Συμμαχια ΠΑΜΘ – ΔΠΘ για την ανορθωση του πρωτογενους τομεα της Περιφερειας

Μέσα από την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν Χρήστος Μέτιος και Φώτης Μάρης

Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα στην ΠΑΜΘ, την βελτίωση των μεθόδων παραγωγής που εφαρμόζουν οι αγρότες της και την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων προώθησης και εμπορίας προϊόντων αγροτικής προέλευσης, προς όφελος όλου του αγροτικού τομέα και της οικονομίας της Περιφέρειας, στοχεύει η προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και του ΔΠΘ.

Οι υπογράφοντες ήταν ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Φώτης Μάρης, που μιλώντας μετά την υπογραφή της σύμβασης τόνισαν την σημασία για τον αγροτικό τομέα της υλοποίησής της, επισημαίνοντας πως αυτή είναι μόνο μία από τις συνεργασίες μεταξύ των δύο φορέων προς όφελος όλης της περιοχής.

Ποιος ο στόχος του έργου

Το πιλοτικό ερευνητικό έργο, με συνολικό κόστος 279.000 ευρώ, που θα υλοποιηθεί μέσω της σύμβασης στοχεύει στη μελέτη του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρεια και την καταγραφή των δυνατοτήτων αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΠΑΜΘ.

Αυτό θα γίνει μέσω της βελτίωσης των μεθόδων και τεχνικών παραγωγής σε υφιστάμενες σημαντικές καλλιέργειες και μέσω αναδιαρθρώσεων των καλλιεργειών, της βελτίωσης της διείσδυσης των προϊόντων στις αγορές μέσω ανάπτυξης και αξιοποίησης καινοτόμων εργαλείων προώθησης και εμπορίας τους, της εκπαίδευσης των παραγωγών και της διάχυσης ερευνητικών αποτελεσμάτων στους αγρότες της ΠΑΜΘ και της αξιοποίησης εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ προς όφελος των παραγωγών.

Χειροπιαστά αποτελέσματα για τον πρωτογενή τομέα

Πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία, σημείωσε ο κ. Μέτιος, μιας και στην Περιφέρεια παράγονται σημαντικές ποσότητες αγροτικών προϊόντων, αλλά ο τομέας αυτός χρειάζεται συνεχή εξέλιξη και προσαρμογή, σε νέες τεχνικές, μέσα παραγωγής, επιχειρηματικά και περιβαλλοντικά δεδομένα.

Το ΔΠΘ αποτελεί το μεγάλο αναπτυξιακό πλεονέκτημα της περιοχής, και η διοίκηση της Περιφέρειας έχει επιδιώξει την συνεργασία με αυτό, που επεκτείνεται με την σύμβαση στην στήριξη του αγροτικού τομέα.

Αυτή η προετοιμασία ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Δελησταμάτη, και δεσμεύτηκαν οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να ξεκινήσει η συνεργασία των δύο φορέων με σκοπό να ενθαρρύνουν τους παραγωγούς και βοηθήσουν να βελτιώσουν την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής τους, εφαρμόζοντας νέες τεχνικές, ή και να στραφούν σε νέες καλλιέργειες, και στη συνέχεια να προωθηθούν τα προϊόντα της ΑΜΘ σε νέες αγορές.

Με την ολοκλήρωση του έργου, ο κ. Μέτιος πιστεύει πως θα έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα τόσο για τους ίδιους τους παραγωγούς, όσο και την Περιφερειακή οικονομία, το περιβάλλον και την περιοχή γενικότερα.

Συστηματικά βήματα για την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα

Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ξεκινά μια συνεργασία στον πρώτο πυλώνα ανάπτυξης της ΑΜΘ, αυτό του αγροτοδιατροφικού τομέα, τόνισε με τη σειρά του ο κ. Μάρης, ώστε το ΔΠΘ, ως ανώτατο δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα με το ανθρώπινο δυναμικό του, να τον υποστηρίξει.

