Συγκεντρωση υπερ του «Ναι» στην Κομοτηνη (+Gallery)

Συγκέντρωση στην πλατεία Ειρήνης στην Κομοτηνή, οργάνωσε την Πέμπτη το βράδυ, η Επιτροπή παραγωγικών, επιστημονικών, αυτοδιοικητικών και πολιτικών  φορέων της Ροδόπης που τάσσονται υπέρ του «Ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Με αυξημένη συμμετοχή θεσμικών παραγόντων και παρουσία πολιτών, η συγκέντρωση εξελίχθηκε κατά τ’ άλλα σε χαμηλούς τόνους και σε «πνεύμα ομοψυχίας», χωρίς τοποθετήσεις και πολιτικές ομιλίες ενώ στη διάρκεια της αναγνώστηκε το ψήφισμα που εξέδωσαν φορείς και κόμματα του τόξου του «Ναι» στη διάρκεια συνάντησης που προηγήθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας και διανεμήθηκαν έντυπα .

Κατά την συγκέντρωση, ο καθηγητής του Δ.Π.Θ κ. Θεοχάρης Δαλακούρας, παρουσίασε ψήφισμα υπέρ του «Ναι», το οποίο συνυπογράφουν 49 μέλη ΔΕΠ της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

«Τούτες τις κρίσιμες ώρες στις οποίες τίθεται σε αμφισβήτηση η θέση της χώρας μας στην Ευρώπη, που αποτέλεσε αδιαπραγμάτευτη συνταγματική, πολιτική και οικονομική σταθερά για περισσότερα από σαράντα χρόνια, εμείς πανεπιστημιακοί δάσκαλοι της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης δεν επιτρέπεται να σιωπήσουμε ούτε να κρυφτούμε. Αντίθετα, αποτελεί χρέος απέναντι στους εαυτούς μας, στους φοιτητές μας, στους αποφοίτους μας, στην ευρωπαϊκή και εξωστρεφή παράδοση της Σχολής μας, στην κοινωνία της Θράκης και στη χώρα μας να τοποθετηθούμε με όση δύναμη διαθέτουμε.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης σημαντικότατο μέρος του λαού, οι φοιτητές μας και οι οικογένειες τους επλήγησαν  με βιαιότητα. Κατά τη διαχείρισή της έγιναν λάθη, παραλείψεις, επιδείχθηκε αναποτελεσματικότητα και έλλειψη  εθνικής ομοψυχίας. Για την κατάσταση αυτή η ευθύνη βαρύνει όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις και κυρίως αυτές που ανέλαβαν να διαχειριστούν την κρίση, όπως εξίσου και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, πολλές από τις λειτουργίες των οποίων σήμερα δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Οι περισσότεροι από εμάς με τον ακαδημαϊκό μας λόγο αλλά και το συγγραφικό μας έργο έχουμε επανειλημμένως τοποθετηθεί αρνητικά, ασκώντας κριτική, εντοπίζοντας πλημμέλειες και ελλείμματα. Ωστόσο, στο Δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου το δίλημμα είναι ευρύτερο από την αποδοχή ή μη ενός καταλόγου αναγκαίων μέτρων προσαρμογής, που, άλλωστε, αλλάζει σχεδόν καθημερινά. Αυτό που διακυβεύεται κατά τη γνώμη μας είναι αν η Ελλάδα θα μείνει οικονομικά και πολιτικά στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, μέσα στην οποία μπορεί αύριο, χτίζοντας συμμαχίες, επουλώνοντας τις πληγές στις σχέσεις της με τα άλλα Κράτη-μέλη που δημιουργήθηκαν από την εκατέρωθεν ρητορεία των τελευταίων μηνών και προσπαθώντας σκληρά, με ομοψυχία και το ελληνικό φιλότιμο να διεκδικήσει καλύτερους όρους και προϋποθέσεις για μας τους ίδιους και τα παιδιά μας.

Την Κυριακή η ψήφος μας θα είναι υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην πολιτική  και οικονομική συμμαχία, στην οποία ανήκουμε. Δεν διανοούμαστε, αναζητώντας  άλλους συμμάχους, να διακινδυνεύσουμε τη σταθερότητα, την ομαλότητα, την ευημερία και τον προσανατολισμό της χώρας μας. Οποιαδήποτε σκέψη για σφάλματα δικά μας και των εταίρων μας καθώς και οποιαδήποτε ερμηνεία του ερωτήματος που τέθηκε προς τον Ελληνικό Λαό δεν κλονίζει το σαφές και απερίφραστο «ΝΑΙ» που θα ψηφίσουμε. Παραμερίζουμε τις πολιτικές διαφορές μας καθώς και οποιεσδήποτε τυχόν επιστημονικές ενστάσεις έχουμε ως νομικοί σε σχέση με τις πλημμέλειες του δημοψηφίσματος. Συμμετέχουμε ενεργά στο δημοψήφισμα της Κυριακής για να απαντήσουμε στο ένα και μοναδικό ερώτημα: «Εντός Ευρώπης» ή «εκτός Ευρώπης»; Η απάντησή μας είναι καθαρή: «ΕΝΤΟΣ» και η ψήφος μας είναι δυνατή «ΝΑΙ».

Το ψήφισμα υπογράφεται από τους καθηγητές κ.κ Καλαβρό Κων/νο, Χαραλαμπάκη Αριστοτέλη, Κωνσταντινίδη Άγγελο,Ρέμελη Κων/νο, Μαρίνο Μιχαήλ – Θεόδωρο, Παύλου Στέφανο, Σταματόπουλο Στυλιανό, Παντελίδου Καλλιρόη, Δαλακούρα Θεοχάρη, Δημητρίου Δημήτριο, Δημόπουλο Χαράλαμπο, Τριανταφυλλάκη Γεώργιο. Τους αναπληρωτές καθηγητές κ.κ Μπότσαρη Κων/νο, Παναγόπουλο Κων/νο, Κολοτούρο Παναγιώτη, Ηλιόπουλο Κων/νο, Μαστροκώστα Χρήστο, Δερβιτσιώτη Αλκιβιάδη, Παπαγεωργίου – Γονατά Στυλιανό, Αυγητίδη Δημήτριο, Χρυσομάλλη Μιχαήλ, Κιτσαρά Λάμπρο, Καραγκουνίδη Απόστολο, Μπεχρή Γεωργία. Τους επίκουρους καθηγητές κ.κ Θεοχαροπούλου Ελένη, Φίλιο Χρήστο, Τσαντίνη Σπυρίδων,  Συμεωνίδη Δημήτριο, Δημήτραινα Γεώργιο, Κιοσσέ – Παυλίδου Λευκή, Δετσαρίδη Χρήστο και Κτιστάκις Ιωάννης. Το κείμενο υπέρ του Ναι στο δημοψήφισμα της Κυριακής συνυπογράφουν οι λέκτορες της Νομικής Σχολής, Στεργιαννίδου Ισμήνη, Μαντενιώτου Κυριακή, Σελέκος Πέτρος, Καστρήσιος Ελευθέριος, Γρώπα Ρουμπίνη, Τσιρωνάς Αθανάσιος,Χατζηϊωάννου Βασίλειος, Τσαβδαρίδης Αντώνιος,  Μπαμπινιώτης Δημήτριος, Θεοδόσης Γεώργιος,               Κατσάς Θεόδωρος, Παπανικολάου Κυριάκος, Μπαμπέτας Γεώργιος, Γιαννόπουλος Παναγιώτης, Κουτνατζής Στυλιανός – Ιωάννης, Περάκη Βιργινία, Σάμιος Θωμάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.