Στο πλευρο των αμπελουργων ο Δημητρης Χαριτου

Παράταση των νέων αδειών φύτευσης και αναφύτευσης αμπέλου ζητά ο Βουλευτής Ροδόπης

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε  ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την οποία συνυπογράφουν άλλοι 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και ζητά την παράταση ισχύος των νέων αδειών φύτευσης και αναφύτευσης αμπέλου, οι οποίες λήγουν το 2021.

Συμφωνά με τον βουλευτή και οι παραγωγοί της ΠΕ Ροδόπης δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρώσουν τις νέες φυτεύσεις αμπελιών λόγω των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας, των οικονομικών δυσκολιών και των παρατεταμένων άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την περίοδο των φυτεύσεων.

Καθυστέρησαν τις εργασίες κορωνοϊός και καιρός

Συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο βουλευτής μετέφερε την ανησυχία που έχει προκαλέσει στους παραγώγους της ΠΕ Ροδόπης το γεγονός ότι οι άδειες φύτευσης νέων αμπελιών λήγουν μέσα στο 2021 χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες των φυτεύσεων λόγω της πανδημίας, των άσχημων καιρικών συνθηκών αλλά και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι ο τομέας της αμπελουργίας και όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αδυναμία να προχωρήσουν σε επενδύσεις ως απόρροια της συνεχιζόμενης κρίσης από την πανδημία. Ενώ, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση οι δικαιούχοι αδειών φύτευσης αμπέλου μπορεί να μην είναι σε θέση οικονομικά να προβούν σε φυτεύσεις. Θα πρέπει λοιπόν να τους δοθεί η δυνατότητα  να επανεκτιμήσουν τις αποφάσεις τους για την επενδυτική τους δραστηριότητα.

Το θέμα έχει τεθεί και από ευρωβουλευτές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ζητούν να υπάρξει παράταση των αδειών φύτευσης και αναφύτευσης αμπέλου. Χωρίς όμως να υποστούν οι αμπελουργοί τις προβλεπόμενες κυρώσεις με δεδομένο ότι χωρίς δική τους υπαιτιότητα δεν κατέστη δυνατό να αξιοποιήσουν την άδεια φύτευσης και αναφύτευσης αμπέλου.

Γι’ αυτό ο βουλευτής απευθύνεται στον υπουργό και του ζητά να γνωστοποιήσει αν η κυβέρνηση έχει καταθέσει, ως όφειλε, αίτημα στην ΕΕ για παράταση των αδειών φύτευσης που λήγουν το 2021 και βέβαια τι μέτρα θα λάβει μέτρα να μη χάσουν οι δικαιούχοι παραγωγοί τις άδειες φύτευσης αμπέλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.