Στο πλευρο των Ποντιων της Ροδοπης ο Ευριπιδης Στυλιανιδης για το θεμα των στεγαστικων τους δανειων

«Διεκδικούμε βιώσιμη ρύθμιση και απαιτούμε ανθρώπινη και νόμιμη συμπεριφορά από τους δικηγόρους των τραπεζικών ιδρυμάτων»

Εκτάκτως συναντήθηκε με τους Παλλινοστούντες Ομογενείς της Ροδόπης ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες για τη ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Το τελευταίο διάστημα η Εθνική Τράπεζα απέστειλε χιλιάδες επιστολές σε δανειολήπτες κόκκινων στεγαστικών δανείων ζητώντας νομικά την άμεση καταβολή τους, παρότι όλα τα δάνεια των Ποντίων καλύπτονται από την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωσης του βουλευτή η πράξη αυτή της Τράπεζας κινείται στα όρια της νομιμότητας γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδρασή του.

Ο βουλευτής Ροδόπης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Ομογενών και στη συνέχεια επικοινώνησε ενώπιον τους με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη συμπεριφορά δικηγορικών γραφείων της τράπεζας που ενοχλούν καθημερινά απειλητικά τηλεφωνικά τους Ομογενείς.

Η κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει

Υπενθύμισε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δηλώνοντας, ότι είναι απαράδεκτο να βάζουμε αυτούς τους ανθρώπους σε ψυχική και οικονομική ταλαιπωρία, διότι λόγω ανεργίας και κρίσης δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε κάποιες από τις δόσεις του δανείου τους. «Η στάση της Τράπεζας ακυρώνει στην πράξη μια ακριβή αλλά σημαντική εθνικά δημογραφική πολιτική που ξεκίνησε στη Θράκη τη δεκαετία του 1990 και σε αυτό η Κυβέρνηση δεν μπορεί να μην αντιδράσει» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ο πρώην Υπουργός της ΝΔ που και στο παρελθόν πάλεψε για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων αποκατάστασης των Ποντίων και πέτυχε τη διασφάλιση των τίτλων ιδιοκτησίας των ακινήτων τους, παρακολουθεί το θέμα των δανείων εδώ και μήνες παρεμβαίνοντας όπου χρειαστεί.

Πριν μερικές εβδομάδες είχε ευαισθητοποιήσει τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ τώρα συνομίλησε με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Θανάση Πετραλιά ζητώντας την δυναμική ενεργοποίηση του προς την ηγεσία της Τράπεζας. Στη συνέχεια ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των Ποντίων για τις δεσμεύσεις και τις πληροφορίες που απέσπασε σημειώνοντας πως «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε 700.000 εκκρεμείς υποθέσεις κόκκινων δανείων από το ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στις οποίες είναι και τα εγγυημένα κόκκινα δάνεια των Ποντίων, για τα οποία δεν είχε κάνει απολύτως τίποτε η προηγούμενη Κυβέρνηση».

Αίτημα της κατά προτεραιότητα εξέτασης των φακέλων των Ομογενών της Θράκης

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά την προηγούμενη παρέμβαση μας θεσμοθέτησε τις 120 δόσεις κατ’εξαίρεση μετά από διαπραγμάτευση με την Τρόικα» ανέφερε για να υπογραμμίσει πως «τον τελευταίο μήνα προσελήφθησαν στην αρμόδια διεύθυνση Δ εκτός από τα 15, άλλα 30 άτομα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ελέγχου των δανειακών φακέλων που υποβάλλονται από την Εθνική Τράπεζα. Με τους ρυθμούς που τρέχει η εξέταση σε ένα χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί οι καταβολές των κρατικών ενισχύσεων ενεργοποιώντας τις ανάλογες ρυθμίσεις υπέρ των οφειλετών».

Έγινε παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο από το Υπουργείο προς τη διοίκηση της Τράπεζας, ώστε να μην ενεργοποιηθεί καμία απαλλοτρίωση σπιτιού σε βάρος των Ομογενών κάτι που και ακολουθείται τον τελευταίο μήνα.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ζήτησε να εξεταστούν κατά προτεραιότητα και καθ’υπέρβαση του αριθμού πρωτοκόλλου, αν είναι δυνατόν, οι Φάκελοι των Ομογενών της Θράκης, διότι «κάθε άλλη συμπεριφορά θα αποτελούσε προσβολή προς αυτούς τους ανθρώπους και πολιτικό χτύπημα στην εθνική προσπάθεια για δημογραφική ενίσχυση της Θράκης και δεσμεύτηκε αν δεν συμμορφωθεί το τραπεζικό σύστημα να προβεί σε κάθε δυνατή κοινοβουλευτική ή πολιτική ενέργεια».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα παρακολουθήσει σε κάθε φάση το θέμα, ώσπου να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα.

«Δε ζητούμε χάρη από κανένα. Δε απαιτούμε να χαριστούν αυτά τα δάνεια, όταν άλλοι τα έχουν πληρώσει. Διεκδικούμε όμως βιώσιμη ρύθμιση που να μπορούν να τη πληρώσουν σταδιακά οι Ομογενείς και κυρίως απαιτούμε ανθρώπινη και νόμιμη συμπεριφορά από τους δικηγόρους των τραπεζικών ιδρυμάτων. Απαιτούμε δε η Πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για τα εγγυημένα δάνεια και να τα καλύψει» κατέληξε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.