Συμφωνησαν διαφωνωντας για τα Περιφερειακα Ιατρεια

Μια θυελλώδης συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατέληξε σε ψήφισμα για την επαναλειτουργία τους

Αιχμές από την αντιπολίτευση για την στάση της διοίκησης

Σε ψήφισμα, παρότι όχι ομόφωνο, αλλά τουλάχιστον ευρύτερης αποδοχής, ζητώντας επανεξέταση του κλεισίματος των Περιφερειακών Ιατρείων, κατέληξε την Πέμπτη το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, όχι όμως προτού περάσουν δύο ώρες αντιπαράθεσης και συζήτησης στο συμβούλιο.

Την πρόταση για ψήφισμα κατέθεσε η παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης, και σε αυτό τονίζεται πως ο νέος σχεδιασμός λειτουργίας του συστήματος υγείας που εφαρμόζεται στην Περιφέρειά μας, με την προσωρινή διακοπή λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων, έχει εγείρει ήδη αντιδράσεις, που περιγράφονται σε επιστολές και ανακοινώσεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, συλλογικοτήτων και φορέων.

Για αυτό και ζητείται ο επαναπροσδιορισμός του σχεδιασμού, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε και οι ανάγκες του συστήματος υγείας να εξυπηρετηθούν, αλλά και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών να μην μένουν ακάλυπτες, πάντα με σεβασμό στο έργο των υγειονομικών και την προσπάθεια που καταβάλλουν για την αντιμετώπιση της έξαρσης του covid 19.

Επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα ψηφίσματος από τον Περιφερειάρχη

Παίρνοντας τον λόγο ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, σημείωσε πως δεν έχει αντίρρηση να συζητηθεί το θέμα, εξέφρασε όμως την άποψη πως δεν θα έπρεπε να συνταχθεί ψήφισμα για το θέμα από το Συμβούλιο.

Όπως ανέφερε, η Περιφέρεια έχει σταθεί στο πλευρό της υγείας, με δαπάνες για την ενίσχυση των δομών και για τον κορωνοϊό, από την αρχή. Η αναστολή της λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων, ανέφερε, έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό, την αξιοποίηση στα νοσοκομεία των υγειονομικών μετά την έξαρση της πανδημίας. «Σωστή λογική, αλλά ο τρόπος που λήφθηκε η απόφαση, χωρίς συνεννόηση, δεν ήταν σωστός, και δεν δικαιολογείται η πίεση του χρόνου» ανέφερε.

Πριν από τέτοιου είδους αποφάσεις οι τοπικές κοινωνίες, επισήμανε, πρέπει να ενημερώνονται, σημειώνοντας πως έχει ήδη θέσει, σε διάσκεψη με τον Υπουργό Υγείας, το θέμα και τους προβληματισμούς του αυτούς. Εξέφρασε δε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσουν και την πρόσληψη προσωπικού, αν και η διαδικασία για αυτό είναι δύσκολη. Τόνισε τέλος, πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με τους τοπικούς βουλευτές και δημάρχους.

Υπέρ της έκδοσης ψηφίσματος η αντιπολίτευση

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την άποψη ότι δεν θα πρέπει να εκδοθεί ψήφισμα, αλλά να εξουσιοδοτηθεί, σε κάποια μορφή, ο Περιφερειάρχης για τις περαιτέρω ενέργειες, εξέφρασαν σύμβουλοι των συμπολιτευόμενων παρατάξεων, όσο και συμπορευόμενοι ανεξάρτητοι σύμβουλοι, μια άποψη που όμως συνάντησε την σφοδρή αντίδραση τόσο της μείζονας, όσο και της ελάσσονας αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Ανεξάρτητής Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστας Κατσιμίγας, τόνισε πως μόνιμη λύση, τόσο στο ζήτημα του κορωνοϊού όσο και της στελέχωσης των ιατρείων, θα δοθεί με μόνιμους διορισμούς. «Πυροσβεστικά μέτρα» όπως αυτό που έλαβε η 4η ΥΠΕ, μπορεί να είναι κατανοητά σε σημειακές περιπτώσεις, σε καμία περίπτωση όμως δεν πιστεύει πως θα πρέπει να είναι οριζόντια, αποδυναμώνοντας το σύστημα. Τονίστηκε δε, πως το ψήφισμα μπορεί να ενισχύσει την θέση του Περιφερειάρχη, στις επαφές του με τους αρμοδίους από το Υπουργείο.

Πιο επιθετικός ήταν ο κ. Χρήστος Τρέλλης της Λαϊκής Συσπείρωσης, που τόνισε πως το κλείσιμο των Ιατρείων αποτελεί απότοκο της αδιαφορίας της κυβέρνησης για την υγεία του λαού, βάζοντας στο ζύγι του κέρδους τις λαϊκές ανάγκες. Μάλιστα ζήτησε να είναι πιο επιθετικό και πολιτικό το ψήφισμα, ζητώντας και μόνιμους διορισμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Θεόδωρος Περεντίδης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ΑΜΘ, που τόνισε την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του συστήματος, με μόνιμους διορισμούς και τις ανάλογες απολαβές ώστε να προσελκύσουμε γιατρούς στην περιοχή μας.

«Όχι περιφερειάρχης a la carte»

Μετά από αρκετή ώρα συζήτησης, και τα επιχειρήματα να επαναλαμβάνονται αρκετές φορές, αρκετές παρατάξεις, αλλά και τελικά ο Περιφερειάρχης, δέχθηκαν την κατάρτιση ψηφίσματος.

Την καθυστέρηση στη μεταστροφή αυτή, καυτηρίασε με ανακοίνωσή της η παράταξη της Περιφερειακής σύνθεσης μετά το Συμβούλιο, αλλά και την ολιγωρία, που εντόπισε, στο γεγονός ότι το θέμα δεν έφερε προς συζήτηση η Διοίκηση.

Ακόμα και τότε όμως, ανέφερε, είναι χαρακτηριστική η αρνητική στάση του Περιφερειάρχη κατά την πρώτη ανακοίνωση του αιτήματος της παράταξης, την οποία μετέστρεψε μετά από 1,5 ώρα συζήτησης.

«Ο Χρήστος Μέτιος αντιλήφθηκε προφανώς την σοβαρότητα του αιτήματος μας, άσχετα που λόγω έλλειψης πολιτικού θάρρους δεν μπόρεσε να το παραδεχτεί. Αυτό όμως τον καθιστά ακόμη πιο ‘μικρό’ πολιτικά, την ώρα που το μέγεθος του φτάνει μετά βίας μέχρι τα ‘παρακάλια’ έξω από τα υπουργικά γραφεία για να βρίσκει αποσπασματικές λύσεις (π.χ. αλλαγή σχεδιασμού για τα Περιφερειακά Ιατρεία Φερών και Παρανεστίου) σε ένα θέμα που αφορά εξίσου όλους τους πολίτες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κλείνοντας, κατηγορεί τον κ. Μέτιο για τακτικισμούς, γιατί η αντιμετώπιση της πανδημίας αφορά όλες και όλους: «Η ευθύνη του Χρήστου Μέτιου είναι πρωτίστως να αντιληφθεί ότι είναι Περιφερειάρχης όλων και όχι a la carte. Αν και, μάλλον, δεν μπορεί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.