Συγκρουση για τον Γενικο και τον Τεχνικο Διευθυντη της Κ.Καραθεοδωρη

Για καθαρά φωτογραφική προκήρυξη μίλησε ο Α. Γραβάνης

Στόχος μόνο η βιωσιμότητα του Αναπτυξιακού Οργανισμού, τόνισαν Γ. Γκαράνης και Α. Λάπατας

Μπορεί η Κ. Καραθεοδωρή τώρα να ξεκινά τη λειτουργία της ως Αναπτυξιακός Οργανισμός, αυτό όμως δεν εμπόδισε την σύγκρουση μεταξύ της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης και της διοίκησης του Δήμου και της εταιρείας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αφορμή ήταν η προκήρυξη για την πρόσληψη Γενικού και Τεχνικού Διευθυντή στην εταιρεία, που έτρεξε τις προηγούμενες ημέρες, με τον επικεφαλής της «Σύμπραξης Προοπτικής» κ. Αντώνη Γραβάνη να καταθέτει τις απορίες του τόσο για τις ειδικότητες που ζητήθηκαν, όσο και για τον χρόνο δημοσιότητας της προκήρυξης, που θεωρεί ότι ήταν η αιτία να κατατεθεί μόνο μία αίτηση για κάθε θέση.

Τακτοποίηση ημετέρων βλέπει ο Αντώνης Γραβάνης

Όπως τόνισε ο κ. Γραβάνης προς τον Πρόεδρο της Κ. Καραθεοδωρή κ. Αθανάσιο Λάπατα, η παράταξή τους στήριξε τη δημιουργία του οργανισμού, θεωρώντας πως ήταν ένα πολύ θετικό βήμα για την αντιμετώπιση της ένδειας προσωπικού, ιδιαίτερα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής, με τις ελλείψεις της να έχουν αποτελέσει επανειλημμένα θέμα συζήτησης εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όμως η προκήρυξη που εκδόθηκε για τον Γενικό και τον Τεχνικό Διευθυντή, τους εξέπληξε δυσάρεστα, γιατί για την πρώτη θέση ζητούσε μόνο Οικονομολόγο, και για τη δεύτερη μόνο Αγρονόμο Τοπογράφο.

«Γιατί δεν πήραμε δύο μηχανικούς, και γιατί ειδικά αγρονόμο τοπογράφο, όταν δύο μηχανικοί θα μπορούσαν να κάνουν πολλές μελέτες προς το Δήμο» αναρωτήθηκε, αλλά και γιατί η προκήρυξη βγήκε με προθεσμία 5 ημερών, μαζί με το Σαββατοκύριακο, και μόνο σε μία εφημερίδα, περιορίζοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όποιον πληρούσε τις προϋποθέσεις να υποβάλλει τα χαρτιά του.

Ειδική μνεία έκανε στο γεγονός ότι ο Γενικός Διευθυντής πρέπει να έχει πολύ καλή γνώση Αγγλικής, ενώ ο Τεχνικός θα πρέπει να έχει άριστη, θεωρώντας πως όλη η διαδικασία αλλά και το περιεχόμενο της προκήρυξης δείχνει πως είναι καθαρά φωτογραφική. «Αυτό τι δείχνει; Κλείνουμε τα μάτια σε όλους τους νέους της πόλης, που δεν τους δίνουμε καν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και μετά το συμβούλιο να επιλέξει» τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Λάπατα ο επικεφαλής της Σύμπραξης Προοπτικής, σημειώνοντας όμως πως «είμαι σίγουρος ότι δεν είναι δική σας απόφαση, σάς δόθηκε η εντολή να το κάνετε».

Όλη αυτή η εμπειρία δείχνει, κατά τον κ. Γραβάνη, πως παρά την γκρίνια όλα τα προηγούμενα χρόνια για την έλλειψη μηχανικών, όταν τους δίνεται η ευκαιρία, βγαίνει μια φωτογραφική προκήρυξη για να καταθέσουν τα χαρτιά τους συγκεκριμένοι άνθρωποι. «Γιατί γίνεται αυτό; Για να πάρουμε τους φίλους μας; Τους δικούς μας ανθρώπους;» διερωτήθηκε ο ίδιος.

