Στο τακτικο συνεδριο της ΕΝΠΕ ο Αντιπεριφερειαρχης Ροδοπης

«Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πάρει οξυγόνο μόνο όταν οι θεσμοί αποκτήσουν την αξία και δύναμη που τους αξίζει»

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το 5ο τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας το διήμερο 8 και 9 Δεκεμβρίου. Θέμα του συνεδρίου ήταν «Περιφερειακή διακυβέρνηση: δύναμη των Περιφερειών, δύναμη των Πολιτών».
 
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, την οποία παρακολούθησαν αιρετοί από όλη την Ελλάδα, κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στάθηκε στην σημασία του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο για την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά για την πορεία του τόπου.
 
Παρών στις εργασίες του συνεδρίου ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού των Περιφερειών και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του προς όφελος των πολιτών. 

Νίκος Τσαλικίδης «Το υπουργείο του κ. Σκουρλέτη δεν έχει κάποιο βασικό σχεδιασμό για την τοπική αυτοδιοίκηση και για την επόμενη μέρα» 

Μιλώντας ο Αντιπεριφερειαρχης Ροδόπης στο συνέδριο επεσήμανε τα εξής:
 
«Η συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών έχει σημασία να μας αφήσει κάποια πολιτικά μηνύματα, τα οποία θα είναι χρήσιμα στη διαδικασία ανάδειξης όλων αυτών των πτυχών που αφορούν το θεσμό της περιφέρειας και άμεσα τις κοινωνίες των περιφερειών μας.
 
Θεωρώ ότι βασική αρχή πρέπει να είναι η ενδυνάμωση του θεσμού, δίνοντάς του επιπλέον αρμοδιότητες, ισχυροποιώντας τον με τα εργαλεία εκείνα που χρειάζονται και έχει αναδείξει η Ένωση Περιφερειών κατά καιρούς , για να δημιουργήσουμε καινούριες τομές και να θέσουμε νέες πολιτικές αξίες στο θεσμό, δίνοντας τη δυνατότητα στην κοινωνία να έρθει κοντά στην πολιτική σκηνή.
 
Γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μακριά από όλα αυτό , καθώς είναι ένα θεσμός που αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα και τοίχο προστασίας των πολιτών και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κεντρική διοίκηση.
 
Παράλληλα, είναι κοινή διαπίστωση των εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ Βαθμού ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται είναι άτολμο και πρόχειρο χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς υπουργείου και θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στην Περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση.
 
Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν προέκυψε ότι το υπουργείο του κ. Σκουρλέτη έχει κάποιο βασικό σχεδιασμό για την τοπική αυτοδιοίκηση και για την επόμενη μέρα. Αντιθέτως , πειραματίζεται χωρίς να αγγίζει βασικά προβλήματα και παθογένειες οι οποίες στοιχειώνουν μέχρι σήμερα όπως για παράδειγμα:
 
1. Η ανάγκη οικονομικής αυτάρκειας και αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης
2. Ο ακριβής και ξεκάθαρος ορισμός των αρμοδιοτήτων των Αντιπεριφερειαρχών ως προς την πολιτική προστασία και η δυνατότητα κατασκευής ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων
3. Προσθήκη αρμοδιοτήτων στους περιφερειακούς συμβούλους καθώς και ενίσχυση της θεσμικής τους ιδιότητας.
 
Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πάρει οξυγόνο μόνο όταν οι θεσμοί αποκτήσουν την αξία και δύναμη που τους αξίζει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.