Στις καλπες τα μελη και οι φιλοι του ΚΙΝΑΛ την προσεχη Κυριακη

Ποιοι, πώς, πού και γιατί θα ψηφίσουν στις κάλπες που θα στηθούν στη Ροδόπη

Στις κάλπες κατέρχονται εκ νέου, την προσεχή Κυριακή τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής, πέντε μήνες μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της παράταξης.

Την προσεχή Κυριακή μέλη και φίλη του ΚΙΝΑΛ θα κληθούν να ψηφίσουν, στο πρώτο εσωτερικό δημοψήφισμα της παράταξης για το όνομα του κόμματος ενώ ταυτόχρονα θα γίνει και η εκλογή συνέδρων και μελών των Νομαρχιακών και Δημοτικών Επιτροπών, με φόντο το συνέδριο της 20ης Μαΐου, που θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο Τάε Κβο Ντο στην Αθήνα.

Ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών της Κυριακής ο απερχόμενος γραμματέας της ΝΕ Ροδόπης κ. Γιώργος Μανανάς και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, παρέθεσαν το πρωί της Τρίτης 3 Μαΐου συνέντευξη τύπου εξηγώντας την διαδικασία που θα ακολουθηθεί απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση συμμετοχής σε όλους τους Ροδοπίτες και τις Ροδοπίτισσες στην κορυφαία όπως την χαρακτήρισαν δημοκρατική διαδικασία του κόμματος ώστε να στηρίξουν τη νέα αρχή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Όπως εξήγησε άλλωστε ο κ. Αχμέτ οι διαδικασίες αυτές αφορούν στην απόφαση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη να «ανοίξει» περαιτέρω το κόμμα στον λαό, με τον ίδιο να επισημαίνει πως αναμένεται πρωτόγνωρη συμμετοχή. Ο ίδιος στάθηκε  και στη δημιουργία πλατφόρμας, η πρώτη στα πρότυπα της Ε.Ε. που βρίσκεται εν εξελίξει και θα δίνει στον λαό και κυρίως στους νέους την δυνατότητα να ακούγεται η φωνή τους σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν τόσο το κόμμα και τις προγραμματικές θέσεις του όσο και την καθημερινότητα των ίδιων.

Τον λόγο έπειτα έλαβε ο κ. Μανανάς ο οποίος εξήγησε πως η διαδικασία της προσεχούς Κυριακής αφορά στην ουσία σε τετραπλές εκλογές, για τις οποίες στην Ροδόπη θα στηθούν τέσσερα εκλογικά κέντρα, με πέντε εκλογικά τμήματα. Στον Δήμο Αρριανών η κάλπη θα στηθεί στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Φιλλύρας, στον Δήμο Μαρωνείας –  Σαπών στο συνεδριακό Κέντρο Σαπών και στον Δήμο Ιάσμου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ιάσμου, ενώ τα δύο εκλογικά κέντρα της Κομοτηνής θα βρίσκονται στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης.

Όσοι προσέλθουν θα κληθούν να ψηφίσουν για το όνομα της παράταξης, τους συνέδρους για το συνέδριο 20-22 Μαΐου, για τις συντονιστικές επιτροπές των δήμων και για την νομαρχιακή που είναι το κορυφαίο όργανο του νομού.

Από τις επτά το πρωί έως τις επτά το απόγευμα – με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης εφόσον κριθεί απαραίτητο – όσοι ψήφισαν και εγράφησαν στο Μητρώο μελών στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, όσοι γράφτηκαν ή προτίθενται να εγγραφούν έως τις 6 Μαΐου, αλλά και όσοι συμπληρώσουν την σχετική φόρμα κατά την ημέρα της διαδικασίας είτε ως μέλη είτε ως φίλοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης η οποία θα αναδειχθεί από τις σχετικές διαδικασίες θα είναι 11μελής. Η Συντονιστική Επιτροπή της Κομοτηνής 7 μελής στην οποία ισχύουν όπως επεσήμανε τόσο το 30% της ποσόστωσης των γυναικών υποψηφίων όσο και το 10% των νέων υποψηφίων, ενώ σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συντονιστικές αυτές είναι πενταμελείς. Αναφορικά με τους συνέδρους στον Δήμο Κομοτηνής εκλέγονται 18 σύνεδροι, στον Δήμο Αρριανών 5, στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών 4 και στον Δήμο Ιάσμου 2.

