Στο Ταμειο Ανακαμψης θελει να ενταξει την αναπλαση του Εμπορικου Κεντρου ο Δημος Κομοτηνης

Στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου», προϋπολογισμού 204 εκατ. ευρώ

Την ανάπλαση του Εμπορικού κέντρου της Κομοτηνής, που περιλαμβάνει 22 οδούς, μαζί με την παρέμβαση στην πλατεία Ηφαίστου, δίπλα στο Ρολόι, και τις γύρω της οδούς που δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, θέλει να εντάξει ο Δήμος Κομοτηνής σε πρόγραμμα του ταμείου Ανάκαμψης.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου», προϋπολογισμού 204 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και απευθύνεται σε Δήμους και Περιφέρειες, τις Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες και  Οργανισμούς των ΟΤΑ, καθώς και σε κάθε δημόσιο φορέα και υπηρεσία που νομιμοποιείται να συμμετάσχει, με την προϋπόθεση την ένταξη ώριμων έργων για παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτιριακό απόθεμα.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να αφορούν στρατηγικά έργα στον δημόσιο χώρο και στο κτιριακό απόθεμα αστικών περιοχών, με στόχο τη  βελτίωση της αναπτυξιακής δυναμικής μιας ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας.

Με τα περιθώρια όμως για την διαμόρφωση και την υποβολή των προτάσεων να είναι ιδιαίτερα ασφυκτικά, μιας και η Α΄ κατάθεση φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 8 Απριλίου, ο Δήμος θα καταθέσει την πρόταση αυτή ελπίζοντας πως θα μπορέσει να ενταχθεί στη συγκεκριμένη πρόσκληση, αν και θα πρέπει να σημειωθεί, πως για το εύρος των έργων που μπορούν να κατατεθούν, το ποσό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Εναλλακτικές για την πρόταση του Δήμου Κομοτηνής

Όσο για την πρόταση του Δήμου, αυτή αφορά την ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου της πόλης, στοχεύοντας στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, με άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στη δυνατότητα προσέλκυσης λειτουργιών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του εν λόγω έργου περιλαμβάνει μια σειρά επεμβάσεων σε 22 οδούς του Εμπορικού Κέντρου της πόλης της Κομοτηνής, την αρχιτεκτονική μελέτη για την οποία, να θυμίσουμε, είχε αναλάβει η Κ. Καραθεοδωρή.

Σε αυτές τις 22 οδούς, θα προστεθεί η πλατεία Ηφαίστου, που βρίσκεται κοντά στο Ρολόϊ, αλλά και παρακείμενοι δρόμοι, όπως η Κανάρη, η Μπακάλμπαση, η Β. Παύλου και η Κρητών.

Οι μελέτες για τις συγκεκριμένες οδούς είχαν γίνει για το προηγούμενο έργο ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου, επειδή όμως βρισκόταν σε κάποια απόσταση από το υπόλοιπο έργο, τελικά δεν εντάχθηκαν μαζί με το υπόλοιπο, και τώρα ο Δήμος φιλοδοξεί να τις εντάξει σε νέο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού κ. Δημήτρης Καρασταύρου, αρχικά στόχος του Δήμου ήταν να καταθέσει την πρόταση της ανάπλασης στα νέα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΣΒΑΑ), η πρόταση για τα οποία αναμένεται να δημοσιευτεί στο τέλος του 2022. Όμως με την δημοσίευση της συγκεκριμένης πρόσκλησης, θα υποβάλλουν την πρότασή τους, και αν αυτή ενταχθεί, θα ακολουθήσουν άλλη κατεύθυνση σε έργα για τα ΣΒΑΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.