Στο κοκκινο εφερε τον ισολογισμο του Δημου ο κορωνοιος

Παραμένει καλή η οικονομική πορεία του Δήμου, που έχει σχεδόν αποπληρώσει τα δάνειά του

Με αρνητικό αποτέλεσμα 595.898 ευρώ, το οποίο οφείλεται στα μειωμένα έσοδα που έφερε η επιβράδυνση της οικονομίας τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά, έκλεισε το 2020 ο Δήμος Κομοτηνής, παρόλο που τα βασικά του μεγέθη παραμένουν ισχυρά, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις που αναμένεται να συνεχιστούν τόσο το 2021, όσο και το 2022.

Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, ο ισολογισμός απεικονίζει με αριθμούς την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, την κατάσταση μιας μονάδας όπως ο Δήμος.

Το 2020, σημείωσε, ήταν μια δύσκολη χρονιά. Η υγειονομική κρίση δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις οικονομίες  όλου  του κόσμου, και στην Ελλάδα ήρθε σε συνέχεια της οικονομικής κρίσης, μετατρέποντας το κρατικό πλεόνασμα σε έλλειμα.

Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων αναγκάστηκε για μισό περίπου  χρόνο  να  αναστείλει την λειτουργία του, επιχειρήσεις και νοικοκυριά είχαν σημαντικές απώλειες εισοδήματος, και τα προβλήματα  που δημιουργήθηκαν  στην υλοποίηση του προϋπολογισμού του κράτους  των κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων ήταν μεγάλα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ο δήμος να είχε απώλεια εσόδων 1.834.930 ευρώ, μείωση που όμως επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό, το τελικό αποτέλεσμα.

Ικανοποιητική εξέλιξη των μεγεθών

Ο κ. Πολιτειάδης όμως θεωρεί πως με εξαίρεση το συγκεκριμένο γεγονός, όλα τα μεγέθη του ισολογισμού εξελίχθηκαν ικανοποιητικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την καλή οικονομική κατάσταση  του δήμου και την αντοχή του σε έκτακτες και απρόβλεπτες καταστάσεις.

«Η προσπάθειά μας για την οικονομική θωράκιση του Δήμου δεν πήγε χαμένη» σημείωσε, τονίζοντας πως τα  πάγια περιουσιακά  στοιχεία  του δήμου συνεχίζουν την ανοδική τους  πορεία  και  η αξία τους  αυξήθηκε κατά 1,30%,

Οι απαιτήσεις που έχουν συσσωρευτεί από  τα  προηγούμενα χρόνια μειώθηκαν  κατά 11,5%, όμως τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν κατά 21,5% . «Αφού λοιπόν  πετύχαμε να εξυγιάνουμε τον δήμο, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση των δανειακών μας υποχρεώσεων, αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο τη ρευστότητα του Δήμου κάνοντας έργα, ενισχύουμε τους οικονομικά αδυνάτους συμπολίτες μας, βοηθάμε την αγορά και γενικότερα κάνουμε πράξη όλα όσα υποσχεθήκαμε» ανέφερε ο κ. Πολιτειάδης.

Όσο για τις υποχρεώσεις, ο δανεισμός παρουσιάζει σε σχέση με το 2019 μείωση 24%, και το τελευταίο από τα δάνεια του 2009 αναμένεται να αποπληρωθεί στις αρχές του 2024.

Οι οφειλές σε προμηθευτές είναι ελάχιστες, μόλις  352.856 ευρώ, που αφορούν τρέχουσες υποχρεώσεις στη διαδικασία της πληρωμής.

Πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα σε πέντε χρόνια

Το σπουδαιότερο και σημαντικότερο στοιχείο στον ισολογισμό, είναι η μείωση των εσόδων του Δήμου  κατά 1.834.930 ευρώ, με αποτέλεσμα η χρήση του 2020, όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, να καταλήγει σε  αρνητικό αποτέλεσμα 595.898 ευρώ.

Ο κ. Πολιτειάδης τόνισε πως μετά από πέντε χρόνια θετικών αποτελεσμάτων συνολικού ποσού 2.538.695 ευρώ, το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα είναι περιστασιακό, οφείλεται στην υγειονομική κρίση και τα προβλήματα που δημιούργησε στην αγορά, και δεν επηρεάζει την καλή οικονομική πορεία του δήμου, που συνεχίζεται.

Αυτό θα μπορούσε βέβαια να αποφευχθεί αν ο Δήμος είχε μειώσει ισόποσα τις δαπάνες, ή αν δεν έκανε επιπλέον προβλέψεις και αν δεν προχωρούσε σε επιπλέον   ενέργειες και πράξεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την προστασία των συνδημοτών μας, όπως δωρεές, μεταξύ άλλων, στο Νοσοκομείο Κομοτηνής (να σημειωθεί πως οι όποιες επιπλέον χρηματοδοτήσεις για τον κορωνοϊό ήρθαν το 2021 δεν καταγράφονται στο συγκεκριμένο ισολογισμό).

Δεκαετία βελτίωσης των οικονομικών

«Με συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχειά αποδεικνύεται ότι ο Δήμος Κομοτηνής οικονομικά είναι σε πολύ καλό σημείο, βελτιώνει τα οικονομικά του, αυξάνει την περιουσία του, κατορθώνει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, πληρώνει χωρίς την παραμικρή  καθυστέρηση δάνεια και  προμηθευτές και επιτυγχάνει πολύ καλές εκπτώσεις  στους διαγωνισμούς» ανέφερε ο κ. Πολιτειάδης, κάτι που αντανακλάται στη διατήρηση της πιστοληπτικής του ικανότητας σε υψηλά επίπεδα.

Το 2021, στο τέλος μιας καθοριστικής δεκαετίας για την εξέλιξη των οικονομικών του Δήμου, από τότε που η παράταση της Κοινωνίας Πολιτών ανέλαβε τη διαχείριση, τον βρίσκει σε εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Η περιουσία του δήμου αυξήθηκε κατά 20.234.443 ευρώ, οι συσσωρευμένες ζημίες  των 23.828.339 ευρώ στην αρχή της δεκαετίας  περιορίστηκαν στα 3.240.305 ευρώ στο τέλος αυτής, ενώ αντίθετα τα ιδία κεφάλαια από  48.315.400 ευρώ αυξήθηκαν στα 76.613.791 ευρώ στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Το πιο σημαντικό όμως, όπως τόνισε κλείνοντας ο κ. Πολιτειάδης, είναι πως την 1-1-2011 όταν ανέλαβαν την διοίκηση του Δήμου είχαν  829.646 ευρώ  ταμειακά διαθέσιμα για να καλύψουν υποχρεώσεις 9.973.996 ευρώ, και σήμερα τα  ταμειακά διαθέσιμα  των 5.103.590 ευρώ καλύπτουν  υποχρεώσεις 1.080.198 ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.