Συγκρουση στη βουλη μεταξυ Α. Τσιπρα και Κυριακου Μητσοτακη για τον υποχρεωτικο εμβολιασμο στους ανω των 60 ετων

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Προτιμώ να αποδειχθώ πρόσκαιρα αυστηρός και υγειονομικά σωστός»

Αλέξης Τσίπρας: «Διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο. Σοβαρευτείτε και συνέλθετε»

Τα «ξίφη» τους διασταύρωσαν στη βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επίκεντρο την απόφαση του δεύτερου για «εμβολιασμό ή πρόστιμο» σε όλους τους άνω των 60 ετών συμπολίτες.

Αναφερόμενος στο μέτρο για εμβολιασμό ή πρόστιμο 100 ευρώ για τους άνω των 60, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απόφαση αναγκαία, διευκρινίζοντας πως «επιμένω στο επίθετο αναγκαίος από τον όρο υποχρεωτικός. ‘Αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσουν στους γύρω τους». Ο ίδιος σημείωσε πως «αποτελεί υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε κάποιο ουδέτερο χρόνο αλλά έρχεται ενόψει της μετάλλαξης “Ο”. Αποτελεί μία επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη την οποία διαπερνά και η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα και η αποφασιστικότητα». «Αντίθετα με άλλους που αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προτιμώ να αποδειχθώ πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός» συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόστιμο των 100 ευρώ. «Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Είναι τόσο απλό. Το πρόστιμο το οποίο επιλέξαμε είναι μακριά από πρόστιμα της τάξεως των 7.000 ευρώ στην Αυστρία ή έως 1.000 για παράβαση νομοθεσίας covid στην Ιταλία. Είναι όμως τα 100 ευρώ ένα σημαντικό ποσό, ένα σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο».

«Δεν εγείρεται κανένα νομικό συνταγματικό ζήτημα»

Κατά την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να απαντήσει και στις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου τονίζοντας πως «εξ όσων γνωρίζω, δεν εγείρει η αξιωματική αντιπολίτευση θέμα συνταγματικότητας. Ναι, η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική, το λένε και συνταγματολόγοι που δεν πρόσκεινται στο δικό μας χώρο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει ήδη τη σφραγίδα του ΣτΕ. Δεν εγείρεται κανένα νομικό συνταγματικό ζήτημα».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της επιλογής του καθώς, όπως σημείωσε φαίνεται να έχει αποτέλεσμα. «Πριν, ο ημερήσιος ρυθμός των ραντεβού για ηλικίες άνω των 60 ήταν περίπου 2.000 την ημέρα. Από χθες έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού. Τους ευχαριστώ, έστω και αν αισθάνονται κάποια δυσθυμία. Κάνουν το σωστό. Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέτρο θα είναι πρωτίστως αποτελεσματικό» τόνισε.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα ποσοστά εμβολιασμού και τις αρχικές προβλέψεις για το «τείχος ανοσίας» ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «δυστυχώς, έπεσαν έξω οι αρχικές προβλέψεις λοιμωξιολόγων ότι με 70% θα έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας. Χρειάζεται να πάμε σε μεγαλύτερα ποσοστά». Και υπογράμμισε κλείνοντας πως πρέπει «να μειώσουμε αυτό το 17% στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι εθνικός στόχος, είναι η γραμμή που επιβάλλει η πολιτική ευθύνη την οποία ακολουθώ. Σώζει και αυτή είναι η πρώτη μου ευθύνη ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους. Είμαι έτοιμος να ακούσω οποιαδήποτε αντιπρόταση, όχι όμως με ληγμένες φωτοβολίδες όπως η διαβόητη προαιρετική υποχρεωτικότητα γιατί μόνο απεγνωσμένη αντιπολιτευτικότητα φανερώνει αυτή η διγλωσσία και το φλερτ με τους αντιεμβολιαστές».

Αλέξης Τσίπρας: «Βρίσκετε σε απόλυτο πανικό»

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η απόφαση και ο τρόπος που ανακοινώθηκε δείχνει πως «σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, πρωτοφανούς κρίσης και ανασφάλειας», ο πρωθυπουργός εμφανίζεται «με αυταρέσκεια» και υποστηρίζει ότι «σώζουν ζωές».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρθηκε για ακόμα μία φόρα στο «αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους ανά εκατομμύριο», ενώ επισήμανε πως σχεδόν 150 άνθρωποι είναι «πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ» και «δεν έχουμε εικόνα αν έχουν κάποιες ελπίδες να σώσουν τη ζωή τους». «Αυτή είναι η τραγωδία. Και πάνω σ’ αυτήν εσείς παίρνετε μια θέση και για άλλη μια φορά κουνάτε το δάχτυλο στην αντιπολίτευση», είπε απευθύνοντας ερώτηση στον πρωθυπουργό αν είναι «ικανοποιημένοι» και αν «τα έκαναν όλα καλά».

«Είστε σε απόλυτη σύγχυση. Έχετε χάσει τον έλεγχο και βρίσκεστε ενδεχομένως σε πανικό κάτι που αποτελεί πολύ κακή εξέλιξη και διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό να «σοβαρευτούν» και να «συνέλθουν».

«Εφαρμόζετε μέτρο που δεν είναι στην πραγματικότητα υποχρεωτικός εμβολιασμός. Ξεχωρίζετε μια ηλικιακή κατηγορία και βάζετε πρόστιμο που δεν τηρεί την αρχή της αναλογικότητας. Άλλο ο χαμηλοσυνταξιούχος και άλλο αυτός που έχει μεγάλο εισόδημα. Αυτό που κάνετε είναι οικονομικός εκβιασμός αδύναμων και εξαγορά για τους οικονομικά ισχυρούς», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.