Στο θεματικο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για την αγροτικη αναπτυξη ο Γιαννης Αμαραντιδης

Υπογράμμισε την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης σχεδίων παραγωγής με «τοπική εξειδίκευση» στην λογική του μοντέλου της Σουηδίας

«Ό,τι σχεδιάζεται χωρίς προσωποκεντρική προσέγγιση στον αγρότη, είναι το πιο πιθανό να αποτύχει»

Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιουνίου, το τρίτο περιφερειακό θεματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανοίγοντας αυτήν την φορά τον φάκελο της αγροτικής ανάπτυξης, παρουσία του προέδρου κ.Νίκου Ανδρουλάκη, στελεχών του κόμματος αλλά και παραγωγικών φορέων.

Τον λόγο κατά την διάρκεια του συνεδρίου έλαβε και το κ. Γιάννης Αμαραντίδης, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης και υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, έρευνας και καινοτομίας, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου επικέντρωσε στην ανάγκη την  υιοθέτησης καλών πρακτικών και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, με πρώτο και κύριο τον  σχεδιασμό και την υλοποίηση μια νέα στρατηγική για την βιωσιμότητα και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα που όμως επιβάλλεται να γίνει με όρους περιφερειακούς.

Εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης με «τοπική εξειδίκευση»

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής, 1 Ιουλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Αμαραντίδης επέμεινε στην ανάγκη υλοποίησης τοπικών σχεδίων που θα λαμβάνουν υπόψιν τις κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης και θα υπάρχει συμπληρωματικότητα με άλλα Εθνικά και Περιφερειακά Σχέδια σε κλάδους υψηλής συσχέτισης και συνέργειας όπως του τουρισμού, πολιτισμού, υγείας και ενέργειας – ΑΠΕ, ωστόσο θα έχουν τοπική «εξειδίκευση», όσον αφορά τα σχέδια παραγωγής που θα έχει η κάθε περιφέρεια και τα οποία θα προκύπτουν πάντα σε συνεργασία με τον αγροτικό κόσμο και τις τοπικές κοινωνίας που ξέρουν καλύτερα τις προκλήσεις αλλά και τι μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί.

«Η υφιστάμενη πραγματικότητα δείχνει ότι δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε πλέον εθνικά μόνο με ένα γενικό σχέδιο, αλλά οι τοπικές κοινωνίες, οι περιφέρειες, θα πρέπει να είναι αρκετά εξειδικευμένες και βέβαια με κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό να προχωρήσουν, έτσι ώστε να κάνουν τα αγροδιατροφικά συστήματα πολύ περισσότερο παραγωγικά και βέβαια ανθεκτικότερα» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά τονίζοντας πως με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες την πρόσφατη πανδημική κρίση αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, που «μας δείχνουν ότι είναι μονόδρομος η προσοχή και η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα».

Η αποκέντρωση βασικό στοιχείο της νοοτροπίας του ΠΑΣΟΚ

Ο κ.Αμαραντίδης αναφέρθηκε μάλιστα και στο παράδειγμα της Σουηδίας, καθώς ο ίδιος διατελεί στρατηγικός σύμβουλος για θέματα γεωργίας και περιφερειακής ανάπτυξης στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Jämtland της Σουηδίας, τονίζοντας πως εκεί οι περιφέρειες έχουν πλήρη αυτονομία – αυξημένες αρμοδιότητες, βασίζονται στους δικούς τους πόρους, κάνουν επενδύσεις σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και σχεδιάζουν πολιτικές για τον τοπικό πληθυσμό, πρακτική που όπως υποστήριξε παράγει ήδη αποτελέσματα και σίγουρα καλύτερα από ό,τι η υφιστάμενη πρακτική στην Ελλάδα.

«Ευελπιστώ ότι θα πάμε τα επόμενα χρόνια σε ένα νέο μοντέλο για την τοπική αυτοδιοίκηση, με αυξημένες αρμοδιότητες, με δυνατότητες επενδύσεων σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και σε πολύ περιφερειακό και τοπικά εξειδικευμένο στρατηγικό σχεδιασμό» ανέφερε ο ίδιος εξηγώντας πως η αποκέντρωση αποτελούσε διαχρονικά και συνεχίζει να αποτελεί βασικό στοιχείο της νοοτροπίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. «Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υιοθετεί την αντίληψη μιας σύγχρονης πλέον ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας για την ενίσχυση και την εξωστρέφεια για τα βασικά μας εθνικά προϊόντα και αυτό πρέπει να γίνει με σχέδια ανάπτυξης, ξεχωριστά για κάθε περιφέρεια» ανέφερε τονίζοντας πως «το ΠΑΣΟΚ πιστεύει σε αυτό, θέλει να δουλέψει πάνω σε αυτό και θέλει να το υλοποιήσει, αν ο ελληνικός λαός μας δώσει την ευκαιρία να είμαστε δύναμη κυβερνητική».

«Οι αγρότες να έρθουν μαζί μας»

Ερωτηθείς σχετικά με την συνέχεια αλλά και την λογική των θεματικών συνεδρίων, καθώς και τις επόμενες κινήσεις της Νομαρχιακής ο ίδιος εξήγησε πως πρόκειται για την αρχή ενός ουσιαστικού προγραμματικού διαλόγου, ώστε να διαμορφωθούν πολιτικές και λύσεις για την ελληνική περιφέρεια. «Ξεκινάμε άμεσα, θα βρεθούμε κοντά στην κοινωνία και πάντα η προσέγγισή μας είναι ο αγρότης στο επίκεντρο, γιατί για αυτόν πρέπει να σχεδιαστούν οι πολιτικές, αυτός είναι που πρέπει να είναι πρωταγωνιστής, σε αυτό το νέο παραγωγικό μοντέλο, σε αυτό το νέο συμβόλαιο που θέλουμε να υπογράψουμε μαζί με τον πρωτογενή τομέα». «Ό,τι σχεδιάζεται χωρίς προσωποκεντρική προσέγγιση, άρα με επίκεντρο τον αγρότη, είναι το πιο πιθανό να αποτύχει» ανέφερε για να συμπληρώσει πως «άρα οι αγρότες πρέπει να έρθουν μαζί μας, να συζητήσουμε, να βγάλουμε τα σχέδια που χρειάζονται, και να μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε μαζί. Μόνο έτσι θα αισθανθούν τη σιγουριά, την ασφάλεια και μπροστάρηδες στη νέα εποχή, σε αυτό το καινούργιο που θέλουμε να καταφέρουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.