Η σύσταση αλλά και ο αριθμός των ψηφοδελτίων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί με τον κ.Μανανά να εξηγεί ότι το προσφιλέστερο σενάριο αφορά σε δύο ψηφοδέλτια, ένα που θα αφορά στην Νομαρχιακή Επιτροπή και την επιλογή ονόματος της παράταξης και ένα για τις δημοτικές οργανώσεις και την εκλογή συνέδρων.

Ερωτηθείς σχετικά με τα πιθανά ονόματα της παράταξης ο κ. Μανανάς εξήγησε πως ακόμα δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι προτάσεις ωστόσο όπως φαίνεται το όνομα ΠΑΣΟΚ θα εμπεριέχεται και στις προτεινόμενες, επί των οποίων θα επιλέξουν όσοι κατέλθουν στις κάλπες.

Γιώργος Μανανάς

«Εφόσον η κυβέρνηση δεν συνεργάζεται ο μόνος τρόπος είναι εκλογές»

Ερωτηθείς σε σχέση με το αίτημα πρόωρων εκλογών που έθεσε το βράδυ της Δευτέρας 2 Μαΐου για πρώτη φορά ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Μανανάς εξήγησε πως η πρόταση αυτή είναι αποτέλεσμα της άρνησης της κυβέρνησης για συνεργασία με στόχο την αντιμετώπιση όλων των ανοιχτών σήμερα ζητημάτων που ταλανίζουν την ελληνική οικογένεια. «Σαν ΚΙΝΑΛ σηκώσαμε ψηλά τα ανοιχτά για την κοινωνία ζητήματα, όπως το ενεργειακό κόστος για το οποίο τρέξαμε και σχετική καμπάνια ωστόσο πλέον δεν ακούν καν τις προτάσεις μας. Εφόσον μια κυβέρνηση δεν συνεργάζεται ο μόνος τρόπος είναι εκλογές» επεσήμανε ο ίδιος τονίζοντας πως «εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα».

Ιλχάν Αχμέτ

«Εκλογές τώρα ώστε με νωπή λαϊκή εντολή να αναλάβουμε δράση για τα κορυφαία ζητήματα που έχουμε μπροστά μας»

Σε αντίστοιχη τοποθέτηση προχώρησε και ο βουλευτής Ροδόπης κ.Ιλχάν Αχμέτ εξηγώντας πως η νέα δήλωση του κ.Ανδρουλάκη είναι συνεπής με την πρώτη που ήταν κατά των πρόωρων εκλογών και αυτό γιατί οι συνθήκες σήμερα έχουν αλλάξει.

«Την ώρα που μία κυβέρνηση πρέπει να φέρνει τα νομοθετήματα στην Βουλή προκειμένου να οχυρωθεί θεσμικά για την αντιμετώπιση και διαχείριση αυτών των ζητημάτων, διαπιστώσαμε μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες πως τα υπουργεία και οι αρμόδιοι υπουργοί βρίσκονται σε μια “λευκή απεργία”» εξηγώντας πως λόγω της απλής αναλογικής και της ανάγκης επανεκλογής τους «ο κάθε υπουργός ικανοποιεί μόνο κάποιες ιδιαίτερες επαγγελματικές ομάδες με την χώρα να έχει μπει σε έναν προεκλογικό ρυθμό».

«Αυτή η αδράνεια που διαπιστώσαμε στα υπουργεία ως προς την έλλειψη νομοθετικού έργου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μεγάλες αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση, το φυσικό αέριο που βάση και των αποφάσεων της Ε.Ε. θα έχουμε εκ νέου υπερβολικές ανατιμήσεις, οδηγεί στην ανάγκη ανάδειξης μιας νέας κυβέρνησης, είτε με συνεργασία είτε αυτοδύναμη, ώστε με νωπή λαϊκή εντολή να μπορέσει να διαχειριστεί τα κορυφαία αυτά ζητήματα που έχουμε μπροστά μας» ανέφερε εξηγώντας πως «η κρισιμότητα της κατάστασης σε όλη την Ευρώπη απαιτεί εκλογές όχι όμως με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μόνο και μόνο για να μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά ως πρόεδρος και κατά δεύτερο καιροσκοπικά για να έρθει στην εξουσία θέλει εκλογές χωρίς ιδιαίτερη ατζέντα».

«Εμείς λέμε στον Μητσοτάκη για το καλό της χώρας ας προκηρύξει εκλογές όποτε αυτός νομίζει αλλά σύντομα ώστε η χώρα να αναλάβει δράση μετά από αυτήν την ανανέωση της λαϊκής εντολής» κατέληξε ο ίδιος καλώντας εκ νέου σε μαζική συμμετοχή στις κάλπες της προσεχούς Κυριακής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.