«Στοπ» στη συζητηση για ανοιγμα του φραχτη στον Εβρο απο τον Τερενς Κουικ

«Δεν υπάρχει πρόθεση στην κυβέρνηση να δημιουργηθεί κέντρο καταγραφής-υποδοχής προσφύγων»

Να κλείσει τη συζήτηση περί του ενδεχομένου ανοίγματος του φράχτη του Έβρου, αλλά και να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε τοπικό επίπεδο, επιχείρησε με δήλωσή του, κατά τη χθεσινή παρουσία του στην Κομοτηνή, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Τέρενς Κουίκ. Η όλη συζήτηση είχε ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από σχετική αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα. Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη, κ. Τζανέτου Φιλιππάκου, στη συνοριακή περιοχή του Έβρου την περασμένη Τρίτη, ήταν αρκετή για να επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια περί ανοίγματος των ελληνοτουρκικών συνόρων, με σκοπό τη διέλευση των προσφύγων.

 

«Αντιλαμβάνομαι ότι οι δηλώσεις εκπορεύονται από ενδιαφέρον για την περιοχή, όμως καλό θα είναι λίγο να καταλαγιάσουν, γιατί δεν εξυπηρετούν κάτι»

Κατόπιν τούτων, με τη χθεσινή παρέμβασή του ο κ. Κουίκ θέλησε να διασκεδάσει τις όποιες εντυπώσεις και να καταστήσει σαφές ότι «δεν υπάρχει πρόθεση στην κυβέρνηση να δημιουργηθεί κέντρο καταγραφής-υποδοχής προσφύγων στην περιοχή του Έβρου». «Άλλο τα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία», συμπλήρωσε, «κι άλλο τα σύνορα της Ελλάδας, τα οποία είναι και τριεθνικά». Μάλιστα, προέτρεψε όσους έχουν προβεί σε δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα να χαμηλώσουν τους τόνους. «Αντιλαμβάνομαι ότι εκπορεύονται από το ενδιαφέρον τους για την περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά, «όμως καλό θα είναι λίγο να καταλαγιάσουν, γιατί δεν εξυπηρετούν κάτι». «Το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ ειδικό εθνικό ζήτημα», επισήμανε, «και εμείς, όπως ξέρετε, ως κυβέρνηση το έχουμε μεταφέρει και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου επιτέλους οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι εμείς είμαστε σύνορο της Ευρώπης κι όχι μόνο της Ελλάδας, και ζητούμε βεβαίως ακόμα περισσότερη στήριξη αυτής της συνοριακής ευρωπαϊκής γραμμής». «Πραγματικά για λόγους, που εμπίπτουν και στα εθνικά μας ζητήματα», κατέληξε, «δεν μπορώ να μπω σε ιδιαίτερη κουβέντα για το ζήτημα αυτό». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.