Το Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα παρέχουν υπηρεσίες που θα βελτιώσουν την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα όσο αφορά την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα, προτείνοντας νέες μεθόδους και, πιθανόν, νέες καλλιέργειες, με νέες τεχνικές και εργαλεία που θα βοηθήσουν στην προσέγγιση νέων αγορών, δίνοντας προστιθέμενη αξία στην περιοχή, και δημιουργώντας πλούτο για τον τόπο. «Είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική που αποδίδει» σημείωσε, και θα «τρέξει» λόγω της χρηματοδότησης αλλά και της στήριξης από την Περιφέρεια και τις υπηρεσίες της.

Το ΔΠΘ άλλωστε έχει ήδη επιλέξει να επενδύσει σε αυτή την κατεύθυνση, και σε συνεργασία με της ΠΑΜΘ πέτυχαν να φέρουν στην περιοχή τον DigiAgriFood, τον ψηφιακό κόμβο της ΕΕ για τον Αγροτοδιατροφικό τομέα, τον μοναδικό στη χώρα.

«Γίνονται τα συστηματικά βήματα που απαιτούνται για την ανόρθωση του πρωτογενούς τομέα, με ηγέτη την Περιφέρεια και συμπαραστάτη το ΔΠΘ» σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτός ο δρόμος θα είναι επιτυχημένος.

Κεντρική πολιτική στόχευση της ΠΑΜΘ

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρική πολιτική στόχευση της διοίκησης της ΠΑΜΘ, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Δελησταμάτης. Έχοντας διαπιστώσει πως η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρεια είναι σχετικά χαμηλή, όχι μόνο σε σύγκριση με άλλες χώρες, αλλά ακόμη και σε εθνικό επίπεδο, προχώρησαν σε αυτή την προγραμματική σύμβαση, για να αναστρέψουν αυτό το αναπτυξιακό μειονέκτημα, που έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα που φτάνει το 29% σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας από το 2001, και έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των υψηλών τιμών ενέργειας αλλά και την κλιματική αλλαγή.

Για αυτό και θέλησαν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και τα προϊόντα που παράγονται από αυτές να μπορούν να διεισδύσουν σε ελληνικές και ξένες αγορές, και αυτή η γνώση που θα συγκεντρωθεί θα διαχυθεί στους καλλιεργητές όλης της Περιφέρειας.

«Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα του έργου θα είναι σημαντικά, θα δημιουργηθούν κοστολογημένες κατευθύνσεις που θα φτάσουν σε κάθε καλλιεργητή» ώστε να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και να αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία προώθησης των προϊόντων τους στις αγορές εντός και εκτός χώρας.

Βελτιστοποίηση των καλλιεργητικών τεχνικών

Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου θα είναι ο κ. Σπυρίδων Κουτρούμπας, Καθηγητής του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος επισήμανε πως φιλοδοξούν μέσα από την σύμβαση να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας σειράς λύσεων που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.

Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 36 μηνών, με τους πρώτους μήνες να αφιερώνονται στην καταγραφή και αξιολόγηση προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα που οδηγούν σε μειωμένη ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα, βασιζόμενοι και στα δεδομένα που ήδη έχουν οι τοπικές διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια θα γίνει επιλογή αντιπροσωπευτικών υφιστάμενων αγροτεμαχίων κατά ΠΕ που θα αξιοποιηθούν ως πιλοτικοί-επιδεικτικοί αγροί αναφοράς με τις σημαντικότερες καλλιέργειες κάθε Ενότητας, και στους οποίους σε συνεργασία με τους κατόχους-καλλιεργητές θα εφαρμόζονται οι βέλτιστες καλλιεργητικές τεχνικές και οι πρακτικές άρδευσης, λίπανσης, φυτοπροστασίας κλπ.

Στόχος είναι να βελτιστοποιηθεί η καλλιεργητική τεχνική, και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα μέσω της αξιοποίησης καινοτόμων εργαλείων, ενώ στο τέλος θα διατυπωθούν κοστολογημένες προτάσεις αναδιάρθρωσης και βελτίωσης καλλιεργειών που θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα εμπλέξουν όλους τους παραγωγικούς φορείς του τομέα, και θα κάνουν συναντήσεις σε όλη την Περιφέρεια για να πετύχουν την αποστολή αυτή. «Είμαι σίγουρος πως το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα στελέχη του οποίου διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία, θα φέρει εις πέρας το εγχείρημα αυτό, που θα αποτελέσει και μια καλή βάση για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.