Στον παγο το θεμα του ειδικου καθεστωτος για τα καυσιμα στη Ροδοπη

Χρίσμα στον Χ. Μέτιο, το τέλος των χρισμάτων στους Δήμους, αλλά και η φιλοδοξία να γίνει το ΔΠΘ το τρίτο μεγαλύτερο στην χώρα στην συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη

Παρόλο που η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού κ Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την διάρκειας της συνέντευξης τύπου στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής στον Έβρο, ήταν αυτή που έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση, κατά τη διάρκεια της πολλά ειπωθήκαν για την ανάπτυξη της περιοχής, τα ζητήματα που αντιμετωπίζει, τις επερχόμενες εκλογές, Εθνικές και Αυτοδιοικητικές, αλλά και το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, και των εντάσεων που παρατηρούνται και στο μεταναστευτικό.

Αναμονή στα καύσιμα

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης τύπου, ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε για το θέμα της δημιουργίας ειδικού καθεστώτος για τα καύσιμα στη Ροδόπη, στην οποία οι βενζινοπώλες έχουν προτείνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, ώστε να ανασχεθούν οι ροές προς την Βουλγαρία.

Ο ίδιος επιφυλάχθηκε να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες του προγράμματος, παρόλο που εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο αυτό το πρόγραμμα θα ήταν εναρμονισμένο και με ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Άλλωστε στο ζήτημα των καυσίμων, σημείωσε, τουλάχιστον είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση ως προς τις τιμές των καυσίμων, με μια γενικότερη σταθεροποίηση αλλά και πτωτική τιμή πορείας στις τιμές του πετρελαίου.

Παρόλα αυτά τόνισε πως η Κυβέρνηση πήρε μέτρα όταν οι τιμές ήταν πολύ υψηλές, και εξακολουθεί να το κάνει στο θέμα του ρεύματος.

Χρίσμα στην Περιφέρεια, όχι στους Δήμους

Ειδικά για την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων για τις επερχόμενες εκλογές, παρόλο που δεν δεσμεύτηκε πότε αυτά θα ολοκληρωθούν και ανακοινωθούν, σημείωσε πως γίνεται με πολλή προσοχή, γιατί έχουν πολλούς ενδιαφερόμενους οι οποίοι θέλουν να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της παράταξής και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αισιόδοξο και ενθαρρυντικό.

Το μόνο δεδομένο είναι πως θα επιλέξει να είναι υποψήφιος στον Έβρο για λόγους συμβολικούς, αλλά και ουσιαστικούς. «Η υποψηφιότητά μου εδώ στον Έβρο πιστεύω ότι έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, αλλά είναι και ενδεικτική της προσοχής που προσωπικά αποδίδω σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά θα έλεγα ειδικά στον ακριτικό Έβρο» ανέφερε.

Όσο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εξέφρασε την στήριξή του ίδιου και του Κόμματος της ΝΔ στον νυν Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, για τον οποίο έχει πολύ καλή άποψη και εξαιρετική σχέση. «Πιστεύω ότι έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην Περιφέρεια. Και θα απολαμβάνει της στήριξής μας στις επόμενες περιφερειακές εκλογές» ανέφερε. Απέφυγε όμως να τοποθετηθεί για χρίσματα στους Δήμους της Περιφέρειας, ξεκαθαρίζοντας πως σίγουρα δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα χρίσμα το οποίο θα δοθεί άμεσα από το κόμμα, πριν από τις εθνικές εκλογές.

Πέρα αυτού, η στρατηγική της ΝΔ είναι σταδιακά να αποστασιοποιείται από τα χρίσματα στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, σε αντίθεση με την αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού, όπου εκφράζουν ξεκάθαρα τις πολιτικές τους προτιμήσεις.

Ναι σε μεγάλο, βιώσιμο ΔΠΘ

Αναφερόμενος στις δυνατότητες για επέκταση του ΔΠΘ, επανέλαβε πως φιλοδοξία του είναι να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη χώρα, την ώρα που η νέα του ηγεσία φαίνεται να έχει τη διάθεση να αξιοποιήσει τα καινούργια εργαλεία που ο νέος νόμος-πλαίσιο του προσφέρει.

Αφού αναφέρθηκε στην σημασία που έχει για το ΔΠΘ η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος ενοικίου, αλλά και τα έργα φοιτητικών εστιών που προχωρούν, τόνισε πως είναι δουλειά του ιδίου του Πανεπιστημίου να στηρίξει τα ακριτικά τμήματα με το να τα κάνει πιο ανταγωνιστικά και να μπορέσουν οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών να γνωρίζουν ότι έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας.

«Δεν φτιάχνουμε απλά ένα τμήμα, θέλω να το τονίσω αυτό, για να στηρίξουμε μια πόλη. Φτιάχνουμε ένα τμήμα διότι θέλουμε να γνωρίζουμε ότι οι φοιτητές που θα σπουδάσουν εκεί έχουν τελικά καλές προοπτικές» ανέφερε, αλλά και βιώσιμα τμήματα.

Ανάπτυξη με ορίζοντα δεκαετίας

Τέλος, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης τύπου ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αρκετές φορές για τη δημογραφική συρρίκνωση συνολικά της ΑΜΘ, απαντώντας πως γίνονται προσπάθειες για την αναστροφή της. Σε αυτό στοχεύει και το σχέδιο που παρουσίασαν στην Κομοτηνή, που συνιστά και μία ανάληψη δεσμεύσεων για την υλοποίησή τους. Το σχέδιο, σημείωσε, παρουσιάζεται σε ένα χρονικό σημείο που μπορούν να μιλήσουν με ορίζοντα δεκαετίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.