Προτεραιότητα στη βιωσιμότητα από τον Αθανάσιο Λάπατα

Απαντώντας ο κ. Λάπατας σημείωσε πως ο λόγος που η προκήρυξη δημοσιεύτηκε τόσο σύντομα, ήταν για να προλάβουν τις ημέρες, γιατί έχει υπάρξει γραφειοκρατική καθυστέρηση και πιέζονται να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες «για να ξεκινήσουμε και να κάνουμε δουλειά».

Όσο για τις θέσεις, σημείωσε πως κάθε μελέτη, χρειάζεται και τοπογραφική μελέτη, και σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν μια βιώσιμη εταιρεία, δημιουργώντας μελέτες εσωτερικά, και όχι να βολέψουν γνωστούς, όπως κατηγορήθηκαν. Ενώ στο ερώτημα γιατί να μην γίνει πρόσληψη δύο πολιτικών μηχανικών, ο κ. Λάπατας εξήγησε πως σε πρώτη φάση θα έχουν εξωτερικούς συνεργάτες με τους οποίος θα υλοποιούν τις μελέτες. Επίσης περνώντας στην επιλογή Οικονομολόγου για τη θέση του Γενικού Διευθυντή, σημείωσε πως έγινε γιατί πέρα από τις μελέτες, πρέπει να ολοκληρωθεί και το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου, το οποίο έχει καθυστερήσει.

Η προκήρυξη των θέσεων άλλωστε, όπως διευκρίνισε ο κ. Λάπατας έγινε σε συνεργασία με τους τρεις άλλους Δήμους της Ροδόπης και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που έχουν. «Βάσει αυτών προκηρύξαμε τις θέσεις, ώστε να είναι βιώσιμη η εταιρεία, να έχει έσοδα. Εννοείται πως στη συνέχεια, εφόσον μπορούμε να το υποστηρίξουμε, θα πάρουμε και επιπλέον προσωπικό» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως στις προθέσεις τους δεν είναι να δημιουργήσουν μαύρες τρύπες, όπως γινόταν παλιότερα στην Κ. Καραθεοδωρή και άλλες Αναπτυξιακές Εταιρίες.

Πρώτα θα στηθεί στα πόδια της η εταιρεία, τόνισε ο Γιάννης Γκαράνης

Τον λόγο έλαβε και ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης, θεωρώντας πως το ερώτημα απευθύνεται σε αυτόν, εξαπολύοντας επίθεση στον κ. Γραβάνη, θεωρώντας πως «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια». «Αφήσατε την Αναπτυξιακή με χρέη, που μέχρι τώρα τα πληρώνουμε. Εμείς αυτό δεν θα το κάνουμε. Προτιμούμε να πάρουμε δύο ανθρώπους, ώστε να στηθεί στα πόδια της η εταιρεία, και θα κάνουμε όλα τα υπόλοιπα με εξωτερικούς συνεργάτες» σημείωσε, εξηγώντας πως με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία θα μπορέσει να έχει πόρους και να αναπτυχθεί.

Στόχος υπογράμμισε ο Δήμαρχος είναι η εταιρεία να «τρέχει» ό,τι χρειάζεται, και να μην αφήνει κανένα πρόγραμμα, εθνικό ή ευρωπαϊκό ανεκμετάλλευτο. Για αυτό και προσλήφθηκαν, σε συνεννόηση με τους άλλους Δήμους δύο ειδικότητες που θεωρούν πως υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη στην Ροδόπη, και πιστεύουν πως θα μπορούν να κάνουν μελέτες για όλη την Περιφέρεια.

Ανεπάρκεια εντοπίστηκε από την αντιπολίτευση

Κλείνοντας ο κ. Γραβάνης σημείωσε πως δεν καλύφθηκε από τις εξηγήσεις που δόθηκαν, τόσο για το χρόνο της προκήρυξης όσο και για τις ειδικότητες που περιλάμβανε.

Όσο για τις αναφορές του Δημάρχου για τα χρέη της Αναπτυξιακής, τόνισε πως «έχει βασίσει την πολίτική του επιβίωση μιλώντας για παλιές δημοτικές αρχές που άφησαν τρύπες. Την δική του απραξία εκεί προσπαθεί να την σώσει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.