Στο πλευρο της ηγεσιας τους τα στελεχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδοπη

Διαφοροποιήσεις κυρίως από μέλη της νεολαίας

Στον απόηχο των δραματικών εξελίξεων στο πεδίο των διαπραγματεύσεων και της περιπετειώδους συμφωνίας, που συνομολογήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων δανειστών, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσονται εντονότατες διεργασίες, που αποσκοπούν στο να διασφαλιστεί η συντεταγμένη πορεία του κόμματος, τόσο στα πολιτικά πυκνά, όπως αναμένονται, επόμενα 24ωρα, όσο και στο απώτερο μέλλον. Ήδη, όπως είναι γνωστό, τη διαφοροποίησή τους από τη στάση της ηγεσίας του κόμματος έχουν εκφράσει κορυφαία στελέχη, όπως η πρόεδρος της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι Υπουργοί κ.κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης, καθώς επίσης και αρκετοί βουλευτές. Στον αντίποδα, την ανάγκη να διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο η ενότητα του κόμματος σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική κοινωνία και τη χώρα φαίνεται να προτάσσει η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά και η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χθες το πρωί.

Συντασσόμενοι με τη στάση, που υιοθέτησε η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, φέρονται οι δύο βουλευτές Ροδόπης που συμμετέχουν στην κυβερνητική πλειοψηφία, οι κ.κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά. Στην ίδια κατεύθυνση, όπως διαπιστώνουμε, κινούνται και τα περισσότερα στελέχη της τοπικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τις διαφοροποιήσεις ως επί το πλείστον να προέρχονται από τις τάξεις της νεολαίας. 

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ «Καμία εύκολη επιλογή δεν ανοίγεται μπροστά μας, δεν μπορούμε, όμως, να πάμε πίσω από τις βαθιές ριζοσπαστικές τομές που έχουμε ανάγκη»

Οι νεολαίοι, αντιμετωπίζοντας ως πραξικόπημα την επιβολή της απόφασης συμφωνίας από την ηγεσία της Ευρωζώνης στην ελληνική κυβέρνηση, αρνούνται να αποδεχτούν την εφαρμογή των πολιτικών που αυτή περιλαμβάνει. «Απέναντι σε ένα τέτοιο πραξικόπημα δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση. «Ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία πρέπει να αποκρούσουμε αυτές τις πιέσεις», επισημαίνεται, «να μην επιτρέψουμε να ψηφιστεί μια τέτοια συμφωνία, να αποτρέψουμε σενάρια ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης και να επαναφέρουμε το μεγαλειώδες «ΟΧΙ» της 5ης Ιουλίου στο προσκήνιο, ως το καθοριστικό στοιχείο της επόμενης μέρας».

«Καμία εύκολη επιλογή δεν ανοίγεται μπροστά μας», αναγνωρίζει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει, ωστόσο, ότι «δεν μπορούμε, όμως, να πάμε πίσω από τις βαθιές ριζοσπαστικές τομές που έχουμε ανάγκη: τη ρήξη με τις πολιτικές της λιτότητας, την ανάκτηση της εργασίας, την παιδεία στα μέτρα των αναγκών μας κι όχι των κερδών τους, το ριζικό εκδημοκρατισμό του κράτους, την αναδιανομή πλούτου και ισχύος προς τα κάτω. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω από την εμπέδωση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της αλληλεγγύης ως βασικές αρχές της κοινωνίας στην οποία ζούμε».

