία της συμμετοχής της Βουλγαρίας στην μετοχική σύνδεση των δύο Λιμανιών σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, μετέφερε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ στα Βουλγαρικά Μέσα Ενημέρωσης, μετά από την επιστροφή του από την επίσκεψη στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες.

Η Βουλγαρία επιθυμεί να συμμετάσχει με 20% στις εκχωρήσεις στα δύο ελληνικά λιμάνια, τόνισε, αναμένοντας πως τους επόμενους μήνες θα υπάρξει εξέλιξη του θέματος, διευκρινίζοντας πως η βουλγαρική συμμετοχή θα γίνει μέσω κρατικής εταιρείας.

Παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα επιθυμεί να αποθηκεύσει αέριο στην αποθήκη φυσικού αερίου στο Τσίρεν, τη μοναδική στη Βουλγαρία, όπου πρόσφατα ξεκίνησαν εργασίες επέκτασης που θα εξασφαλίσει αύξηση του όγκου του ενεργού αερίου έως 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα και της καθημερινής συμπίεσης και εξόρυξης έως 8-10 εκατομμύρια.

Παράλληλα από την επίσκεψη, τόνισε, πως επιβεβαιώθηκε και το ενδιαφέρον για την κατασκευή των νέων αντιδραστήρων στον Πυρηνικό Σταθμό «Κοζλοντούι», με την Αθήνα να μπορεί να επενδύσει στις νέες μονάδες ή να συνάψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον σταθμό.

Τέλος συζητήθηκε η κατασκευή του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης», που θα τροφοδοτεί το διυλιστήριο στο Μπουργκάς με μη ρωσικό πετρέλαιο, στην αναστροφή της ροής που σχεδιαζόταν στον αρχικό αγωγό, με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό να τονίζει πως η κατασκευή θα πρέπει να ξεκινήσει σε μερικούς μήνες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.