Συμπληρωματικη ΚΑΠ, 107 εκατομμυριων ευρω για τους δημους

Ανακοίνωσε από το βήμα του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο Στέλιος Πέτσας

Την έκδοση συμπληρωματικής ΚΑΠ, ύψους 107 εκατομμυρίων ευρώ προς τους Δήμους όλης της χώρας για την αντιμετώπιση των διαφόρων αναγκών και των υποχρεώσεών του επόμενου χρονικού διαστήματος ανακοίνωσε από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που «άνοιξε» τις πόρτες του στην Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι, το 2022, θα είναι έτος αναμόρφωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, των χρημάτων δηλαδή που έχει η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ βαθμού, προκειμένου να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό της κάνοντας λόγο για «ρεαλιστικές –και όχι συμβολικές– αυξήσεις».

«Σκοπός μας είναι να άρουμε τυχόν δυσλειτουργίες, να βελτιώσουμε περαιτέρω σημεία τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι δουλεύουν, να διορθώσουμε σημεία τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι δεν δουλεύουν, προκειμένου να έχουμε μία πιο δίκαιη κατανομή και, ταυτόχρονα, να αυξήσουμε το ποσό για τους Κ.Α.Π., έτσι ώστε να αρχίσει σιγά-σιγά να αντιστρέφεται η πορεία συρρίκνωσης των τελευταίων ετών» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί 237,1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Δήμων που είχαν απώλειες εσόδων και αύξηση των δαπανών σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, πρόκειται για το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στα χέρια τους –έπειτα από πολλά χρόνια κρίσης– προκειμένου να υλοποιήσουν έργα που αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνιών, βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας.  Όπως σημείωσε, δε, ο κ. Πέτσας –σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο– αναμένεται, το αμέσως επόμενο διάστημα, σημαντική αύξηση του χρηματοδοτικού «χώρου» μέσα από συνέργειες και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας να δουν, στο πρόγραμμα, τις εντάξεις των έργων που προσδοκούν.

«Παρών» με δικό του περίπτερο ο Δήμος Κομοτηνής στην έκθεση “BEYOND 4.0”

Αξίζει να σημειωθεί πως το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ άνοιξε τις «πόρτες» του χθες, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως και τις 16 Οκτωβρίου, ενώ σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες του με τις τοποθετήσεις των προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, μεταξύ των οποίων και του κ. Βασίλη Μαυρίδη, προέδρου της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο συνέδριο όμως, μετά από χρόνια απουσίας συμμετέχει και ο Δήμος Κομοτηνής ο οποίος μάλιστα βρίσκεται ανάμεσα στους ελάχιστους Δήμους που διαθέτουν περίπτερο. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» «μετά από πολλά χρόνια ο Δήμος Κομοτηνής έχει το δικό του περίπτερο στο πλαίσιο της έκθεσης BEYOND 4.0, του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που κατά την άποψή μας είναι μια σημαντική προσπάθεια εξωστρέφειας».

Ο κ. Γκαράνης επεσήμανε πως η συμμετοχή επικεντρώνεται στο κομμάτι της ψηφιακής σύγκλισης για να εξηγήσει πως μέσα από όσα έχουν γίνει και όσα αναμένονται να γίνουν θα διαφανεί και η «μετατόπιση» του Δήμου σε ό,τι αφορά τη νέα ψηφιακή εποχή. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις συζητήσεις αλλά και σε όσα αναμένεται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο των στρογγυλών τραπεζών που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια της έκθεσης κάνοντας λόγο για μία ευκαιρία ανάπτυξης νέων συνεργασιών, πρόσληψης ιδεών και διεκδίκησης προγραμμάτων για τον Δήμο ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.