Στον πρωθυπουργο για το ΚΥΤ Φυλακιου θα απευθυνθει η Επιτροπη Αγωνα

Βασίλης Μαυρίδης: «Για μας η τελική απόφαση θα πρέπει να είναι μόνο μία, να πάρουν πίσω αυτόν τον σχεδιασμό»

Την πρόθεσή της επιτροπής αγώνα να φτάσει μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης, για να αποτρέψει την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, μετά την «επεισοδιακή» συνάντηση στο Δημαρχείο Ορεστιάδας την Δευτέρα, μετέφερε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης.

Πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Δημαρχείο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της επιτροπής αγώνα, έδειξαν την αντίθεσή τους σε αυτό το ενδεχόμενο, κάτι για το οποίο τους ευχαρίστησε τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της επιτροπής αγώνα για το ΚΥΤ Φυλακίου, μετά την συνάντηση. Και αυτό γιατί αυτή η κινητοποίηση «έδωσε το πρώτο μήνυμα ότι είμαστε εδώ και δεν θα αφήσουμε να επιβάλλουν μια τέτοια απόφαση»

Όσο για την συνάντηση, αυτό που προέκυψε ήταν η παράταση μερικών εβδομάδων για να ανακοινωθεί η τελική κυβερνητική απόφαση. Ο ίδιος πίεσε τον Υπουργό να δώσει την απάντηση εκείνη την ώρα, μιας και ήδη είχε γίνει τηλεδιάσκεψη των φορέων πριν από 18 μέρες, και περίμεναν μια πιο ξεκάθαρη απόφαση.

Παρόλα αυτά ο κ. Μηταράκης άκουσε δια ζώσης τους διάφορους φορείς, με την επιτροπή αγώνα να περιμένει την τελική απόφαση, όχι όμως χωρίς να κάνει και άλλες ενέργειες, ενημερώνοντας με περισσότερες λεπτομέρειες όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και όλη τη χώρα για την κατάσταση στην περιοχή και τους λόγους που αντιδρούν με αυτό τον τρόπο.

«Για μας η τελική απόφαση θα πρέπει να είναι μόνο μία, να πάρουν πίσω αυτόν τον σχεδιασμό, και να έρθουν να συζητήσουμε από το μηδέν τις βελτιώσεις των υποδομών, που είναι και αίτημα της τοπικής κοινωνίας» ανέφερε.

Άλλωστε όλα τα επιχειρήματα που η ίδια η κυβέρνηση παρουσιάζει για την επέκταση του ΚΥΤ, όπως η μείωση των ροών, η κατασκευή αποτρεπτικών μέτρων, όπως ο φράχτης και οι προσλήψεις συνοριοφυλάκων, η καλύτερη γνώση και επιφυλακή των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα υπάρχει μείωση των ροών.

Επομένως, ο κ. Μαυρίδης θεωρεί πως η υφιστάμενη δυναμικότητα και των δύο δομών, είναι υπεραρκετές. Άλλωστε η δομή, αν υπάρχει δυσχέρεια των υπηρεσιών ταυτοποίησης και υποδοχής, μπορεί να συσσωρεύσει ένα μεγάλο αριθμό ατόμων στην περιοχή του Φυλακίου.

«Σε μια περιοχή, που έχουμε μάθει να ζούμε με τέτοιες καταστάσεις, που νιώθαμε μέχρι τώρα ασφαλείς, έρχεται μια απόφαση που διαταράσσει το βασικό αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στην περιοχή» τόνισε.

Θεωρεί πάντως πως μετά από τις αντιδράσεις στην Ορεστιάδα, η κυβέρνηση έχει κατανοήσει πως δεν μπορεί να υλοποιήσει τον αρχικό της σχεδιασμό, και η θέση της επιτροπής αγώνα είναι ξεκάθαρη: να ανακληθεί εντελώς η απόφαση και να γίνει συζήτηση για τη βελτίωση των υποδομών.

Τυχόν προσπάθεια εξεύρεσης «μεσοβέζικων» λύσεων, στο θέμα της χωρητικότητας, είναι αδιαπραγμάτευτη για αυτούς, και θα ζητήσουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να εκθέσουν με λεπτομέρειες την ξεκάθαρη θέση τους και τα στοιχεία που έχουν συλλέξει και οδηγούν στην ισχυρή του άποψη.

Είμαι σίγουρος ότι κανένας πρωθυπουργός δεν θα εφαρμόσει μέρος μιας πολιτικής που θα είναι επιζήμια για τον τόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.