Συγκεκριμενοι στοχοι για τη Ροδοπη στο Προγραμμα Τουριστικης Προβολης της ΠΑΜΘ

Έμφαση σε συνεδριακό τουρισμό και δημιουργία πολυθεματικού πάρκου στη Μαρώνεια

Με αισιοδοξία από τη διοίκηση, και σκεπτικισμό από την αντιπολίτευση, αντιμετωπίστηκε το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας ΑΜΘ, το οποίο υπερψηφίστηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης 9 Δεκεμβρίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Ο κ. Τσώνης τόνισε πως ο απολογισμός του 2021 ήταν πολύ θετικός, κάτι που θεωρεί πως αποδεικνύεται και από τα νούμερα, αλλά και από τις κρίσεις των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον κλάδο.

Με δεδομένο ότι η αγορά άνοιξε μετά τις 14 Μαΐου, και οι ροές ξεκίνησαν στα μέσα Ιουνίου, πιστεύει πως η πορεία του τουρισμού στην περιοχή μας ήταν καλή.

Αφού αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιλογή του Σουφλίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ) ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για την ανάπτυξη τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού, σημείωσε πως η Περιφέρεια πέτυχε τους δύο στόχους που έβαλε, να ανοίξουν με ασφάλεια, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση, και η σεζόν να είναι καλύτερη από την περυσινή, όπου σε κάποιες περιπτώσεις τα νούμερα ξεπέρασαν και αυτά του 2019.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού όπου αυτός δεν είναι ανεπτυγμένος, με τον κ. Τσώνη να θεωρεί πως κατάφεραν να ενισχύσουν το brand της ΑΜΘ.

Στο σχεδιασμό, πέρα από το δίπτυχο ήλιος και θάλασσα, περιλαμβάνονται και εμβληματικές δράσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι η διάνοιξη, συντήρηση και ψηφιακή καταγραφή των μονοπατιών, την δημιουργία εμπειρίας VR 360ο, έμφαση στον μαθητικό τουρισμό, και δράσεις για επιμήκυνσή της τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα θα προχωρήσει και η δημιουργία του Film Office στην έδρα της Περιφέρειας και σε ΠΕ, για την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών.

Συνεδριακός τουρισμός και πολυθεματικό πάρκο στη Μαρώνεια

Όσο για τις συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν την Ροδόπη, τόνισε πως σε αυτή θέλουν να δώσουν έμφαση στον συνεδριακό τουρισμό, με επίκεντρο το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για πολλές εκδηλώσεις, βραδιές κινηματογράφου, διεθνείς εκδηλώσεις χορού και μουσικής.

Την ίδια ώρα σχεδιάζουν ένα πολυθεματικό ενναλακτικό πάρκο – γεώτοπο στην περιοχή της Μαρώνειας, το οποίο θα είναι ευκολά προσβάσιμο, σημείωσε ο κ. Τσώνης, με την ολοκλήρωση του νέου δρόμου Μαρωνείας-Πετρωτών –Μάκρης. Ανέφερε δε πως στο πλαίσιο του πολυθεματικού πάρκου θα ενταχθεί και το καταδυτικό πάρκο το οποίο είχε ανακοινωθεί παλιότερα.

Σκεπτικισμός από την αντιπολίτευση

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντιπολίτευση δεν ικανοποιήθηκε από το νέο πρόγραμμα, με τον κ. Χριστόδουλο Τοψίδη από την Περιφερειακή Σύνθεση να σημειώνει ότι το πρόγραμμα δεν είναι ολιστικό, και μέσα από αυτό δεν δίνεται έμφαση σε σωστές δομές, με την απουσία από αυτό του χειμερινού τουρισμού και  της «ναυαρχίδας» του τουρισμού στην ΑΜΘ, τη Θάσο.

«Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα» σημείωσε ο κ. Κώστας Κατσιμίγας, από την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία στρατηγική στο πρόγραμμα. Και αυτός σημείωσε πως θα χρειαστεί ένα πιο ολιστικό πρόγραμμα για την Περιφέρεια, και πως η στρατηγική για την περιφέρεια θα πρέπει να εστιάζεται σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Την αντίθεσή του στην προσέγγιση του τουρισμού ως προϊόντος, και αυτό που βλέπει ως αδιαφορία για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, που αδυνατούν να κάνουν διακοπές, εξέφρασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστος Τρέλλης, τονίζοντας πως τα νούμερα του τουρισμού αφορούσαν τους μεγάλους του τομέα, και όχι τους μικρομεσαίους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το λουκέτο.

Τέλος ο κ. Περεντίδης της ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην ΑΜΘ στάθηκε στο γεγονός ότι η Περιφέρεια ξοδεύει πόρους και προσπάθεια για να προσελκύσει τουρίστες, την ώρα που πέρα κάποιων εξαιρέσεων, οι υποδομές σε πολλά σημεία είναι τόσο φτωχές, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους επίδοξους επισκέπτες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.