Συγκρουση στη Βουλη για την αποφαση του ΣτΕ για τις ερευνες χρυσου στη Ροδοπη

Δημήτρης Χαρίτου: «Κρύβεστε πίσω από αποφάσεις του ΣτΕ που οι ίδιοι με την πολιτική σας προκαλείτε»

Κώστας Σκρέκας: «Όταν κυβερνήσατε δεν εγκρίνατε ένα χωροταξικό που να απαγορεύει την εξορυκτική δραστηριότητα γενικότερα, και την εν λόγω δραστηριότητα στην περιοχή»

Στη Βουλή συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Ιουλίου η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, στην οποία απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Οι δύο άνδρες διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη βάση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία ακύρωσε απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (ΑΔΜΘ) που αρνούνταν την έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την διενέργεια 16 γεωτρήσεων για έρευνες χρυσού βόρεια των Σαπών.

Πολιτική ενθάρρυνση από την κυβέρνηση

Ο βουλευτής απευθυνόμενος στον υπουργό εξέφρασε την άποψη ότι η προσφυγή της εταιρείας ενάντια στην απόφαση της αποκεντρωμένης, «με τη δύναμη που αυτή διαθέτει και την δική σας πολιτική ενθάρρυνση, με την απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ το 2020 ζητά να ακυρωθεί η αρνητική απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης και με νέα του απόφαση να συμμορφωθεί και μάλιστα μέχρι το Σεπτέμβρη»

Η απόφαση θεωρεί πως βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα αισθήματα των τοπικών κοινωνιών και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, κάτι που θεωρεί πως αποδεικνύεται από τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Μαρωνείας-Σαπών, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, της ΠΕΔ ΑΜΘ και την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ, που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής.

Ζήτησε λοιπόν να μάθει τα μηνύματα που στέλνει το υπουργείο, ισχυριζόμενος πως το εγκεκριμένο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο της ΑΜΘ από το 2018, αποκλείει την εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού στην περιοχή, αν θα στηρίξει την απορριπτική απόφαση της ΑΔΜΘ ή θα πάρει αποστάσεις κρυπτόμενος  πίσω από τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά και αν θα σεβαστούν την καθολική, ανεξαρτήτου  κομματικής τοποθέτησης, θέληση των κατοίκων της περιοχής, αναλαμβάνοντας σαφή πολιτική δέσμευση, ότι δεν θα προχωρήσει η εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού στη Θράκη.

Δεν αποκλείστηκε από το χωροταξικό ο χρυσός

Απαντώντας ο κ. Σκρέκας, σημείωσε πως παρά τους ισχυρισμούς του κ. Χαρίτου, το χωροταξικό που εγκρίθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ξεκάθαρα από την απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση, ότι επιτρέπει την εξόρυξη χρυσού.

«Όταν κυβερνήσατε δεν εγκρίνατε ένα χωροταξικό που να απαγορεύει την εξορυκτική δραστηριότητα γενικότερα, και την εν λόγω δραστηριότητα στην περιοχή» ανέφερε.

Όσο για την παραχώρηση της εν λόγω έκτασης, αυτή, σημείωσε, λήγει σε ένα χρόνο, και η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει σε αδειοδοτικές διαδικασίες, και δεν έχουν προχωρήσει ούτε οι έρευνες.

Ζήτησε ξεκάθαρη θέση ο Βουλευτής

Ο κ. Χαρίτου στη δευτερολογία του τόνισε πως η απορριπτική απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έγινε επί περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βασίστηκε στο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο του 2018.

Όμως ανάμεσα στην απορριπτική απόφαση και την απόφαση του ΣτΕ, μεσολάβησε η προσφυγή της εταιρείας στο ΣτΕ και η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το 2019 που ανακοίνωσε με επίσημο τρόπο ότι θα επεκταθούν οι εξορύξεις του χρυσού στην περιοχή της Θράκης.

Μάλιστα ανέγνωσε το χωρίο του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου «Με αυτά τα δεδομένα οι δραστηριότητες που θέτουν συνολικότερα ζητήματα ως προς την αναπτυξιακή φυσιογνωμία περιοχών και δημιουργούν ζητήματα ευρύτερων περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα πρέπει να αποκλείονται», που θεωρεί πως αποκλείει ρητά τις εξορύξεις χρυσού.

«Οι πολίτες της περιοχής αντιλαμβάνονται τι σημαίνει εξόρυξη χρυσού, γιατί μία τέτοια δραστηριότητα ακυρώνει όλα τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή ιδιαίτερα σε γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμό. Οδηγεί σε υποβάθμιση μια εθνικά κρίσιμη περιοχή, όπως η Θράκη» ανέφερε, ζητώντας

σαφή και ξεκάθαρη θέση για το αν ή όχι θα προχωρήσει η εξορυκτική δραστηριότητα, και κατηγορώντας την κυβέρνηση πως κρύβεται πίσω από αποφάσεις που η ίδια με την πολιτική σας προκάλεσε, όπως αυτή του ΣτΕ.

Δεν τεκμηριώθηκε σωστά το σκεπτικό της απόφασης

Στη δική του δευτερολογία ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως το ΣτΕ δεν είναι όργανο της διοίκησης, που θα δίνει εντολές σε αυτό. «Μιλάτε για Συνταγματική εκτροπή, κρίνετε και σχολιάζετε την απόφαση του ΣτΕ το οποίο είπε αυτό που διαβάσατε: ότι με το Χωροταξικό πλαίσιο, δεν τεκμηριώνεται η απόφαση ότι απαγορεύεται η εξόρυξη του χρυσού» απάντησε.

Το ΣτΕ, ανέφερε, δήλωσε πως δεν τεκμηριώθηκε σωστά το σκεπτικό της απόφασης, ενώ τόνισε πως όλες οι ανθρωπογενείς δράσεις μπορούν να προχωρήσουν εφόσον συμβάλλουν την τοπική κοινωνία, προστατεύεται το περιβάλλον και προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία.

«Αν τελικά η τοπική κοινωνία δια μέσου των θεσμικών οργάνων, μέσα από τον Α και Β βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από άδειες της διοίκησης που θα απαγορεύουν την εν λόγω δραστηριότητα, προχωρήσουν, φυσικά και όλοι θα είμαστε σύμφωνοι, αλλά μένει να τεκμηριώνεται κάθε φορά» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.