Συμπραξη Προοπτικης: «Δυο χρονια διοικησης κ. Γκαρανη, δυο φορες αυξηση των δημοτικων τελων»

«Οι δημότες “πληρώνουν” την ανεπάρκεια της διοίκησης του Δήμου Κομοτηνής»

Στο θέμα της αύξησης των δημοτικών ανταποδοτικών τελών, καθαριότητας και οδοφωτισμού, επανέρχεται η Σύμπραξη Προοπτικής, μετά τη συζήτηση σε υψηλούς τόνους που έλαβε χώρα στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας. Με την ανακοίνωσή της η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζει τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε τη συγκεκριμένη αύξηση, επικαλούμενη αυτό που η ίδια ονομάζει απουσία ενός  ολοκληρωμένου σχεδίου μείωσης δαπανών και εξοικονόμησης πόρων, φέροντας ως παράδειγμα την ανανέωση του στόλου των οχημάτων, με την παρουσίαση αριθμητικών στοιχείων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σύμπραξης Προοπτικής έχει ως εξής:

«Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής συζητήθηκε και το θέμα της αναπροσαρμογής ή μη συντελεστών των ισχυόντων δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2022. Στο πλαίσιο αυτής, ο κ. Δήμαρχος πρότεινε την αύξηση των τελών, την οποία υπερψήφισαν μόνο οι σύμβουλοι της παράταξης του. Θυμίζουμε ότι είναι η δεύτερη αύξηση που αποφασίζεται εντός των δύο και πλέον ετών διοίκησης του κ. Γκαράνη και αφορά την ανταποδοτικότητα σε δύο τομείς, καθαριότητα και οδοφωτισμό, που η διοίκηση αποδεδειγμένα έχει αποτύχει πλήρως.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το θεσμικό πλαίσιο για τα ανταποδοτικά τέλη, καταδικάζουμε όμως την ανεπάρκεια και ανικανότητα της δημοτικής αρχής να σχεδιάσει και εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης δαπανών και εξοικονόμησης πόρων τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μην αναγκάζονται οι δημότες να πληρώνουν συνεχόμενες αυξήσεις.

Όπως τονίσαμε, η αύξηση αυτή, που συνολικά ανέρχεται σε 23,6% από το 2019, έρχεται σε μία ιδιαίτερα επιβαρυμένη οικονομικά εποχή και θα μπορούσε να αποφευχθεί. Επανειλημμένα έχουμε προτείνει στην διοίκηση την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων, όπως φωτιστικά LED και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αν εισακούονταν, θα είχε μειωθεί το κόστος εγκαίρως (το κόστος του ρεύματος για τον οδοφωτισμό το 2021 είναι περίπου 1.150.000 ευρώ).

Δεν μπορούμε επίσης να αντιληφθούμε τις κατά τα άλλα «πολυδιαφημιζόμενες» κινήσεις της διοίκησης Γκαράνη για την εξοικονόμηση πόρων δια μέσου της ανανέωσης του στόλου για την καθαριότητα της πόλης και των οικισμών της, την ώρα που η πραγματικότητα τον διαψεύδει κατηγορηματικά, αφού τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι συγκεκριμένες δαπάνες.

Και δια του λόγου το αληθές, οι αριθμοί:

• Το 2018 οι δαπάνες του Δήμου για την συντήρηση και ανταλλακτικά των μηχανημάτων και οχημάτων άγγιξε τις 172.730 ευρώ

• Το 2021 αυξήθηκαν οι δαπάνες στις 184.110 ευρώ.

Τα συμπεράσματα επομένως που προκύπτουν είναι τα εξής:

-οι συνεχόμενες αυξήσεις των τελών καθαριότητας και οδοφωτισμού (από 1,48 το τ.μ το 2019 σε 1,83 το 2022) οφείλονται στην ανεπάρκεια της διοίκησης του Δήμου Κομοτηνής να μειώσει τις δαπάνες με υποδομές και εξοπλισμό εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων,

-σε περίπτωση επιπλέον ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα καύσιμα, ο Δήμαρχος θα ζητήσει πάλι από τους Δημότες να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν την ανικανότητα της διοίκησης του Δήμου,

-σε δύο χρόνια διοίκησης ο Δήμαρχος αύξησε τα τέλη δύο φορές, παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση των συμπολιτών μας.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι η ανταποδοτικότητα. Η πόλη και οι οικισμοί είναι βρώμικοι και σκοτεινοί, και η δημοτική αρχή απαιτεί από τον δημότη να πληρώσει αύξηση 23,6% στα τέλη σε δύο χρόνια.

Για τους λόγους αυτούς, δεν ψηφίσαμε την αύξηση των τελών, καθώς αρνούμαστε να «ξεπλένουμε» την ανικανότητα και απραξία του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.