Δημήτρης Χαρίτου «Να αντιληφθεί η κοινωνία ότι οι θυσίες που θα υπάρξουν αυτή τη φορά θα έχουν νόημα, θα υπάρχει προοπτική και ελπίδα»

Για μια επώδυνη συμφωνία, που δεν μπορεί μεν να ωραιοποιηθεί, όμως ήταν αναγκαία για να αποκρούσει τα σχέδια ακραίων κύκλων της Ευρώπης, έκανε λόγο μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της Ν.Ε. Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, μια γενναία απόφαση, που πήρε ο πρωθυπουργός της χώρας», υπογράμμισε, «ώστε ουσιαστικά να αποκρούσει τους ακραίους κύκλους, που πίεζαν για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη».  «Κατά τη γνώμη μου, με την ευθύνη που πήρε», προσέθεσε, «κατάφερε να αποφευχθεί ένα πραξικόπημα σε βάρος της εκλεγμένης κυβέρνησης, με μοχλό πίεσης τη διάλυση του τραπεζικού συστήματος και τις καταθέσεις των ελλήνων πολιτών».

«Ασφαλώς αυτό σε καμία περίπτωση δεν μειώνει το ότι η συμφωνία που αποδέχτηκε, που κανείς δεν μπορεί να την ωραιοποιήσει, είναι μια επώδυνη συμφωνία», συνέχισε, «θεωρώ όμως ότι δε θα κριθούμε μόνο από τη συμφωνία αυτή, αλλά από τη συνολική κυβερνητική πολιτική, που θα ασκηθεί το επόμενο διάστημα. Και κυρίως θα κριθούμε για το αν θα υπάρξουν πράγματι πολιτικές, που θα μπορούν να αντισταθμίζουν όλα τα επώδυνα μέτρα, που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν μέσα σε αυτήν την συμφωνία. Αυτό νομίζω ότι είναι το κρίσιμο διακύβευμα. Άκουσα έναν πρωθυπουργό αποφασισμένο να τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα, να ανοίξει τα μεγάλα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής, της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στη δημόσια διοίκηση, όπως και ζητήματα που συνδέονται με τα διαπλεκόμενα μέσα, για να αντιληφθεί και η κοινωνία και οι πολίτες ότι οι θυσίες που θα υπάρξουν αυτή τη φορά θα έχουν νόημα, θα υπάρχει προοπτική και ελπίδα. Νομίζω ότι από αυτό τελικά θα κριθεί η κυβέρνηση και ο σημερινός πρωθυπουργός».

«Αυτό που προέχει πάνω από όλα και είναι το ζητούμενο τώρα», κατέληξε ο κ. Χαρίτου, «είναι η ευθύνη, που πρέπει να τη δείξει τώρα και η πλειοψηφία της ελληνικής βουλής, ούτως ώστε τελικά να προχωρήσει και η συμφωνία και τα προαπαιτούμενα, για να μπορέσει η χώρα σε άλλο χρόνο να βρει τον βηματισμό της, για να ανακάμψει και να μπει σε μια νέα πορεία».

«Νηφαλιότητα και ψυχραιμία και… μακριά από εμάς η ανθρωποφαγίες»

Τέλος, συνέστησε νηφαλιότητα και ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των όποιων διαφορετικών προσεγγίσεων και επιλογών προέκυψαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά από τη γνωστοποίηση της συμφωνίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «μακριά από εμάς οι ανθρωποφαγίες». «Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δείξει βαθιά δημοκρατικά αντανακλαστικά», τόνισε, για να επισημάνει ότι «ως συλλογικό υποκείμενο, που είμαστε, οφείλουν όλοι να σταθμίσουν τη στάση τους και να σεβαστούν την απόφαση και την κατεύθυνση, που παίρνει ήδη αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία και της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος».
«Θεωρώ ότι οφείλουν όλοι να σεβαστούν αυτήν την επιλογή και να πράξουν ανάλογα», συμπλήρωσε, «και, επειδή είμαι σε διαρκή επικοινωνία και με τους δύο βουλευτές αλλά και με πολλά από τα στελέχη του κόμματος εδώ στην περιοχή, η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει ψυχραιμία, νηφαλιότητα και κυρίως ένα αίσθημα ευθύνης, με την πίστη ότι μέσα σε συνθήκες ενότητας, σε συνθήκες προοπτικής και ελπίδας, θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.